Ελλάδα

Σπείρα «έκλεβε» ρεύμα «πειράζοντας» τα ρολόγια – Ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθησαν εννέα άτομα, αναζητείται ακόμη ένα- Δικογραφία σε βάρος 248 πελατών του κυκλώματος, συνεχίζεται η έρευνα για 160 ακόμη

Κύκλωμα που  «πείραζε» έναντι αμοιβής τα ρολόγια της ΔΕΗ σε σπίτια και καταστήματα προκειμένου να μην καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση ρεύματος εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν από 50- 100 ευρώ από κάθε «πελάτη» με μικρή κατανάλωση ρεύματος, ενώ η ταρίφα ανέβαινε και έφθανε το 10% της αξίας του ρεύματος που «γλίτωνε» ο πελάτης με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (σε μεγάλα σπίτια ή καταστήματα). Ηδη έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 248 πελατών και συνεχίζεται η έρευνα για τουλάχιστον 160 ακόμη. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής τα ποσά που έχασε ο ΔΕΔΔΗΕ αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα,  συνελήφθησαν εννέα άτομα και ένα ακόμη αναζητείται, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Και οι εννέα εντοπίσθηκαν στα σπίτια τους, όπου οι αστυνομικοί τους αναζήτησαν παρουσία εισαγγελέα. Κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία και απάτη από κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 248 «πελάτες» του κυκλώματος που είχαν πληρώσει προκειμένου να γίνει παρέμβαση στον μετρητή ττου ηλεκτρικού ρεύματος.

19062019dtparoysiasi003

Όπως είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου, «τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ώστε οι κινήσεις τους να μην γίνονται αντιληπτές και κατά συνέπεια να διαφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές Αρχές.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση για τις παρεμβάσεις των μετρητών αναφέρεται ότι αυτή καθοριζόταν ανάλογα με το είδος του εκάστοτε μετρητή».
Ετσι, σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβαιναν στον «μηχανισμό κύλισης» του μετρητή με αποτέλεσμα να διέρχεται κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα από την παροχή, ενώ στον καταμετρητή της παροχής να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση ή πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική κατανάλωση.

Σε άλλες περιπτώσεις «πείραζαν» τον απαριθμητή του μετρητή, αλλάζοντας την ένδειξή του και αυτό γινόταν είτε χειροκίνητα, είτε μηχανικά.

19062019dtparoysiasi001

Στη μέθοδο αυτή το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται και καταγράφεται κανονικά από την παροχή και σε χρόνο πριν την καταμέτρηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. πραγματοποιείται «μείωση» στην ένδειξη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κοινό γνώρισμα των δύο αυτών μεθόδων ήταν ότι η εγκληματική οργάνωση αντικαθιστούσε τις σφραγίδες (στρογγυλές και μολύβδινες) των μετρητών, που χρειάστηκε να παραβιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν δύσκολη τη διαπίστωση της παρέμβασης από τους επιτόπιους καταμετρητές.
Χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα εξής:
– Πρώτον, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την παρέμβαση, ζητούσαν από τους πελάτες να τους ενημερώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την καθορισμένη ημερομηνία διέλευσης των καταμετρητών. Παράλληλα κατά τη στιγμή της παρέμβασης έπρεπε να έχουν μαζί τους τον έντυπο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να λαμβάνουν γνώση της τελευταίας αναγραφόμενης ένδειξης του απαριθμητή και να καθορίσουν την επιθυμητή ένδειξη, προβαίνοντας στην κατάλληλη μείωση.
– Δεύτερον, επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Για αυτό το λόγο, έκαναν χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, που είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
– Τρίτον, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ αυτών με τους «πελάτες», χρησιμοποιούνταν κωδικές ονομασίες.
Το αντίτιμο που λάμβαναν για τις «υπηρεσίες» που παρείχαν κυμαινόταν ανάλογα με το βαθμό οικειότητας του πελάτη με την οργάνωση, ενώ η τιμή αυξανόταν όταν επρόκειτο για κατάστημα ή οικία, με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όπου λάμβαναν ως αντίτιμο το 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν κατεγράφησαν, λόγω της παρέμβασης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία από τις εννέα έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλήθος από εργαλεία για τις παρεμβάσεις, μολύβδινες σφραγίδες, μεταλλικές μήτρες σφράγισης και άλλα συναφή αντικείμενα,
• πλαστικές και μεταλλικές στρογγυλές σφραγίδες με την ένδειξη Δ.Ε.Η.,
• τσάντες εργασίας εξοπλισμένες πλήρως με τα ανωτέρω αντικείμενα,
• το χρηματικό ποσό των 7.918 ευρώ και 237 δολάρια,
• δεκαπέντε (15) κινητά τηλέφωνα,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
• δίκυκλη μοτοσυκλέτα,
• πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
• χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία περί αρχαιοτήτων.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα