Αχαϊα

Σκάφος κολαστήριο για 63 μετανάστες – Στα Δικαστήρια Πάτρας η φρικτή ιστορία ενός φονικού ναυαγίου

11000-prosfuges-metanastes-diaswthikan-se-treis-meres.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Τρεις ώρες πριν το πλοίο αναχωρήσει με πλησίασαν και μου έβαλαν ένα πιστόλι στον κρόταφο. Μου είπαν «εάν δεν πας το πλοίο στην Ιταλία, κινδυνεύει η γυναίκα σου και τα παιδιά σου».

Αυτό τον ισχυρισμό προέβαλε στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Νικόλαος Κορολένκο, ομογενής από το Καζακστάν, που συνελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011, περίπου 90 μίλια ανοικτά του Κατακόλου, σε πλοίο με 63 μετανάστες από το Πακιστάν. Οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Πέθαναν λόγω της αφυδάτωσης και των κακουχιών.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή καθείρξεως 134 ετών και χρηματική ποινή 360.000 ευρώ, όπως επίσης και στον Γιώργο Ανδρεάδη, επίσης ομογενή από το Καζακστάν, που ήταν συγκυβερνήτης στο πλοίο. Εκτιτέα είναι τα 25 έτη, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 264 ετών.

Το πλοίο ξέμεινε μεσοπέλαγα λόγω έλλειψης καυσίμων και οι 63 μετανάστες έδιναν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, αφού δεν είχαν τα στοιχειώδη. Το νερό είχε τελειώσει όπως και οι τροφές και ήταν εκτεθειμένοι στον ήλιο. Σε μερικές ώρες ίσως ο αριθμός των νεκρών να ήταν πολύ μεγαλύτερους.

«Πλησιάσαμε στο σημείο και όλοι ήταν σε άθλια κατάσταση. Δύο μετανάστες ήταν ήδη νεκροί και ο τρίτος πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ήταν όλοι αφυδατωμένοι. Ήταν καταδικασμένοι να μην μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι, αφού τα καύσιμα του πλοίου δεν έφθαναν. Το σκάφος είχε μήκος 12 μέτρα και δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει τους 63 μετανάστες» κατέθεσε στο ακροατήριο λιμενικός που μετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.

Οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από το Παλούκι Ζακύνθου και στόχος τους ήταν να πάνε στην Ιταλία δίνοντας υψηλά χρηματικά ποσά ο καθένας.
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα