Ελλάδα

Σωρεία σεισμών τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τη Ζάκυνθο

Ακούστε το άρθρο

Εύλογη ανησυχία έχει προκαλέσει στο νησί της Ζακύνθου, ο μεγάλος αριθμών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα με επίκεντρο διαφορετικό από αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018.

Σεισμικές δονήσεις είχαμε και τις δύο προηγούμενες ημέρες, την ώρα μάλιστα που συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων.

Δύο σεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας ώρας ταρακούνησαν το απόγευμα του Σαββάτου τη Ζάκυνθο. Στις 18:45 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού και εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα. Η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:42 και ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίστηκε στα 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος επίσης πέντε χιλιόμετρα.

Την Κυριακή είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις, στις 12.33’ και στη 1.52’ το μεσημέρι.

Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρθηκε σε 2.700 σεισμούς που έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό και το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο αναφέρθηκε ως εξής:

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018 η Ζάκυνθος «ξυπνάει» από την «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στο νησί. Σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται, στην υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Από εκείνο το δύσκολο ξημέρωμα έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρεις μήνες και το «θηρίο» βρυχάται ακόμα.

«Πάνω από 2700 σεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί στην μετασεισμική ακολουθία των 6.8 Ρίχτερ της Ζακύνθου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Την άλλη εβδομάδα συμπληρώνουμε τον τρίτο μήνα και φθίνουσα πορεία σε μεγέθη και αριθμό σεισμών συνεχίζει», έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας που σημείωσε πως το φαινόμενο έχει πλέον μια ξεκάθαρα φθίνουσα πορεία.

Πηγή: ermisnews

Όλη η επικαιρότητα