Αρθρογραφία

Σπουδαστές ΑTEI Πύργου: «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» (+VIDEO ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΏΝ)

16996_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Άρθρο της Μαρίας Τσίρου (σπουδάστριας τμήματος Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. Πύργου) στο patrisnews.com

Λέξεις-κλειδιά: 1. Όνειρα, 2. Ακαδημαϊκό, 3.Αγώνας – κινητοποιήσεις. Η πόλη του Πύργου, Ηλείας φιλοξενεί δύο τμήματα Τ.Ε.Ι.- Παραρτήματα του Α.Τ.Ε.Ι Πατρών (Τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τμήμα Μουσιολογίας, Μουσιογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων). Το σχέδιο <Αθηνά> προβλέπει τη μετονομασία των δύο τμημάτων και τη μετακίνηση του τμήματος Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε.. Η είδηση μετονομασίας, συγχώνευσης και μετακίνησης, έφερε απορίες τόσο στους φοιτητές, όσο και στους κατοικους του Πύργου.


Οι απορίες των φοιτητών έχουν ως κεντρικό άξονα τις αλλαγές στον τομέα των σπουδών. Απορροφήθηκαν από μια σχολή η οποία όχι μόνο μετονομάζεται, αφαιρώντας τη μοναδική ιδιότητα της ως σχολή Μ.Μ.Ε. (κάτι που αφορά και τη σχολή Μουσιολογίας, η οποία μετονομάζεται για άλλου είδους συμφέροντα), αλλά, αλλάζει το αντικείμενο της στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Δημιουργήσαμε λοιπόν, ως σύλλογος σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Πύργου, μία ομάδα (INFOMMNYMOUS), η οποία με βάση τις γνώσεις που έχουμε λάβει από τη μοναδική σχολή Τ.Ε.Ι. ‘new media’ στην Ελλάδα, θα υπηρετήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στη συρρίκνωση, εξαθλίωση και μείωση του επιπέδου της παιδείας και κατ` επέκταση της ζωής μας.


Το χρονικό του παραλόγου. Πύργος. Μία πόλη που δεν εξαρτάται απόλυτα από τη δυναμική των φοιτητών, παρ` όλα αυτά τα Τ.Ε.Ι. της περιοχής ενισχύουν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό τους ντόπιους. Αν άλλωστε δεν ήμασταν τόσο σημαντικοί για την άνθιση της οικονομίας, κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με το θέμα. Μια ημέρα κράτησε η ηρεμία κατοίκων-σπουδαστών, μετά τις φήμες για το σχέδιο <Αθηνά>, καθώς ο Ηλείος Βουλευτής της Ν.Δ.- Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού (είναι προφανές πως και αυτά συγχωνεύτηκαν) επιβεβαίωσε πως τα τμήματα θα παραμείνουν στον τόπο. Δυστυχώς, ο κ. Τζαβάρας μάλλον εξαπατήθηκε. Την επόμενη ημέρα το σχέδιο-εξόντωσης <Αθηνά>, πολύ όμορφα δομημένο σε power point, χωρίς φυσικά καμία επεξήγηση έσκασε σαν βόμβα.


Προσπαθώντας να βλέπω πάντα τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, πρέπει να ξεκαθαρίσω τα δύο ΟΧΙ στο σχέδιο. Το πρώτο «ΟΧΙ» αφορά τη μετακίνηση του Τ.Ε.Ι. από τον Πύργο και το υποστηρίζουν οι Ηλείοι, το δημοτικό τους συμβούλιο και όλοι όσοι έχουν οικονομικά και μόνο συμφέροντα από την παραμονή της σχολής στην πόλη.


