Βιβλίο

Σούπερ βιβλία με διηγήματα

Ακούστε το άρθρο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που (παραπονιούνται ότι) δεν έχουν χρόνο για διάβασμα, τότε έχουμε την λύση για εσένα. Έρχεται σε δεμένη, χάρτινη μορφή, με εξώφυλλο και τέλεια μυρωδιά βιβλίου. Μόνο που τα περιεχόμενά του είναι… κατακερματισμένα. Είναι πολλές ιστορίες μαζί, για να τις πιάνεις και να τις αφήνεις όποτε θες. Είναι βιβλία με διηγήματα, και αυτά είναι μερικά που αγαπάμε πολύ, και σου τα προτείνουμε.

Διηγήματα, του Edgar Allan Poe
Ένας από τους πιο διάσημους αμερικανούς πεζογράφους και ποιητές, ο Edgar Allan Poe έγραψε έναν τεράστιο όγκο κειμένων στην (σύντομη) ζωή του. Από διηγήματα μέχρι δοκίμια και από σάτιρα μέχρι λογοτεχνικές κριτικές, η γραφή του ήταν τόσο ζωντανή και ιδιαίτερη, που τον κατέταξε στις λίστες με τους κορυφαίους συγγραφείς όλων των εποχών. Και αυτή η συλλογή διηγημάτων του θα σε κάνει να χαμογελάσεις, να ανησυχήσεις και να φρίξεις. Με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει, της Alice Munro
Η βραβευμένη με Νόμπελ διηγηματογράφος φτιάχνει μικρές αλλά εξωφρενικά αληθινές ιστορίες για ανθρώπους που θα μπορούσες να είσαι εσύ, ένας φίλος σου ή όποιος άνθρωπος βλέπεις στον δρόμο. Μέσα από τις εννιά ιστορίες της, η Munro μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια ξανακερδισμένη ανάμνηση μπορεί να φωτίσει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής.

Ας συζητήσουμε για τον διαβήτη με κουκουβάγιες, του David Sedaris
Ο David Sedaris είναι ο συγγραφέας που μπορεί να πάρει την εντελώς κλισέ και ανυπόφορη περιγραφή «ιστορίες καθημερινής τρέλας» και να της δώσει ξανά νόημα. Τα μικρά στιγμιότυπα ζωής που περιγράφει, μέσα από το εντελώς προσωπικό του (και ξεκαρδιστικό σε βαθμό που ντρέπεσαι να το διαβάσεις δημόσια) πρίσμα είναι όλες πράγματα που έχεις σκεφτεί. Και ίσως ήθελες να πεις κάποια στιγμή. Δεν πειράζει αν δείλιασες και δεν τα είπες. Ο David είναι εδώ να τα πει για εσένα.

Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Μέσα από οκτώ διηγήματα, ο Παπαμάρκος παρουσιάζει τις ιστορίες στρατιωτών που πολέμησαν στην μικρασιατική εκστρατεία. Η φρίκη του πολέμου, ο ρόλος του καθενός μέσα σε αυτόν, οι επιλογές και οι συνέπειες. Όλα περνούν από τον φακό του συγγραφέα, χωρίς φόβο και δισταγμό. Το Γκιακ – που σημαίνει αίμα στα αρβανίτικα – είναι μια συλλογή που θα σκέφτεσαι για πολύ καιρό αφού την διαβάσεις.

Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά, του Στέφαν Τσβάιχ
Γνωρίζουμε, μέσα από πέντε φανταστικές ιστορίες, έναν από τους πιο σημαντικούς γερμανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών. Το έργο του κυνηγήθηκε από τους ναζί και ο ίδιος τράπηκε σε φυγή, και τα κείμενά του παρουσιάζουν μια εικόνα της εποχής του που είναι πολύ αναγκαίο να την γνωρίζουμε.

via

Όλη η επικαιρότητα