Γεύσεις

Σούπερ κόλπα που δεν ήξερες για το μαγείρεμα

Ακούστε το άρθρο

Έντεκα μικρά μυστικά που μπορούν να απογειώσουν τη μαγειρική σου και να μειώσουν τις ώρες που περνάς στην κουζίνα –ή έστω να τις κάνουν πιο διασκεδαστικές.

Ρίξε μια-δυο σταγόνες ξύδι στο νερό που βράζεις τα αυγά σου. Θα κάνει το καθάρισμα εκατό φορές πιο εύκολο.

Όταν βγάζουμε μπριζόλα από τη φωτιά, την ακουμπάμε πάνω σε αλουμινόχαρτο, την τυλίγουμε με αυτό, και την αφήνουμε εκεί για πέντε λεπτά. Αυτό «κλειδώνει» τα ζουμιά στο εσωτερικό της, κάνοντάς την έξτρα τρυφερή.

Πριν πετάξεις το νερό από τα μακαρόνια που βράζουν, κράτα ένα σφηνάκι για να το προσθέσεις στην σάλτσα τους. Εν συνεχεία, ρίξε τα βρασμένα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, ανακάτεψε και άφησέ τα τρία-τέσσερα λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά να «δέσουν». Δεν θα το πιστεύεις.

Αποθήκευσε στην κατάψυξη μυρωδικά που δεν θα χρησιμοποιήσεις άμεσα, όπως το θυμάρι ή το δεντρολίβανο, για να μην πετάξεις πάλι τη μισή ποσότητα από αυτή που αγόρασες.

Τα λεμόνια δεν βγάζουν πολύ ζουμί; Βαλ’ τα για 20 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα πριν τα στύψεις.

Το κόκκινο κρασί είναι η τέλεια μαρινάδα για το κρέας σου, αν δεν έχεις άπειρες ώρες στη διάθεσή σου. Ένα μισαωράκι στο ψυγείο αρκεί.

Εννιά φορές στις δέκα που το φαγητό σου φαίνεται αδιάφορο, απλά χρειάζεται αλάτι. Είναι το κλασικό λάθος όλων των αρχάριων μαγείρων, να τσιγκουνεύονται το αλάτι επειδή φοβούνται μη βγει το φαγητό λύσσα. Στις σχολές μαγειρικής, όμως, θα σου πουν πως αλατίζουμε σε κάθε στάδιο του μαγειρέματος, και ξανά στο τέλος.

Τέλειο κόλπο για έξτρα μελάτο κρόκο στα αυγά μάτια: Μόλις τα ασπράδια είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνεις μερικές σταγόνες νερό στους κρόκους, σκεπάζεις το αντικολλητικό τηγάνι σου με ένα καπάκι, κλείνεις το μάτι, περιμένεις ένα-δυο λεπτά και σερβίρεις.

Αν έχεις πρέσα σκόρδου (αν δεν έχεις πάρε, δεν είναι ακριβές) δεν χρειάζεται να παλεύεις να ξεφλουδίσεις τις σκελίδες –που όλοι ξέρουμε πόσο εφιάλτης μπορεί να είναι. Τα φλούδια μένουν στην άλλη πλευρά καθώς το σκόρδο περνά από τις τρύπες, δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς.

Οι κύβοι με τους ζωμούς λαχανικών, κοτόπουλου, κρέατος δεν είναι μόνο για το νερό που βράζει, γίνονται και τέλειο μπαχαρικό. Δοκίμασε, ας πούμε, να τρίψεις έναν κύβο κοτόπουλο πάνω από το κοτόπουλό σου πριν το βάλεις στον φούρνο. Μας ευχαριστείς αργότερα.

Πήρες έτοιμα κομμένα λαχανικά, και τα βλέπεις πάλι με θλίψη να παίρνουν την κάτω βόλτα στο ψυγείο σου, έτοιμα να χαλάσουν; Βαλ’ τα σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά –και θα τα σώσεις, και θα φας κάτι πρωτότυπο.

Όλη η επικαιρότητα