Κόσμος

Σρι Λάνκα: Στους 359 οι νεκροί – Σοκ από τα βίντεο που δείχνουν τους δράστες στιγμές πριν σκορπίσουν τον θάνατο!

Ακούστε το άρθρο

Σε υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος, οι φερόμενοι ως δράστες ορκίζονται πίστη στο Ισλάμ – Άλλα κλιπ δείχνουν τους βομβιστές αυτοκτονίας λίγες στιγμές προτού σκορπίσουν τον θάνατο

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα έγινε ακόμα πιο βαρύς σήμερα, φθάνοντας τους 359 νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 320 νεκρούς. Πλέον, όμως πολλοί τραυματίες υπέκυψαν.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν διαπράχθηκε το μπαράζ επιθέσεων στη νήσο, που συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε χθες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αν και οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε μια ντόπια ισλαμιστική οργάνωση.

Ο φερόμενος ως εμπνευστής της επίθεσης

islamic_state1

Οι τρομοκράτες ορκίζονται πίστη στον Αλλάχ

Το Ισλαμικό Κράτος είναι εκείνο που ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, προκαλώντας τον τρόμο σε όλο τον πλανήτη.

Η τρομοκρατική οργάνωση, μέσω του πρακτορείου Amaq, όχι απλώς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό στη Σρι Λάνκα, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του φερόμενου ως εμπνευστή και οργανωτή της πολλαπλής επίθεσης αυτοκτονίας, καθώς και επτά από τους εννέα «καμικάζι», οι οποίοι ορκίστηκαν στον Αλλάχ, πριν σκορπίσουν τον θάνατο σε εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, άντρες.

Εμπνευστής και οργανωτής του πολλαπλού κτυπήματος εμφανίζεται να είναι ο φανατικός ισλαμιστής ιεροκύρηκας Zahran Hashim. Οι αρχές της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσαν ότι υποπτεύονται δύο ντόπιους εξτρεμιστές κληρικούς, αλλά απέφυγαν να κατονομάσουν ως δράστη τον προαναφερόμενο.

Το Ισλαμικό Κράτος κατονόμασε τους έξι από τους εννέα βομβιστές αυτοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους Abu Ubayda, Abu al-Mukhtar, Abu Khalil, Abu al-Bara’a, Abu Muhammad και Abu Abdullah. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα, ενώ όλοι τους κρατούν μαχαίρια, φανερώνοντας τις προθέσεις τους.

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα έχει προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 40 ύποπτων εξτρεμιστών ισλαμιστών, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία. Ένας από τους συλληφθέντες έχει καταγωγή από τη Συρία, ωστόσο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.

Τα βίντεο των «καμικάζι»

Αρκετά 24ωρα μετά το αιματηρό μπαράζ επιθέσεων του Πάσχα των Καθολικών, συγκλονίζουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν τους βομβιστές αυτοκτονίας, λίγες στιγμές προτού σκορπίσουν τον θάνατο.

Στο παρακάτω κλιπ που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, δύο από τους καμικάζι τζιχαντιστές εμφανίζονται να παίρνουν το ασανσέρ προς το εστιατόριο του ξενοδοχείου Shangri-La, όπου σε λίγα λεπτά θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρωπους που απολάμβαναν το πρωινό τους.

Φορώντας σακίδια στην πλάτη, οι δύο άνδρες δείχνουν να συζητούν τα δολοφονικά τους σχέδια στον ανελκυστήρα, λίγα λεπτά πριν την φονική έκρηξη. Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο ένας από τους δράστες στο Shangri-La ήταν ο γιος ενός πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών από το Κολόμπο. Ο αδερφός του συμμετείχε επίσης στο μπαράζ επιθέσεων, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand, σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση στο Shangri-La.

Ένα ακόμη βίντεο που σοκάρει είναι αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα εχθές και δείχνει έναν ακόμη από τους βομβιστές αυτοκτονίας να χαϊδεύει ένα μικρό κορίτσι στο κεφάλι, λίγες στιγμές προτού εξαπολύσει την βομβιστική επίθεση στον ναό του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.

Στο βίντεο ο «καμικάζι» χαϊδεύει το κοριτσάκι στο κεφάλι και με απόλυτη ψυχρότητα πηγαίνει στην εκκλησία και σπέρνει τον θάνατο.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο δήλωσε εχθές ότι πάνω από 110 άτομα σκοτώθηκαν στην έκρηξη στον Άγιο Σεβαστιανό, τη φονικότερη από τις έξι της περασμένης Κυριακής.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα