Ηλεία

«Σκουριάζει» το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Η απαξίωση του Σιδηροδρόμου στην Ηλεία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει επιφέρει προβλήματα, στην συγκοινωνία, του Νομού, με τις σιδηροδρομικές γραμμές να σκουριάζουν στο χρόνο χωρίς κανένα ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία. Οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν κάποτε, για την διακοπή του τρένου στο Νομό, με την ανεκπλήρωτη διαβεβαίωση της αναβάθμισης του σιδηροδρόμου γενικότερα, έχουν καταντήσει την περιοχή, σε μια «βυθιζόμενη πολιτεία», καθώς η μόνη γραμμή που είναι «ενεργή» στην Δυτική Ελλάδα, είναι μόνο αυτή της γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία και εκείνη της αστικής γραμμής στην Πάτρα. Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σιδηροδρομικές γραμμές της Ηλείας, οι οποίες έχουν να λειτουργήσουν κανονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ύστερα από τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας να απαξιώσει πλήρως τον Σιδηρόδρομο, επεσήμανε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ο υπάλληλος του ΟΣΕ και επικεφαλής Τομέα Τεχνικών της Πάτρας, Σταύρος Πήλιος, που βρέθηκε πρόσφατα στον Πύργο, στο πλαίσιο της συντήρησης των γραμμών, που ήταν αναγκαίο να γίνει ακόμα κι εκεί που ο σιδηρόδρομος έχει εκλείψει…

«Υπάρχει πρόβλημα με τις σιδηροδρομικές γραμμές γιατί έχουν να λειτουργήσουν κανονικά εδώ και χρόνια», αναφέρει ο κ. Πήλιος, που ως τεχνικός θυμάται, την «ζωντάνια» που έφερνε ο σιδηρόδρομος στην περιοχή της Ηλείας, όταν λειτουργούσε και τα τρένα κυλούσαν στις γραμμές του.

«Δυστυχώς ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο απαξιώθηκε τελείως. Έχει κλείσει στην ουσία, το μόνο κομμάτι που λειτουργεί είναι αυτό εδώ στο Νομό Ηλείας από το Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και στην Πάτρα μια αστική γραμμή. Τον απαξίωσαν και τον έκλεισαν ενώ είχε ζωή ενώ υπήρχε ζωντάνια. Θυμάμαι τον σιδηροδρομικό σταθμό Πύργου και το επιβατικό κοινό του Πύργου πόσο ανταποκρινόταν και μετακινούνταν με το τρένο, δυστυχώς τα έκλεισαν όλα και σήμερα συνεχίζει αυτή η παρακμή και ο μαρασμός», τονίζει με συγκίνηση ο κ. Πήλιος.

«Πάγωσαν» οι προσλήψεις, «πάγωσαν» τα τρένα

Συνέπεια αυτής της απαξίωσης και του μαρασμού του σιδηροδρόμου, όπως επεσήμανε ο κ. Πήλιος είναι σήμερα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί των γραμμών, οι οποίοι χωρίς μέσα και εξοπλισμό παλεύουν να κρατήσουν «ζωντανό» το κομμάτι αυτό.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα σαν τεχνικοί της γραμμής με έλλειψη υλικών, με έλλειψη προσωπικού. Έχουν να γίνουν προσλήψεις τουλάχιστο 25 με 30 χρόνια. Οι μικρότεροι σε ηλικία είμαστε εμείς που κοντεύουμε να πάρουμε σύνταξη. Δεν υπάρχει νέα γενιά να μάθει την δουλειά για να υπάρξει συνέχεια και αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όμως και όταν βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να μετατάξουν τους συναδέλφους μας σε άλλες υπηρεσίες άσχετες με το αντικείμενό τους, που αυτό ήταν ένα μεγάλο έγκλημα που έγινε εις βάρος του σιδηροδρόμου γιατί πήραν επαγγελματίες σιδηροδρομικούς, ειδικευμένους που δεν μπορείς να τους βρεις στην ελεύθερη αγορά και τους έστειλαν να είναι φύλακες στο μουσείο ή σε άλλες ειδικότητες που μπορούσε να τις κάνει ο οποιοσδήποτε με αυτό τον τρόπο μας έκοψαν τα χέρια», αναφέρει.

«Θα συνεχίσουμε έστω κι έτσι»

Χωρίς να το βάζουν κάτω, οι λίγοι τεχνικοί των γραμμών του ΟΣΕ που έχουν απομείνει στις εργασίες τους, δηλώνουν πως ακόμα κι έτσι, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι γιατί κερδίζουν χρήματα, αλλά κυρίως γιατί αγαπούν τον σιδηρόδρομο και νιώθουν την υποχρέωση να τον κρατήσουν ανοικτό.

«Επειδή τον αγαπάμε τον σιδηρόδρομο και είμαστε επαγγελματίες σιδηροδρομικοί υπερβάλλουμε εαυτό κάθε ημέρα για να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε ανοικτό και να μην έχουμε ατυχήματα, να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ο σιδηρόδρομος φημίζεται και φημιζόταν πάντα για την ασφάλεια που παρείχε στους επιβάτες. Μπορεί να ήμασταν ένα απαρχαιωμένο μέσο, μπορεί να καθυστερούσαν τα δρομολόγια γιατί οι γραμμές είναι από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη και δεν έχουν φτιαχθεί καινούργιες αλλά με το φιλότιμο και την εμπειρία κρατούσαμε την ασφάλεια σε ένα επίπεδο και μέχρι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε ο κ. Πήλιος.

Όλη η επικαιρότητα