Σπάνιος χρυσαετός βρέθηκε δηλητηριασμένος από φόλα στις Πρέσπες

Σπάνιος χρυσαετός, είδος προστατευόμενο σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με σκύλο που είχε σκοτωθεί με φόλα στις Πρέσπες, αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μόλις 1-2 ζευγάρια του εμβληματικού αρπακτικού έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ο φορέας έψαξε την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

«Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι κάτοικοι καλούνται να ειδοποιούν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, Δασαρχείο, Αστυνομία) όταν εντοπίζουν νεκρά ζώα στην ύπαιθρο.

Για το περιστατικό διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ενώ δείγματα του νεκρού χρυσαετού έχουν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων για τοξικολογική εξέταση.

Ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Είναι ένα μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών μέχρι δυόμισι μέτρα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρχε σε όλα σχεδόν τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετά νησιά. Σήμερα, περιορίζεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, στην οροσειρά της Πίνδου μέχρι και τη Στερεά, καθώς και σε ελάχιστες θέσεις της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Από τα νησιά απαντάται στην Κρήτη και πιθανόν στη Σύρο.

Ο πληθυσμός του τη δεκαετία του 1980 κυμαίνονταν σε 150 με 200 ζευγάρια ενώ το 2004 δεν ξεπερνούσε τα 100 με 150 ζευγάρια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