Εκπαίδευση Ηλεία

Σκουροχώρι: «Λύστε το πρόβλημα ειδάλλως να κλείσουμε το σχολείο!» (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Αρχικά ενημερώθηκαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός δεκαημέρου όμως τίποτα δεν έγινε… παρ` όλα αυτά έκαναν υπομονή μερικές ημέρες ακόμα…

Όμως, αλήθεια, πόσο μπορεί ν` αντέξει κανείς και να μην στέλνει το παιδί του στο σχολείο; Έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αντιδράσει πιο δυναμικά, πέρα από τα «πρωτόκολλα», για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να καταφέρει αυτό που θεωρείται αυτονόητο…

Αυτή η στιγμή ήρθε χθες το μεσημέρι με τους γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σκουροχώρίου, να διαμαρτύρονται για το τεράστιο πρόβλημα που τους έχει δημιουργήσει η διακοπή δρομολογίου του ΚΤΕΛ –από τις 21 Σεπτεμβρίου- που είχε αναλάβει την μεταφορά.

Αρκετοί γονείς από τα συνολικά 70 παιδιά που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο δρομολόγιο βρέθηκαν στην είσοδο του σχολείου για να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν τον εμπαιγμό τους! Γονείς μαθητών από περιοχές όπως το Τραγανό Πύργου, η Σκαφιδιά, το Λεβεντοχώρι, τα Γρανιτσείκα, ακόμα και από το Κατάκολο ζήτησαν επιτακτικά την λύση του προβλήματος που έχει να κάνει με τις ανεκπλήρωτες οφειλές της Περιφέρειας προς το ΚΤΕΛ Ηλείας (σ.σ. που σύμφωνα με δηλώσεις γονέων εκτελούσε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, καλή τη πίστη το συγκεκριμένο δρομολόγιο)…

Η διακοπή του δρομολογίου έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αδυνατούν να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους –και λόγω κατανάλωσης καυσίμου που επιβαρύνει τον ήδη φορτωμένο οικονομικό προϋπολογισμό τους –ενώ υπάρχουν μέρες που αδυνατούν να τα στείλουν για μάθημα…

Εκτός των παραπάνω καταγγέλλεται και το θέμα ασφαλείας που προκύπτει κατά την διάρκεια προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών αφού πέριξ της εισόδου του σχολείου δημιουργείται κυκλοφοριακός φόρτος που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος…

Γιάννης Βουρλούμης (πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου)

«Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την απροειδοποίητη διακοπή των δρομολογίων. Αποτέλεσμα είναι κάποιοι μαθητές να μένουν στο δρόμο περιμένοντας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους. Τις τελευταίες ημέρες γονείς βάζουν στα αυτοκίνητα τους τρία και τέσσερα και πέντε παιδιά για να τα φέρουν στο σχολειό… και δεν θέλουμε να διανοηθούμε ότι μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα στη διαδρομή. Περιμένουμε να υπογραφεί η νέα σύμβαση, έδωσαν ένα περιθώριο 10 ημερών όμως οι μέρες πέρασαν κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα… επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες μας».

Θοδωρής Αποστολόπουλος (μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων)

«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο. Δεύτερον δημιουργούνται πάρα πολλοί κίνδυνοι όταν ο καθένας μεταφέρει αυθαίρετα κάποιο ή κάποια παιδιά. Επίσης σε κάθε οικογένεια υπάρχει δυσκολία μιας και τα καύσιμα κοστίζουν… εφόσον υπάρχει επιχορήγηση του Κράτους στην μεταφορά των μαθητών γιατί να υπόκεινται σε τέτοια δαπάνη μια οικογένεια; Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα ταξί που κάνουν δρομολόγια ακολουθούν την παλιά σύμβαση κι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι. Τώρα περιμένουμε την νέα σύμβαση για την οποία έχουμε πάρει μόνο υποσχέσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο… δεν ήμαστε μέσα σε πόλη για να συνοδέψουν οι γονείς τα παιδιά τους με τα πόδια… έχουμε υποχρεώσεις και προγραμματισμένες ασχολίες κι έχουμε βασιστεί στο ότι θα γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των παιδιών μας. Αν ο κάθε γονιός πρέπει να μεταφέρει ο ίδιος το παιδί του στο σχολείο το χάσαμε το παιχνίδι! Αν αυτή Παιδεία για την Ελλάδα ας συνεχίσουμε έτσι!».

