Πολιτική

Σόιμπλε: Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή στην Ελλάδα – Μέρκελ: Απαιτητικός ο δρόμος

soimple_oyte_ena_eyro_prokatavoli_stin_ellada_-_merkel_apaititikos_o_dromos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέα, σκληρά μηνύματα προς την Αθήνα έστειλε την Τετάρτη το Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να τονίζει πως ο δρόμος για την Ελλάδα είναι «απαιτητικός» και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί ότι «δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά».

Ενόψει της ψηφοφορίας, μεθαύριο, στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος και εν μέσω αντιδράσεων -αφού περίπου 60 βουλευτές του CDU και του CSU δηλώνουν πως δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-  ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος. 

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τότε θα μπορούν να λάβουν τα χρήματα που απομένουν. Αν δεν τις ολοκληρώσουν δεν θα υπάρξει καμία κατάθεση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουμε σε καμία περίπτωση συμφωνήσει νέες καταθέσεις, αλλά δώσαμε χρόνο στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», επισήμανε ο Σόιμπλε.

Μέρκελ: Απαιτητικός ο δρόμος για την Ελλάδα

Λίγο νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ  χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Εurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει απαιτητικός».

Ωστόσο, είπε πως, «αξίζει να παλέψει κανείς για αυτόν τον δρόμο διότι πρόκειται για το ευρώ».

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η Αθήνα θα πρέπει να συνεννοείται με την Τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Δήλωση για την Ελλάδα έκανε σήμερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος, ο Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα».

«Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης» πρόσθεσε ο Γέγκερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα απομείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση και ακατανόητη». 

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα