Ομογένεια

Σπύρος Σκούρας: Γνωρίστε τον Ηλείο που έκανε star τον Johnny Depp! (PHOTOS)

ileios_skouras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο ισχυρότερος ατζέντης του Χόλιγουντ είναι Ηλείος και εγγονός του θρυλικότερου προέδρου της 20th Century Fox. Ο Σπύρος Σκούρας μιλάει στο People για τη συνεργασία του με τον Johnny Depp, εξηγεί τους λόγους που ο Nicolas Cage βάζει φωτιά στην καριέρα του και δίνει οδηγίες χρήσεως σε επίδοξους σταρ.

Ο πατέρας του Χόλιγουντ είναι Έλληνας! Στη δεκαετία του 1920 ο νεαρός βοσκός Σπύρος Σκούρας έφυγε με άδειες τσέπες από το Σκουροχώρι (ένα μικρό χωριό στον Πύργο Ηλείας ) για την Αμερική. Mε πείσμα και υπομονή δημιούργησε μια αλυσίδα κινηματογράφων. Πέτυχε τη σύμπραξη δύο κινηματογραφικών εταιρειών δημιουργώντας τον κολοσσό της 20th Century Fox και για είκοσι χρόνια (1942- 1962) διατέλεσε πρόεδρος της. Εξελίχθηκε στον απόλυτο κυρίαρχο της βιομηχανίας του θεάματος. Αποφάσιζε ποιος θα γίνει σούπερ σταρ. Έγινε Πυγμαλίωνας της Marilyn Monroe. Πολέμησε την «εισβολή» της τηλεόρασης με την επαναστατική μέθοδο του σινεμασκόπ (η οθόνη μεγαλώνει). Η επιρροή του δεν περιορίστηκε στον κινηματογράφο, καθώς πρωταγωνίστησε και στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Έζησε το αμερικάνικο όνειρο μιλώντας τα βασικά αγγλικά. Ο κωμικός Bob Hope συχνά έλεγε πως «Ο Σπύρος μιλάει αγγλικά σαν να πρόκειται να έρθει στην Αμερική την επόμενη εβδομάδα». Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε αλλάξει το όνομα του Χόλιγουντ σε Σκουρο-land είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στην Ελλάδα…

Σήμερα ο εγγονός και συνονόματός του είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ατζέντηδες του Χόλιγουντ. Περισσότεροι από τριάντα πελάτες του (ηθοποιοί, διευθυντές φωτογραφίας, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές) έχουν εκτοξευτεί στην πρώτη γραμμή και έχουν βραβευτεί με Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες. Ο Σπύρος Σκούρας μιλάει αποκλειστικά στο People και αποδεικνύει πως το ελληνικό δαιμόνιο δεν σταματά να γυρίζει τα γρανάζια του Χόλιγουντ!

Την 88η απονομή των Όσκαρ θα την παρακολουθήσετε μέσα από το Dolby Theater ή από την τηλεόραση;

Κάθε χρόνο πηγαίνω στα Όσκαρ έτσι και φέτος. Το 2016 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, αφού τρεις υποψήφιοι με έχουν ατζέντη. Έχω αγωνία για το αν κάποιος που εκπροσωπώ θα κερδίσει. Είναι σημαντικό για εκείνους ένα τέτοιο βραβείο. Αυτό που πάντα τους λέω είναι ότι δεν έχει σημασία η νίκη, αλλά η υποψηφιότητα. Αν με αναφέρουν στον ευχαριστήριο λόγο τους, θα είμαι ευγνώμων. Aν όχι, δεν θα με πειράξει. Άλλωστε, η στιγμή είναι πολύ φορτισμένη και συχνά ξεχνούν να αναφέρουν ακόμα και την οικογένειά τους.

Ποια είναι τα μυστικά που ακολουθεί ένας ατζέντης για να δημιουργήσει ένα σταρ;
Βρίσκω πελάτες στους πελάτες μου. Αποφασίζουμε μαζί τι είναι το καλύτερο για την καριέρα τους. Διαβάζω τα σενάρια και τους προτείνω να παίξουν ή όχι. Υποδεικνύω σε τι είδους ταινίες να προσανατολιστούν, τους συμβουλεύω με ποιους σκηνοθέτες να συνεργαστούν. Συζητάω με το στούντιο, πού θα μπει το όνομά τους στους τίτλους της ταινίας. Διαπραγματεύομαι τα συμβόλαια και τις απολαβές τους. Στην περίπτωση που μιλάμε για ένα μεγάλο σταρ, εκείνος έχει ευκαιρίες και προτάσεις κι εγώ πρέπει να τον βοηθήσω να διατηρηθεί στην κορυφή!

Ποιος είναι ο ρόλος σας στις δύσκολες και τις σκοτεινές στιγμές των ηθοποιών;
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι της δουλειάς μου. Συχνά εκτελώ χρέη ψυχολόγου και εξομολόγου. Οι ηθοποιοί είναι εύθραυστες προσωπικότητες, χρειάζονται κάποιον για να στηριχτούν. Είμαι δίπλα τους όταν βρίσκονται στα χαμηλά. Δεν είμαστε ατζέντης – πελάτης, αλλά μοιάζουμε με ζευγάρι, μιλάμε πιο συχνά απ’ ό,τι μιλούν με τις συζύγους τους.



Ο Johnny Depp, χάρη στις συμβουλές σας, εκτοξεύτηκε στο γαλαξία του Χόλιγουντ. Ποια ήταν τα προσόντα που διακρίνατε σε εκείνον και τον μεταμορφώσατε σε σούπερ σταρ;

Από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα ότι έχει προοπτικές. Ο Depp ήταν μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα. Ήταν ένας δυνατός συνδυασμός, πάρα πολύ όμορφος και πολύ δημιουργικός καλλιτέχνης. Όταν συνεργαζόμασταν, ήταν πολύ παθιασμένος και ήθελε πολύ να δουλέψει στις ταινίες. Δεν ήταν, όμως, μόνο το δημιουργικό πάθος του, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τύχη. Το πάθος είναι το καύσιμο, το πείσμα και η τύχη οι προϋποθέσεις. Η τηλεοπτική σειρά που τον έκανε διάσημο ήταν το 21 Jump Street. Αν και έγινε αναγνωρίσιμος, εκείνος δεν ήταν ικανοποιημένος, γιατί φιλοδοξία του ήταν να δουλέψει με μεγάλους σκηνοθέτες και όχι σε εμπορικά φιλμ ή σειρές.

Όμως έπαιξε σε φιλμ όπως Οι Περατές της Καραϊβικής»…

Οι Πειρατές βοήθησαν τον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν θάμπωσαν το αστέρι του. Όμως έχει συνεργαστεί με μεγάλα, αντισυμβατικά ονόματα, όπως είναι ο Tim Burton.



Τον τελευταίο καιρό οι ταινίες του δεν πάνε καλά…

Δεν έχετε άδικο, αλλά παρά τις μη επιτυχημένες του ταινίες είναι πάντα τοπ και πιστεύω ότι θα δούμε και άλλα πολλά και καλά από αυτόν…

Έχετε συνεργαστεί και με τον Nicolas Cage…

Όταν δούλεψα με τον Νicolas, ήταν νεοφερμένος στο Χόλιγουντ και πολύ φίλος με τον Johnny Depp. Όνειρό του ήταν να γυρίσει ταινίες με σπουδαίους σκηνοθέτες και δυνατά σενάρια. Κάπως έτσι έπαιξε και στο Raising Arizona των Joel και Ethan Coen. Το φιλμ έγινε τεράστια επιτυχία.

Δυστυχώς σήμερα η καριέρα του μοιάζει να τρεμοσβήνει.
Δεν θέλω να φανώ δεικτικός στον Nicolas, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και, όταν έχεις οικονομική πίεση, τότε οδηγείσαι σε κακές επαγγελματικές κινήσεις. Κάνεις εκπτώσεις στις καλλιτεχνικές επιλογές σου, δεν παίρνεις σωστές αποφάσεις.

Είστε ατζέντης περισσότερα από τριάντα χρόνια. Τι σας έχει μάθει το Χόλιγουντ;

Η ζωή ενός σταρ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε φυσιολογική ζωή. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι για πάντα σπουδαίοι. Ξεχνάνε ότι είναι φθαρτοί. Καθημερινά βλέπω να επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε ο παππούς μου, Σπύρος Σκούρας: «Ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ.


Πηγή: www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα