Ελλάδα

Σοκαριστικές εικόνες του «Mr. Bitcoin» μέσα από την φυλακή – 90 μέρες σε απεργία πείνας

Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του Mr. Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ , αποκαλούμενου και Mr.Bitcoin που εκζητείται από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ.

Ο Mr. Bitcoin πραγματοποιεί εδώ και 90 ημέρες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράνομη όπως υποστηρίζει κράτησή του η οποία ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες, το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης που προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα.

Κατηγορίες για ξέπλυμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Στον Βίνικ αποδίδεται ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπίθεσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος, αν και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται και βρίσκεται η οικογένειά του, η σύζυγός του, καρκινοπαθής με διαγνωσμένο καρκίνο στον εγκέφαλο και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

«Αδιανόητο το καθεστώς κράτησής μου»

Οι συνήγοροί του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα παρουσίασαν βίντεο με δηλώσεις του ίδιου του εκζητούμενου ο οποίος αναρωτιέται υπό ποίο καθεστώς κρατείται.

«Είμαι αιχμάλωτος πολέμου; Είμαι όμηρος της Ελληνικής κυβέρνησης; Έπρεπε να με έχουν ελευθερώσει από τις 26 Ιανουαρίου, με βάση το σύνταγμά τους, αλλά δεν το κάνουν. Δεν απαντούν στο αίτημά μας. Είμαι φυλακισμένος με ένα αδιανόητο καθεστώς…» σημειώνει ο Βίνικ.

Φωτογραφίες που σοκάρουν

Οι δικηγόροι δημοσιοποίησαν επίσης σοκαριστικές εικόνες, στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί.

Πλέον έχει απομείνει 57 κιλά έχοντας απολέσει το 30% του βάρους του. Παρόλο που οι γιατροί που τον παρακολουθούν «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις , η μεταφορά του σε νοσοκομείο έχει «κολλήσει» στο μεταγωγών , όπως κατήγγειλαν οι συνήγοροί του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετακλήτως ότι ο Α.Βίννικ μπορεί να εκδοθεί και στις 3 χώρες που τον εκζητούν. Σύμφωνα με την κ.Κωνσταντοπούλου και τον κ. Μουσατώφ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει πλέον και τον τελευταίο λόγο σε ποια από αυτές θα παραδοθεί τελικώς, όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει εδώ και περίπου 2 μήνες που βγήκε η τελευταία δικαστική απόφαση αλλά σιωπά και στα επανειλημμένα αιτήματα του Βίνικ και των ίδιων για ακρόαση.

via

Όλη η επικαιρότητα