Οικονομία

Στα 300 ευρώ το τετραγωνικό ρίχνει τις τιμές ο ΟΑΕΔ

Ακούστε το άρθρο

Την τάση που ακολουθεί εδώ και πάνω από οχτώ χρόνια η αγορά κατοικίας αποφάσισε να ακολουθήσει και ο ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός «κουρεύει» κατά πάνω από 50% το κόστος της εργατικής κατοικίας για περισσότερους από 11.000 δικαιούχους, δίνοντας σπίτια στα 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Απόφαση η οποία προκαλεί ανακούφιση σε χιλιάδες δικαιούχους αλλά και προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο το μέτρο είναι δίκαιο.

Με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ που ακολουθεί υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας η τιμή για τις 11.134 κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) σε 150 οικισμούς πανελλαδικά καθορίστηκε ενιαία στα 304,41 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Με αυτό τον τρόπο όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες μπαίνει τέλος σε μια κατάσταση ομηρείας στην οποία βρίσκονται περισσότερες από 11.000 οικογένειες και επιλύνεται ένα πρόβλημα που κρατάει από το… 1987.

Πρόκειται για χιλιάδες δικαιούχους που διαμένουν χρόνια σε εργατικές κατοικίες αλλά δεν είναι ιδιοκτήτες, επειδή είχαν προσωρινά παραχωρητήρια. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους λόγω των υψηλών τιμών που ίσχυαν και ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ στην προηγούμενη κατάσταση στους 150 οικισμούς οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονταν από 650 έως 1.035 ευρώ.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη. Από ένα κοινωνικό μέτρο συντελείται μια μεγάλη αδικία για όσους αυτό το διάστημα πλήρωναν κανονικά και ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Ένας οικογενειάρχης που πλήρωνε κανονικά για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων που κόστιζε 650 ευρώ το τετραγωνικό έχει καταβάλλει 65.000 ευρώ. Κάποιος ο οποίος δεν πλήρωνε κανονικά θα μπορέσει να πάρει το ίδιο διαμέρισμα με κατιτίς παραπάνω από… 30.000 ευρώ. «Για άλλη μια φορά ο μπαχτατζής βγαίνει κερδισμένος», σχολιάζει στο insider.gr στέλεχος του ΟΑΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός η ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα.

Εξάλλου βασικός λόγος που γίνεται αυτό το «κούρεμα» είναι για να μπουν λεφτά στα ταμεία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Υπολογίζεται ότι από τα 400 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα ταμεία από τους 150 οικισμούς το ποσό που έχει μαζευτεί μετά βίας ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 10%.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται ένα τέτοιο μέτρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ολυμπιακού Χωρίου στους Θρακομακεδόνες όπου υπάρχουν 2.500 σπίτια με περίπου 10.000 κατοίκους. Εκεί, το 2015 επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, η τιμή παραχώρησης μειώθηκε από τα 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 380 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα