Κόσμος

Σκόπια: Έκαψαν ελληνικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά των Ελλήνων [ΦΩΤΟ]

Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι ουδέποτε κοινοποίησε προτάσεις για το ονοματολογικό, περισσότερα από 5.000 άτομα συμμετείχαν το βράδυ της Τρίτης (27/02) σε διαδήλωση ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή της ονομασίας της γείτονος, όπου μάλιστα κάποιοι σκέφτηκαν να κάψουν την Ελληνική Σημαία!

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το σκοπιανό δίκτυο a1on.mk προκαλούν σοκ: Σκοπιανοί υπερεθνικιστές, άλλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κι άλλοι όχι, έκαψαν τη σημαία, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, κρατούσαν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Τα στιγμιότυπα εξηγούν, εν πολλοίς, γιατί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση με δύο πρόσωπα: αφενός καλλιεργεί το ευρωπαϊκό προφίλ, «φλερτάροντας» με την ιδέα μιας δήθεν άμεσης λύσης για το όνομα, αφετέρου δείχνει να υποχωρεί μπροστά στους ακραίους εθνικιστές που προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα του άλλοτε πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της διασποράς των Σκοπίων ξεκίνησε από τα γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά από την Βουλή της χώρας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και μητροπολίτες της σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την πολιτικούς παράγοντες των Σκοπίων να μην αποδεχτούν καμία αλλαγή του αποκαλούμενου συνταγματικού ονόματος της χώρας και καμία τροποποίηση του Συντάγματος.

Επίσης, οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας Φιλίας των Σκοπίων με την Βουλγαρία, την οποία οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν στα Σκόπια τον περασμένο Αύγουστο, όπως και κατά του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

«Ήξεις αφήξεις» από τον Ζόραν Ζάεφ

Σε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι φαίνεται πως επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση των Σκοπίων, ερχόμενη να διαψεύσει και μάλιστα με τρόπο κατηγορηματικό τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός της γείτονος,Ζόραν Ζάεφ, για την ονομασία, αλλά και για την υποτιθέμενη αλλαγή του Συντάγματος.

Τη στιγμή που η Ελλάδα προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με τις καλύτερες των προθέσεων και με ένα εμπεριστατωμένο και σαφές πλαίσιο προτάσεων, οι Σκοπιάνοι μοιάζουν να βρίσκονται… χαμένοι στη μετάφραση. Επιδεικνύουν μια επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να πει πλέον με βεβαιότητα τι εννοούν πραγματικά και τι όχι.

Με λεκτικές «πιρουέτες», η κυβέρνηση Ζάεφ εξέδωσε νωρίς το βράδυ της Τρίτης (27/02) ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της έκανε λόγο για «κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του Συντάγματος. «Ο Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση του Reuters απάντησε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».

Και συνεχίζουν οι Σκοπιανοί: «Ο κ. Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της».

Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως «η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς».

«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”», αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Το τι μπορεί να συνέβη και η κυβέρνηση Ζάεφ έκανε – για δεύτερη φορά – μέσα σε λίγες ώρες στροφή 180 μοιρών κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Δέχτηκε πιέσεις, άραγε, από τους υπερεθνικιστές του κόμματος Γκρούεφσκι; Προσπαθεί να παίξει διπλωματικά παιχνίδια για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στα ερωτήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα «ήξεις αφήξεις» του Σκοπιανού πρωθυπουργού προδίδουν διπλωματική απειρία και ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων απέναντι στη σοβαρότητα των ελληνικών προτάσεων.

Πηγή: newsbomb

Όλη η επικαιρότητα