Η σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση της ωτίτιδας

Η ωτίτιδα δεν είναι κάτι σπάνιο στα παιδιά, μάλιστα ταλαιπωρεί τόσο τα βρέφη όσο και τα νήπια.

Αν δείτε ότι το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα με το αυτί του, μη χρονοτριβείτε, πηγαίνετε το συντομότερο δυνατόν σε ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει το είδος της ωτίτιδας, τις αιτίες που την προκαλούν και θα ορίσει τη θεραπεία.

Τι είναι η ωτίτιδα;

Είναι η ανάπτυξη φλεγμονής στο μέσο αυτί -περιοχή πίσω από το τύμπανο-. Συνήθως παρουσιάζεται σαν επιπλοκή μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε ηλικία, και τις περισσότερες φορές η θεραπεία της είναι εύκολη.

Πού οφείλεται

Βασικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η σωστή αντιμετώπιση

Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία, οι ωτίτιδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Τα πολύ μικρά παιδιά πιθανόν να χρειαστεί να διακόψουν τον παιδικό σταθμό, όπως επίσης και να ελεγχθούν ανοσολογικά.

Η πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει κάποια μέθοδος με εξασφαλισμένα αποτελέσματα για την πρόληψη της ωτίτιδας, διαβάστε μερικές απλές συμβουλές για να περιορίσετε τους κίνδυνους που οδηγούν στην εμφάνισή της:

  • Όχι στο κάπνισμα σε χώρους όπου βρίσκονται μικρά παιδιά.
  • Η ατμόσφαιρα στους χώρους του σπιτιού και ιδιαίτερα στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι καθαρή.
  • Όταν το μωρό έχει βουλωμένη μυτούλα, θα πρέπει πρώτα να την καθαρίζετε σχολαστικά με ισότονο διάλυμα και μετά να το ταΐζετε.

 

 

Πηγή: baby.gr