Ιωάννα Κοκκίνου

«Το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ μετέφερε μαθητές από τα γύρω χωριά κι αυτό αποτελεί αιτία κινητοποιήσεων ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Είναι τουλάχιστον 70 παιδιά από τον Πύργο και μέχρι το  Κατάκολο. Το δρομολόγιο ξεκίνησε με τον αγιασμό και, απροειδοποίητα, κόπηκε. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια και μας απάντησαν ότι πρέπει να υπογραφεί καινούργια σύμβαση. Απ` ότι γνωρίζω υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ηλείας ανάλογα προβλήματα».

Πέτρος Ρέβελος

«Δεν υπάρχει θέλω από τους υπευθύνους γιατί αν υπήρχε θα υπήρχε και μπορώ! Προσωπικά ενοχλώ γι` αυτή τη κατάσταση εδώ και 4 χρόνια! Δεν είναι κοντά μας κανένας! Που είναι ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές, οι πολιτευτές; Ποιος θα βρει λύση αν δεν την βρουν αυτοί; Πέρυσι τέτοιο καιρό ο κ. Γεωργιόπουλος μιλούσε για οριστική λύση κι έλεγε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών… το είδατε να λυθεί; Φέρνω κάθε μέρα την κόρη μου αλλά υπάρχουν και μέρες που οι υποχρεώσεις μου με αναγκάζουν να την αφήσω στο σπίτι. Θα πρέπει να βρεθείτε εδώ κατά τις 7 το πρωί όταν βιοπαλαιστής αφήνει τα τρία παιδιά του έξω από το σχολείο κι αυτά περιμένουν πάνω από μια ώρα μέχρι ν` ανοίξει… πρέπει να πάει στο μεροκάματο! Δεν έσκυψε πάνω στο πρόβλημα κανένας!».

Σταμάτης Λύκος

«Γονείς μεταφέρουμε εναλλάξ τα παιδιά μας από το Λεβεντοχώρι αλλά κι από άλλα χωριά. Αυτό που θέλω να θίξω είναι το γεγονός πως έξω από το σχολείο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ΙΧ, μαθητών και γονέων και παρ` όλο που υπάρχει σχολική τροχονόμος αυτό δεν αρκεί για την ασφάλεια όλων… απευθύνθηκα στην Τροχαία και σήμερα πέρασε ένα περιπολικό με το πλήρωμα του να δίνει κάποιες οδηγίες στην σχολική τροχονόμο. Ήταν η μόνη Υπηρεσία που έδειξε ενδιαφέρον… Μια άλλη παράμετρος είναι ότι εγώ ως γονέας έχω το άλλο μου παιδί που πηγαίνει στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού. Την πρώτη ημέρα διακοπής των δρομολογίων ήμουν στο ύψος της Μαραθιάς στην ΕΟ Πύργου-Πατρών όταν με ενημέρωσαν σχετικά… ευτυχώς βρέθηκε άλλος γονέας να μεταφέρει το παιδί μου αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Έχω απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους με έγγραφα. Ελπίζω να βρεθεί λύση και σύντομα».

Κώνσταντίνος Γύφτος (πρόεδρος ΤΚ Σκουροχωρίου)

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά-μαθητές και φυσικά για τις οικογένειες τους. Υπάρχουν γονείς που λόγω εργασίας ή οικονομικών προβλημάτων δεν είναι σε θέση να τα φέρουν στο σχολείο. Και κάποιες φορές αφού τα έχουν φέρει υπάρχει πρόβλημα στο να έρθουν να τα πάρουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να μένουν πίσω στα μαθήματα τους. Η Περιφέρεια πρέπει να δώσει άμεσα λύση… έπρεπε ήδη να έχει δοθεί λύση. Στη σκέψη μας είναι ακόμα και να κλείσουμε το σχολείο!».

Θανάσης Κατσίμπελης (διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου)

«Σαν διευθυντής του σχολείου θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Σκουροχωρίου στην κινητοποίηση των γονέων. Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του σχολείου από την αρχή της χρονιάς. Καλύπτουμε μια μεγάλη ζώνη κι ενώ από την αρχή της χρονιάς γινόταν ένα δρομολόγιο που μετέφερε περίπου 70 μαθητές, σύμφωνα με την περσινή σύμβαση, φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου αυτό διακόπηκε. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον ορισμό του δρομολογίου. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτή καθαυτή η μεταφορά των μαθητών αλλά στα θέματα ασφαλείας είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και απαιτούμε και σαν σύλλογος διδασκόντων να τηρείται η νομοθεσία τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την αποχώρηση των μαθητών. Προσωπικά απευθύνω έκκληση στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα».

Όλη η επικαιρότητα