Το δεύτερο και πιο ηχηρό «ΟΧΙ» το λέμε εμείς, οι σπουδαστές και το προσωπικό των τμημάτων. Το θέμα δεν επικεντρώνεται μόνο στο αν θα μετακινηθεί το Τ.Ε.Ι. ή όχι. Εστιάζουμε στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Το τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. μετονομάζεται σε «Μηχανικών Πληροφορικής» και συγχωνεύεται με τμήματα που σε καμία περίπτωση δεν συμπλέουν στο πρόγραμμα σπουδών. Το ίδιο συμβαίνει και στο τμήμα Μουσιολογίας το οποίο επίσης μετονομάζεται και εύλογα μπορεί να κατανοήσει κάποιος ότι θα δεχτεί παραλλαγές στον κύκλο σπουδών του. Τα τμήματα στα οποία μετατρέπονται δεν έχουν καμία σχέση με τα τμήματα που εμείς επιλέξαμε να καταρτιστούμε γνωστικά και επαγγελματικά.


Ο σύλλογος σπουδαστών ζητά άμεσες διευκρινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για το ποιες αλλαγές θα γίνουν στο ακαδημαϊκό μέρος , για την ισχύ του πτυχίου μας και για το αν θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές σε περίπτωση μετακίνησης τους. Επίσης ζητούμε ανάληψη ευθυνών από τον πρόεδρο Τ.Ε.Ι. Πάτρας, Σ. Καπλάνη, ο οποίος επιδεικτικά αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο μαζί μας εδώ και χρόνια. Ανάληψη ευθυνών πρέπει να γίνει και από τους δημάρχους Πύργου και Αμαλιάδας για ανευθυνότητα.


Η είδηση μετακίνησης του τμήματος έσπειρε διχόνοια ανάμεσα σε σπουδαστές και ντόπιους Ηλείους, οι οποίοι έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που μάλλον έκρυβαν στο «κουτί της Πανδώρας». Συγχαρητήρια λοιπόν, το σχέδιο τρομοκράτησης του λαού αρχίζει να πετυχαίνει. Ο λαός της Ηλείας (μόνιμοι κάτοικοι και μη) αντί να ενωθούν προς δικό τους κοινό όφελος, χωρίζεται σε Βροντάκιδες και Φουρτουνάκιδες, δημιουργώντας μία παρωδία για γέλια και για κλάματα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (βλέπε: πόλεμος στο Facebook). Άνθρωποι στενόμυαλοι, στενόμυαλοι θα παραμείνουν (αναφέρομαι και στις δύο πλευρές).


Προερχόμενη από θεωρητική κατεύθυνση (όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό της σχολής), έχω διδαχθεί Πλάτωνα και Αριστοτέλη και μπορώ με ευκολία να επιχειρηματολογήσω για την εκ θεμελίων αλλαγή που μπορούν να φέρουν η μόρφωση και η παιδεία στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Το σχέδιο <Αθηνά> και κάθε παρόμοιο του, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στη μείωση της κριτικής σκέψης των πολιτών.


Ως «INFOMMNYMOUS» θα χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή τη φορά προς όφελος μας, πολεμώντας με τα ίδια όπλα. θα πολεμήσουμε τον εξανδραποδισμό και τα δημαγωγικά πυροτεχνήματα όλων όσων θυσίασαν την αξιοπρέπεια τους στο βωμό του χρήματος. Πρέπει να λειτουργήσουμε ενιαία, μεθοδευμένα, ομαδικά και με συνοχή. Τα όνειρα μας είναι η δύναμη μας. Καλούμε όλους τους φοιτητές να μας ακολουθήσουν μακριά από παραταξιακά συμφέροντα στον αγώνα που έχει σκοπό απλά?.. το μέλλον μας! United WE stand, divided WE fall.

Λαμβάνω ευθύνη για όσα ανέφερα και υποστηρίζω τα λεγόμενα μου. Ευχαριστώ.

Δείτε επίσης

1. Αιτία πολέμου ο αφανισμός των ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα!

2. «Δούρειος Ιππος» για το κλείσιμο των ΤΕΙ ο Ηλείος Σωκράτης Καπλάνης… (VIDEO)

3. Οργή στο δημοτικό συμβούλιο Αμαλιάδας για την κατάργηση του ΤΕΙ

4. Αναβρασμός από την είδηση για το κλείσιμο των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας

5. «We are Infommnymous» λένε οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ Πύργου

6. O αγώνας επιβάλλει ενότητα

Όλη η επικαιρότητα