Εκπαίδευση Πολιτική

Με σκληρή κόντρα Εκκλησίας – Γαβρόγλου υπερψηφίστηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ακούστε το άρθρο

Μετά από σκληρή κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τροπολογία που αφορούσε το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου εγκρίθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) καθώς και η Ένωση Κεντρώων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε, όμως, τροπολογία πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) ενός του Ποταμιού (Σ. Δανέλλης) και ενός των ΑΝΕΛ (Κ. Ζουράρις) σχετικά την επαναφορά του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στο προ του 2014 καθεστώς. Με τη ρύθμιση το ίδρυμα καθίσταται και πάλι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι εκκλησιαστικό ίδρυμα όπως ίσχυε από το 2014 και μετά. Την τροπολογία καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ αλλά υπερψηφίστηκε τελικά χάρη στο Ποτάμι που είπε «ναι».

Γαβρόγλου: Να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της η Ιερά Σύνοδος

Προ της ψήφισης της τροπολογίας ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απάντησε με έντονο τρόπο στην επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου που κατήγγειλε τη νομοθετική πρωτοβουλία των βουλευτών ως «πραξικοπηματική παρέμβαση». «Η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της» συνέστησε ο κ. Γαβρόγλου που έκανε δεκτή την τροπολογία και πρόσθεσε αιχμηρά απευθυνόμενος στην Εκκλησία: «όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».

Την τροπολογία στήριξε στην Ολομέλεια ο Νίκος Ξυδάκης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι στην περίπτωση του Πανελληνίου Ιδρύματος Τήνου «η επαναφορά στην παράδοση των κτητόρων και των προπατόρων – η επί δύο αιώνες λειτουργούσα –  δείχνει με τον πιο θαυμαστό τρόπο πώς μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συλλειτουργούμε δημιουργικά».

Πηγή: NEWS247 

Όλη η επικαιρότητα