Οικονομία

Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018

Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητος στην σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητα του πριν το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δηλώνει, ωστόσο, ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι το δυσκολότερο θέμα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αισιόδοξος για πολιτική -τουλάχιστον- συμφωνία σήμερα, καθώς η εκταμίευση της δόσης μπορεί τυπικά να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έκαναν τον πάντα αισιόδοξο Επίτροπο Π.Μοσκοβισί, να κατεβάσει λίγο τις προσδοκίες του από το σημερινό Eurogroup, μιλώντας για συζήτηση που θα μας οδηγήσει πολύ κοντά στην τελική συμφωνία. είναι η ώρα αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EWG και λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε ότι «ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους Θεσμούς και θα δούμε πως αξιολογούν την κατάσταση».

Εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία», προσθέτοντας ότι «συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει το Μάιο του 2016».

Όπως είπε, το θέμα της εκταμίευσης της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.  Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας, είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του.

Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στα όσα είπε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, ο σοσιαλιστής Π.Γκάμπριελ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου, απαντώντας και στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν συμφέρει τη Γερμανία να απομονωθεί στο eurogroup λόγω της στάσης της για το χρέος. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι…» σημείωσε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια, όπως είπε. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου.

Οτι είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε το δώσαμε… σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» τόνισε.

Εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, στη σκιά της συνάντησης που είχε με τον γάλλο ομόλογό του.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν ποσοστά ανάπτυξης για μετά από σαράντα χρόνια και αυτό δεν είναι εύκολο. Για 3 ως 5 χρόνια μπορούμε κάτι να προβλέψουμε, είπε.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι έχουν επενδυθεί πολλά και καλή θέληση για την επιτυχία της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα