Κόσμος

Σρι Λάνκα: Γόνοι πλούσιων οικογενειών οι βομβιστές

Ακούστε το άρθρο

Οι δράστες των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, προέρχονταν από εύπορες οικογένειες και είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ενας εκ των βομβιστών είχε σπουδάσει στη Βρετανία και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στην Αυστραλία, πριν επιστρέψει στη Σρι Λάνκα» τόνισε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως όλοι οι δράστες ήταν «μορφωμένοι και οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν 9, εκ των οποίων οι 8 έχουν ταυτοποιηθεί. Ανάμεσά τους πιστεύεται πως ήταν και μια γυναίκα αλλά και δύο αδέρφια, ο πατέρας των οποίων είναι πλούσιος έμπορος μπαχαρικών στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Ο αριθμός των θυμάτων του μακελειού έχει ανέβει στους 359 και οι τραυματίας ξεπερνούν τους 500, ενώ η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 60 υπόπτων, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν υπό κράτηση.

Ετοίμαζαν και δεύτερο μπαράζ πιθέσεων

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Σρι Λάνκα, η τρομοκρατική οργάνωση National Tawheed Jamath (NTJ), που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το αιματοκύλισμα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σχεδίαζε και δεύτερο κύμα επιθέσεων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής και πρώην επικεφαλής του στρατού της Σρι Λάνκα, Μάρσαν Σάραθ Φοσνέκα, υποστηρίζει πως χρειάστηκαν 7-8 χρόνια για να σχεδιαστεί η συγκεκριμένη επίθεση.

Στο μεταξύ, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, δεν βλέπει καμία σύνδεση μεταξύ του χτυπήματος στην ασιατική χώρα με τα αντίστοιχα στο Κράιστσερτς, παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς του υπουργείου Αμυνας της Σρι Λάνκα.

(με πληροφορίες από SkyNewsRTCNN)

Όλη η επικαιρότητα