Αχαϊα

ΣΠΟΕΠΠ: “Η οικολογική ισορροπία είναι ο δρόμος περιορισμού των μεδουσών”

Ακούστε το άρθρο

Τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και αφορά την μεγάλη αύξηση των μεδουσών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, έκανε ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ).

Ο Σύνδεσμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

“Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών (τσούχτρες) -ιδιαίτερα στον Κορινθιακό Κόλπο τα τελευταία χρόνια- έχει πράγματι σοβαρές επιπτώσεις στη χρήση των παραλιών μας για αναψυχή αλλά και οικονομικές για τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες ο υπερπληθυσμός αυτός και η προσέγγιση στις ακτές ιδίως του είδουςpelagia noctiluca, ενός είδους, όπως λέει και το όνομά του κανονικά πελαγικού, το οποίο είναι αυτό που προκαλεί τα επώδυνα τσιμπήματα στους κολυμβητές, πιθανότατα σχετίζεται με την υπεραλίευση ψαριών που καταναλώνουν τα αυγά της ή και την αλιεία με καταστροφικά συρόμενα εργαλεία. Άλλες απόψεις μιλούν για «κύκλο προσέγγισης και απομάκρυνσης από τις ακτές» του είδους αυτού. Επίσης εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί αυτά τα είδη που θέλουν θερμότερα νερά.

Η θέση των οργανώσεων του ΣΠΟΕΠΠ είναι ότι στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι ανάγκη να προταχθεί η μακροχρόνια λογική της αποκατάστασης των ισορροπιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος με καταπολέμηση της καταστροφικής αλιείας, κάτι που ευνοείται και από την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Δίκτυο Natura 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει Φορέα διαχείρισης που παρακολουθεί σταθερά την κατάστασή του και θα προωθεί τη συστηματική επιστημονική του παρακολούθηση.

Σε ότι αφορά το θέμα της λήψης μέτρων τύπου διχτυών προστασίας των πολυσύχναστων κολυμβητικών παραλιών η θέση μας είναι: Τέτοιου τύπου μέτρα έχουν επιτραπεί, με το άρθρο 19 του νόμου 4519/2018 για τους Φορείς Διαχείρισης.

Θεωρούμε ότι η λελογισμένη χρήση τους, μετά όμως από λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τη χρήση τους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της σε άλλες χώρες, μπορεί να δοκιμαστεί με προσοχή και, προφανώς, σε περιορισμένη κλίμακα (πολυσύχναστες κολυμβητικές παραλίες και μόνο). Στο κόστος, θεωρούμε, πρέπει να συμβάλουν οι σημαντικότερες από τις τουριστικές παράκτιες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν. Επίσης μπορούν να δοκιμαστούν επιλεκτικά εργαλεία συλλογής των τσουχτρών.

Καμιά αυταπάτη όμως για συνολική αντιμετώπιση δεν πρέπει να υπάρχει: μόνο η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μπορεί να περιορίσει τους πληθυσμούς των μεδουσών στα συνήθη τους επίπεδα. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε αντιμετωπίζοντας πρώτα από όλα την παράνομη αλιεία με συρόμενα εργαλεία”.

Όλη η επικαιρότητα