Πολιτική

Σούλτς: Ιδέα του Γιούνκερ το ταμείο περιουσιακών στοιχείων

soylts_idea_toy_gioynker_to_tameio_perioysiakon_stoiheion.jpg
Ακούστε το άρθρο
Στη διάψευση ότι είναι γερμανική η ιδέα για ένα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η ιδιοκτησία του ταμείου αυτού, όπως είπε ο Μ.Σουλτς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε για το ταμείο περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο αναμένεται να εκμεταλλευτεί ή να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η ιδέα του ταμείου «δεν έχει να κάνει με τη γερμανική πραγματικότητα» [ανάλογο πρόγραμμα είχε εκπονηθεί κατά την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας για περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας], αλλά ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την ιδέα χρησιμη.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα 50 δισ. ευρώ είναι ένας αριθμός, αλλά σε αυτήν την φάση θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα επί της αρχής, δηλαδή να δούμε την ιδιοκτησία του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποκλειστεί από την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα βρεθεί η τεχνική φόρμουλα.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα