Πολιτισμός

Sold out οι «Πέρσες» του Αισχύλου!

10499468_10202262828722779_2294043419066150340_o_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όρθιο και για περισσότερο από δέκα λεπτά το κοινό της Αρχαίας Ήλιδας καταχειροκρότησε τους συντελεστές της παράστασης «Πέρσες» που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε ένα κατάμεστο θέατρο, όπου πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα.


Η παράσταση έκανε sold out και οι συντελεστές της αποθεώθηκαν υποκλινόμενοι στο κοινό, που τους χάρισε απλόχερα το χειροκρότημα, συνοδευόμενο από εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία όσο και για τις ερμηνείες των ηθοποιών.

 

Διαχρονική τραγωδία

Το έργο του Αισχύλου «Πέρσες», είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα και πρόκειται για μία τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Θέματα που αποτυπώθηκαν στη σκηνή της Αρχαίας Ήλιδας και μέσα από την παράσταση αναδείχθηκε η διαχρονικότητα της συγκεκριμένης τραγωδίας και δόθηκε ένα μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που ιστορικά έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

Το έργο πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα και πραγματικά ήταν εξαιρετική η παρουσία του Χορού των Περσών, που μετέφερε με μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού.

Την ίδια στιγμή η παράσταση ύμνησε έμμεσα και το ελληνικό πνεύμα που συνέτριψε τους Ασιάτες, μέσα από τα μάτια των ηττημένων.

 

Εξαιρετική παράσταση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης επί σκηνής παρέμεινε ο Άκης Σακελλαρίου που κρατούσε το ρόλο της Άτοσσας και μέσα από τη σκηνική του μετέφερε στο κοινό την οδύνη της συζύγου και μητέρας.

Επιβλητικός στο ρόλο Δαρείου ο Γιάννης Φέρτης, που αναδύθηκε στη σκηνή, με μεστό και μετρημένο λόγο, ενώ ήταν εξαιρετικός και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος στο ρόλο του Αγγελιοφόρου.

Δυνατή και η παρουσία του Γιώργου Κολοβού στο ρόλο του Ξέρξη, ο οποίος αναδύθηκε μέσα από το νερό και έπαιξε ολόγυμνος στη σκηνή, αναδεικνύοντας τη αυτό τον τρόπο τη μεγάλη συντριπτική ήττα, την απογύμνωση που υπέστη το στράτευμά του και από κατακτητές οι Πέρσες βρέθηκαν στη θέση των ηττημένων.

Εξαιρετική η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, αλλά και το σκηνικό του Γιώργου Πάτσα, καθώς και η μουσική που επελέγη με το βιολοντσέλο να βρίσκεται δίπλα στη σκηνή δίνοντας το ρυθμό, σε μία παράσταση που δικαίωσε την επιλογή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη παράσταση αποτέλεσε δικαίωση και για το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, που αποδεικνύει ότι δεν συγκαταλέγεται τυχαία στα καλύτερα επαρχιακά Φεστιβάλ της χώρας και το κοινό τιμά πάντοτε τις επιλογές των συντελεστών του.

 

Αυλαία την Πέμπτη

Η αυλαία για το 24ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα πέσει αύριο Πέμπτη στις 9:15 το βράδυ με το έργο «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, που παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Φάνης Μουρατίδης και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί. Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 15 ευρώ, ενώ το παιδικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων και άνω των 65 ανέρχεται στα 12 ευρώ, ενώ ισχύουν και εισιτήρια ΟΓΑ.



Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα