Κόσμος

Σκόπια: Η αστυνομία, που ελέγχει ο Γκρούεφσκι, επέτρεψε την εισβολή, λέει η βουλευτής που την τραβούσαν από τα μαλλιά

Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές αποφάσεις του πρώτην πρωθυπουργού μας οδήγησαν ως εδώ, λέει η αντιπρόεδρος του δεύτερου κόμματος στη χώρα

«Πολιτικό σχέδιο» πίσω από τα επεισόδια στο κοινοβούλιο των Σκοπίων «βλέπει» η αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο «σύστημα» του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ στρέφεται και κατά του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, λέγοντας πως ήταν οι δικές του πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν έως εδώ.

Η κ. Σεκερίνσκα, η οποία ήταν μεταξύ των βουλευτών που τραυματίστηκαν κατά την έφοδο των διαδηλωτών, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος Ζόραν Ζάεφ, θεωρεί επίσης ότι η μόνη διέξοδος απ’ όλη αυτή την κατάσταση είναι να «επιτρέψουμε στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους».

Παράλληλα, η κ. Σεκερίνσκα μεταφέρει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM). Η κ. Σεκερίνσκα αποκλείει νέα προσφυγή στις κάλπες, αναρωτώμενη «ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι μετά τις εκλογές δεν θα ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση», ενώ χαρακτηρίζει ένα από τα πιο αδύναμα σημεία στη ρητορική των πολιτικών αντιπάλων του SDSM τις κατηγορίες περί ενίσχυσης του αλβανικού παράγοντα μέσω της ανάδειξης του κ. Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής.

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, μια μέρα μετά τα επεισόδια

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ρ. Σεκρίνσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ. Ποιος έχει την ευθύνη για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο;

ΑΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχέδιο ήταν πολιτικό και ότι η εκτέλεση του σχεδίου σήμαινε ότι συνεχίζει να υπάρχει σφετερισμός των κρατικών θεσμών. Μπροστά από τη Βουλή, ενώ εκλεγόταν ο νέος πρόεδρος, υπήρχαν 600 άτομα. Εξακόσια άτομα δεν κάνουν έφοδο στη Βουλή. Είχαμε στο παρελθόν τεράστια πλήθη ενώπιον του κοινοβουλίου. Είχαμε 50.000-70.000 άτομα. Δεν υπήρχε ποτέ η ιδέα της εφόδου στη Βουλή, αλλά και να υπήρχε ήταν εκεί η αστυνομία για να αποτρέψει τη βία. Χθες, υπήρχαν μόνο κάποιες αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το κοινοβούλιο και βασικά επέτρεψαν στους διαδηλωτές να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις αλλά και κάποια στοιχεία ότι ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, ο οποίος ήταν το πρόσωπο-κλειδί σε ό,τι αφορά την οργάνωση της ασφάλειας γύρω από το κοινοβούλιο, ότι αυτός είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Γιατί; Αν συγκρίνεις τη συμπεριφορά της αστυνομίας -ας πούμε- πριν από τρία χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση όλων των προληπτικών μέτρων.
Ακούσαμε τις δυνάμεις ασφαλείας του κοινοβουλίου να παραπονούνται ότι αφέθηκαν, όχι απλώς μόνοι, αλλά όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά του υπουργείου Εσωτερικών δεν απάντησε κανείς […] Αυτοί, οι άνθρωποι που παρακίνησαν όλη αυτή τη βία στη Βουλή, οι άνθρωποι που τραυμάτισαν τόσους ανθρώπους, δεν είναι θυμωμένοι πολίτες, είναι πληρωμένοι, συχνά χρησιμοποιούμενοι εγκληματίες υπό τον έλεγχο και την προστασία της ελεγχόμενης από το VMRO αστυνομίας. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την προστασία του κοινοβουλίου είναι ένα από τα δεξιά χέρια του Γκρούεφσκι. Ήταν ξεκάθαρο πως είναι μαζί σ’ αυτό. Και όλοι όχι οι βουλευτές του VMRO, αλλά κάποιοι εξ αυτών γνώριζαν για το σχέδιο.

ΕΡ. Γιατί αποφασίσατε να μην συμμετάσχετε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ;

ΑΠ. Ήταν οι πολιτικές αποφάσεις του Ιβάνοφ που μας οδήγησαν ως εδώ. Η απόπειρά του να δώσει άφεση αμαρτιών σε όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς πέρυσι ήταν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα ήταν αυτό που κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες. Παραβιάζει το ξεκάθαρο συνταγματικό του καθήκον. Ένα από τα ξεκάθαρα σημεία του Συντάγματός μας είναι ότι ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα ή στα κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η δική του παραβίαση του Συντάγματος ήταν αυτή που συνέβαλε σε αυτή τη βία. Χθες, έκανε μια δήλωση και δεν τόλμησε να καταδικάσει τη βία, το γεγονός ότι πάνω από δέκα βουλευτές τραυματίστηκαν. Είμαστε πρώτα απ’ όλα πολίτες αλλά είμαστε επίσης και εκπρόσωποι 700.000 πολιτών στη χώρα. Η επίθεση εναντίον του κοινοβουλίου ή εκλεγμένων βουλευτών είναι επίθεση στη Δημοκρατία. Και είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο του Γκρούεφσκι ήταν να φιμώσει τη Δημοκρατία. Νόμιζαν ότι ύστερα απ΄ αυτό θα αποσυρόμαστε και θα μέναμε σιωπηλοί. Αλλά κι αυτή θα ήταν μια νίκη της βίας κι ενός διεφθαρμένου καθεστώτος.

ΕΡ. Υπάρχει διέξοδος απ’ αυτή την κατάσταση;

ΑΠ. Υπάρχει. Πρέπει να επιτρέψουμε στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους. Το κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργήσει. Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκλεγεί. Κι αυτό μπορεί να μην λύσει τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχουν τα “εργαλεία” για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Δυστυχώς, όταν υποκινείς βία μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείς διαχωρισμούς εντός της χώρας. Θα είναι στην ευθύνη της δικής μας κυβέρνηση, της μεταρρυθμιστικής, να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Παρ’ ολίγον να μας σκοτώσει μια ομάδα ανθρώπων που μας χτυπούσαν εκ μέρους του Γκρούεφσκι. Υπήρχαν όμως αρκετοί άνθρωποι μεταξύ του πλήθους που μας προστάτευσαν. Κι αυτό το βλέπω ως αχτίδα ελπίδας.
ΕΡ. Είστε αισιόδοξη ότι η χώρα σας θα αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση;

ΑΠ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ελαττώσουμε αυτή την αναμονή (για σχηματισμό κυβέρνησης). Πιστεύω ότι αυτό είναι κι ένα προειδοποιητικό σήμα για όλες τις χώρες της περιοχής. Αν ο Γκρούεφσκι καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και το κόμμα του και να αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της περιοχής. Τι κάνεις δηλαδή; Πολιτικοποιείς και διαφθείρεις όλο το πολιτικό σύστημα και ακόμη κι αν χάσεις τις εκλογές, τότε μετατρέπεις τη χώρα σε μια μεγάλη φωτιά και ξεφεύγεις;

ΕΡ. Ο πρόεδρος του κόμματός σας, ο κ. Ζάεφ, είπε ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας να δώσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει άμεσα ο κ. Ιβάνοφ τις διαδικασίες;

ΑΠ. Βασιζόμενη σε ό,τι έχει συμβεί, όχι. Είναι μια ελεγχόμενη μαριονέτα

ΕΡ. Ακόμη και μετά τη σύσσωμη διεθνή καταδίκη των επεισοδίων;

ΑΠ. Δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρουν οι καταδίκες. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι υπήρξε μια ενιαία και σε κοινή γραμμή αντίδρασης από παντού. Αυτό βοηθάει πολύ και μας δίνει την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι σ’ όλη αυτή τη μάχη. Αλλά βασιζόμενη στη συμπεριφορά του θεωρώ πως κάνει ό,τι του λέει ο Γκρούεφσκι. Γι’ αυτό και η πίεση θα πρέπει να είναι προς και τους δύο […] Θα επιμείνουμε στον σεβασμό των νόμων, των διαδικασιών και των θεσμών. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση. Αν αποφασίσουν να τους παραβούν τότε θα αντιδράσουμε και θα προχωρήσουμε ακόμη και χωρίς τη δική του εντολή. Αλλά θέλουμε αυτή τη διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά και όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Θα μπορούσαμε να εκλέξουμε τον πρόεδρο της Βουλής μέσα σε μια βραδιά πριν από πέντε εβδομάδες αλλά είπαμε “όχι, ας δώσουμε μια ευκαιρία σ’ αυτή τη διαδικασία. Μπορεί το VMRO να θέλει να συζητήσει” […] Έχουμε υπομονή αλλά αυτή η χώρα δεν μπορεί να μείνει εσαεί χωρίς κοινοβούλιο, χωρίς κυβέρνηση.

ΕΡ. Σας κατηγορούν ότι με την εκλογή του κ. Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής δίνεται πάρα πολλές εξουσίες στους Αλβανούς…

ΑΠ. Αυτό είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της ρητορικής τους. Είναι το ίδιο πρόσωπο που εξέλεξαν υπουργό ‘Αμυνας. Και γνωρίζετε πως στη βαλκανική μας νοοτροπία οι υπουργοί ‘Αμυνας μπορεί να έχουν ενίοτε και τον πιο “ευαίσθητο” ρόλο. Τι θα κάνει ως πρόεδρος της Βουλής; Θα βάλει στο τσεπάκι του τη Βουλή και θα εξαφανιστεί; Φυσικά όχι. Αυτό είναι ένα από τα “εργαλεία” προπαγάνδας, όταν θέλεις να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Ήταν σε συνασπισμό μαζί τους επί οχτώ χρόνια. Δεν μπορούν να πουν τώρα ότι “όσο δουλεύουν μαζί μας είναι μεγάλοι συμπατριώτες αλλά όταν αλλάζουν πλευρά είναι εχθροί του έθνους”.

ΕΡ. Θα λέγατε ότι ο Γκρούεφσκι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου τα αλβανικά κόμματα να αλλάξουν πλευρά και να συνταχθούν μαζί του;

ΑΠ. Νομίζω πως έκλεισε την πόρτα μπροστά από ένα τέτοιο σενάριο τους τελευταίους δύο μήνες. Κάποιοι από τους Αλβανούς βουλευτές τραυματίστηκαν επίσης και είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι εμείς δεν θέλαμε να συμβάλλουμε στη βία. Υπήρχαν και δικοί μας υποστηρικτές που ζητούσαν να έρθουν στο κοινοβούλιο και να μας προστατεύσουν. Το ίδιο και οι οπαδοί των αλβανικών κομμάτων. Αλλά αποφασίσαμε να μην το επιτρέψουμε αυτό. Ίσως αυτό και να ήταν το σχέδιο του VMRO. Να γενικευτεί η σύρραξη και να μην ξέρει ποιος μάχεται εναντίον ποιου. Νομίζω ότι η στρατηγική του Γκρούεφσκι ήταν να καθυστερήσει την εναλλαγή στην εξουσία προκειμένου να λήξει η θητεία του ειδικού εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνημάτων, αλλά και να απειλήσει τους πάντες με τη βία ώστε να καθίσουμε κάτω και να του πούμε, “εντάξει, σε συγχωρούμε”.

ΕΡ. Εάν υπάρξει αίτημα για νέα προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης, θα το δεχτείτε;

ΑΠ. Όχι, γιατί ποιο είναι το νόημα να έχουμε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εάν μετά τις εκλογές δεν αναγνωρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι μετά τις εκλογές δεν θα ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση;

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα