Ψυχαγωγία

Σωτήρης Κοντιζάς: Τι μου έμαθε η ζωή

Ακούστε το άρθρο

Μόλις 35 ετών, αλλά μοιάζει από τους ανθρώπους που έχουν βρει το μονοπάτι της προσωπικής ολοκλήρωσης. Ο Σωτήρης Κοντιζάς μπορεί να ανακηρύχθηκε ως ο “κακός” του Master Chef, ίσως όμως απέκτησε το παρατσούκλι αυτό γιατί δεν του αρέσει να “στρογγυλεύει” την πραγματικότητα και την αντιμετωπίζει όπως είναι. Σκληρή, αλλά και διδακτική. Μιλά στο LIFE για την μαγειρική, την τηλεόραση και τις προτεραιότητες της ζωής.

“Μικρός έλεγα ότι θα γίνω δοκιμαστής φαγητών. Δεν ήξερα καν αν υπήρχε σαν επάγγελμα, απλά μου άρεσε το φαγητό πολύ και με την μητέρα μου περνούσα κάμποσο χρόνο στην κουζίνα.

Δούλευα σε τράπεζα μέχρι που μου πρότειναν να γίνω “αορίστου” και παραιτήθηκα. Οι κουζίνες μπορεί να είναι σκληροί χώροι εργασίας, έχουν όμως και τα καλά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που έφυγα από την τράπεζα, ότι στην κουζίνα δεν τα κρύβεις μέσα σου, αποσυμπιέζεσαι.

Στα παλιά εστιατόρια, έτσι όπως ήταν δομημένα, έπρεπε να περάσεις από διάφορα πόστα για να καταλήξεις κάπου. Πολλές φορές νέα παιδιά στις κουζίνες θέλουν να περάσουν από πάρα πολλά καλά εστιατόρια και να “συγκεντρώσουν” όσες περισσότερες συνταγές γίνεται. Προσπαθούν να αποκτήσουν δεξιότητες και τεχνικές μέσω του ίντερνετ, κάτι που έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα και δεν μπορεί να συγκριθεί με το να σκύψεις το κεφάλι και να δουλέψεις καλά και εξειδικευτείς σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κάποια πράγματα δεν μαθαίνονται μόνο με το διάβασμα και τη συνταγή, πρέπει να το κάνεις πραγματικά, να το νιώσεις, να βαρεθείς να το επαναλαμβάνεις.

Οι ρυθμοί της ζωής μας σήμερα είναι πάρα πολύ γρήγοροι. Η ταχύτητα της πληροφόρησης έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Το έχω “εκμεταλλευτεί” και εγώ αυτό. Έχω κάνει πολλά πράγματα για την ηλικία μου, λόγω αυτής της ταχύτητας.

Σαν πελάτης σε ένα εστιατόριο, την ακοή τη βάζω σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις άλλες αισθήσεις, όπως και την αφή. Η όραση, η γεύση και η όσφρηση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Σαν μάγειρας, είναι όλα το ίδιο σημαντικά. Όταν είσαι σε μια κουζίνα ακούς όλα αυτά που βράζουν, δοκιμάζεις μια σάλτσα, μυρίζεις έναν ζωμό, νιώθεις με τα χέρια σου αν έχει τη σωστή θερμοκρασία το τηγάνι, βλέπεις αν έχει πάρει χρώμα το φιλέτο που μαγειρεύεις. Γενικά είσαι σε εγρήγορση. Χρειάζεσαι και τις πέντε αισθήσεις για να δουλέψει όλο αυτό σωστά.

Η κριτική επιτροπή για μένα είναι ούτως ή άλλως ένας “κόντρα ρόλος”. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Κάποιος πρέπει να κρίνει, ο ρόλος μου είναι να πω τη γνώμη μου και αυτό κάνω. Απλά λέω τη γνώμη μου. Αν δεν αρέσει η εκπομπή, είναι αυτονόητο ότι θα σταματήσω να κρίνω, γιατί μάλλον δεν θα το κάνω σωστά.

Δεν είναι βασική ανάγκη να έρθεις στο Νόλαν. Κάποιος ίσως το θεωρεί πολυτέλεια. Έχει να κάνει με την οπτική γωνία που το βλέπεις και τι προτεραιότητες βάζεις εσύ σαν άνθρωπος. Κάποιος προτιμά να ξοδέψει 80€ για να φάει και κάποιος άλλος για να επισκεφθεί ένα κέντρο διασκέδασης ή να ακούσει όπερα”.

*Ο Σωτήρης Κοντιζάς, όταν δεν βρίσκεται στην κουζίνα του “ΝΟΛΑΝ” στο κέντρο της Αθήνας, συμβάλλει στην αναζήτηση του επόμενου Έλληνα Master Chef από το Star

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα