Ηλεία Πολιτισμός

Σπάνια εκθέματα στο Μουσείο Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Σπάνια  ηλεκτρονικά αντικείμενα εποχής, ραδιόφωνα και γραμμόφωνα, που σίγουρα θα προκαλέσουν πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον εκτίθενται στο Μουσείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας κ Χρήστο Χριστοδουλόπουλο θα λειτουργήσει εντός του έτους, στο κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο δήμαρχος έχει αποδείξει ότι ξέρει να αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και το συγκεκριμένο μουσείο θα είναι μια ακόμη απόδειξη. Ψυχή, καρδιά και πνεύμα του Μουσείου ο Σπύρος Μπεράτης, ο ιδρυτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού, ο πρώην δήμαρχος, ο άνθρωπος που διαθέτει το πλουσιότερο αρχείο για την Αμαλιάδα αλλά όπως αποδεικνύεται είναι και ο άνθρωπος που διαθέτει ίσως τα σπανιότερα ηλεκτρονικά αντικείμενα όπως γραμμόφωνα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις του περασμένου και του προπερασμένου αιώνα, στρατιωτικό ηλεκτρονικό υλικό, και το σημαντικότερο: όλα είναι σε άριστη κατάσταση και τα περισσότερα λειτουργούν!…

«Σέβεται την ιστορία»

«Ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, είναι άνθρωπος που σέβεται την ιστορία του τόπου και μόλις έμαθε για το σπάνιο υλικό που διαθέτω συμφώνησε για την δημιουργία του μουσείου», δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ο 85χρονος Σπύρος Μπεράτης που μιλά με πάθος για κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου όπου το 1952  εξέπεμψε ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοσταθμός της Ελλάδος.

Το μουσείο θα “μιλάει ” για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας – Ήλιδα 91,1 , για το ραδιόφωνο και την ιστορία του, μέσα από εμπειρία και υλικά  φίλων του , αλλά κυρίως από τον ιδρυτή  Σπύρο Μπεράτη να υλοποιεί ένα όνειρο του για την πόλη της Αμαλιάδας. Ο πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας κ. Σπύρος Τζουλέκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Τσαπάρας είναι καθημερινά παρόντες  στην προσπάθεια τελειοποίησης του, με την υποστήριξη πάντα του Δήμου Ήλιδας.

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξαρτησία» κ. Νίκος Διαμαντόπουλος ρώτησε τον δήμαρχο σχετικά με το Μουσείο Ραδιοφωνικού Σταθμού και ο κ. Χριστοδουλόπουλος, απάντησε ότι ο χώρος ετοιμάζεται και σύντομα, πιθανότατα εντός του έτους θα είναι επισκέψιμο. Απομένει να γίνουν κάποιες εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο κτίριο με την μετεγκατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλο κτίριο ώστε να μεγαλώσει ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου αφού τα σπάνια αντικείμενα είναι τόσα πολλά ώστε απαιτείται μεγάλος χώρος.

Η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ιδρύθηκε το 1952 από τον τότε σπουδαστή της «Ραδιοηλεκτρολογίας» Σπύρο Μπεράτη. Με οδηγό τον ενθουσιασμό και το μεράκι και θέλοντας να προσφέρει στον τόπο του ξεκινάει μια προσπάθεια να γίνει η μικρή τότε πόλη της Αμαλιάδας γνωστή σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός λειτούργησε εν γνώσει του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ), εκπέμποντας στους 1620 χιλιόκυκλους, καλύπτοντας τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από την Καλαμάτα έως και την Πάτρα, και τα νησιά του Ιονίου από τη Ζάκυνθο έως και την Κέρκυρα.

Το 1955 έγινε πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου και διοικήθηκε από το νεοϊδρυθέν Σωματείο υπό την επωνυμία «Όμιλος Φίλων Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας» όπου και δωρήθηκε ο σταθμός. Τότε η συχνότητα εκπομπής από τους 1620 χιλιόκυκλους μεταφέρεται στους 1385 χιλιόκυκλους.

Στις 22-12-1959 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας παραχωρείται στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ). Το 1968 εκπέμπει στην μπάντα των FM για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, στις συχνότητες 91 και 97,9 MHZ. Τα κέντρα εκπομπής για μεν τα μεσαία κύματα βρίσκονται στη περιοχή Παπακασελά και για δε τα FM στις περιοχές Κάστρου και Φραγκοπηδήματος. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα