Ηλεία

Σοβαρός κίνδυνος από τα ακαθάριστα οικόπεδα – Μεγάλος ο αριθμός των πυρκαγιών σε Πύργο, Ολυμπία και Κρέστενα

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές, λόγω των ακαθάριστων οικοπέδων, με τους πυροσβέστες να καλούνται καθημερινά για την καταστολή 5-6 συμβάντων στις περιοχές ευθύνες της Π.Υ Πύργου και των Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων. Ο Διοικητής, Πύραρχος Γιάννης Πετρούτσος, έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή πυρκαγιών που θα στοιχίσουν σε δάση και περιουσίες και κάλεσε τους πολίτες να πράξουν τα δέοντα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε Τοπικές Κοινότητες ή παραθαλάσσιες περιοχής «ξεκινούν» από ακαθάριστα οικόπεδα και απειλούν άμεσα τις κατοικίες που γειτνιάζουν με αυτά. «Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές όλων αυτών των οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές να κάνουν κοπή και απομάκρυνση των χόρτων έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα απειλήσει και τις γειτνιάζουσες οικίες», σημείωσε ο κ.Πετρούτσος, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε καύση στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, καθώς και ότι, οι ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων από τα οποία εκδηλώνεται πυρκαγιά, τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με τον 433 του Ποινικού Κώδικα. Διευκρίνισε ωστόσο ο κ.Πετρούτσος, πως, σε περίπτωση επέκτασης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, σχηματίζεται δικογραφία και αν υπάρχει υπαίτιος, συλλαμβάνεται και ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

«Δυστυχώς ο κόσμος δεν συμμορφώνεται..»

Ο κ.Πετρούτσος, δεν έκρυψε την πικρία αλλά και την ανησυχία τους, για το γεγονός ότι οι πολίτες της Ηλείας, που έζησαν τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον, δεν είναι «θορυβημένοι» όσο θα έπρεπε, και δεν συμμορφώνονται στις οδηγίες της Πυροσβεστικής, των Δήμων και κατά τόπους Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, με τις οποίες υπάρχει συνεργασία για την πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων πυρκαγιών. «Κάνω έκκληση στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων, να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς και κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικίες τους και οι οικίες των υπόλοιπων κατοίκων», κατέληξε ο κ.Πετρούτσος, σημειώνοντας τέλος οτι η παρατεταμένη ξηρασία, ενισχύει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στους παραπάνω χώρους.

Όλη η επικαιρότητα