Οικονομία

Στα 691 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

pleonasma.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» και για ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα από όσο προέβλεπε στον προϋπολογισμό, ανοίγουν τώρα στην κυβέρνηση. Κόντρα στις «μαύρες προβλέψεις» των ελεγκτών της Τρόικα, τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, ενώ η Τρόικα προ διμήνου ζητούσε μέτρα γιατί δεν δεχόταν πλεόνασμα πάνω από 100 εκατ. ή 0,1% του ΑΕΠ.

Στα χρήματα αυτά θα προστεθούν και άλλο 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. από μέρισμα της ΤτΕ, τα 500 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από ΦΑΠ και ΕΕΤΑ που θα εισπράττονται μέχρι και τον Μάρτιο.

Στον λογαριασμό αυτό έχουν συνυπολογιστεί και 7,5 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού όπου επιστρέφονται μίζες και κλεμμένα και που, σύμφωνα με πληροφορίες,  τα κατέθεσε στα τέλη του 2013 ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών κ.Κάντας. Αλλά και την τελευταία εβδομάδα μπήκαν στον λογαριασμό της μιζας  άλλα 10 εκατ. ευρώ από συνολικά  τρία πρόσωπα (μαζί με τον Κάντα) που διώκονται από τη δικαιοσύνη.

Το πού τελικά θα φτάσει το πλεόνασμα θα καθοριστεί από τις ανακοινώσεις της Eurostat τον Απρίλιο και αμέσως μετά η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πού και πώς θα διανεμηθεί.

Βιώσιμο πλεόνασμα

Από το 2003 η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά από τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται πως το επιτυγχάνει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας, στο 12μηνο του 2013:

1.       Το πρωτογενές πλεόνασμα, σε ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ. Το δωδεκάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ. Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 812 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

2.       Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε. Διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 15,7 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο λιγότερο από υπέρ-τριπλάσιο. Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εφετινό δωδεκάμηνο, μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, από 8,1% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

 

3.       Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αν και λίγο χαμηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.

Η  υστέρηση έναντι των στόχων οφείλεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το μήνα Δεκέμβριο, περίπου 570 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.  Σημειώνεται, όμως, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.

Αναλυτικά:

–              Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 52,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

–              Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 48,3 δισ. ευρώ, περίπου στα περυσινά επίπεδα, υψηλότερα από τους στόχους.

–              Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 51,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα έσοδα διαμορφώνονται έτσι στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

Η επίτευξη αυτή, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος.

–          Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ύψος του Προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί επιπλέον 642 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιστροφές παρελθόντων οικονομικών ετών. Οι επιστροφές αυτές, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καλύπτονται από την ειδική πίστωση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οι συνολικές επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,2% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

 

–          Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 1,8% χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Παρά το γεγονός ότι εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (105 εκατ. ευρώ), διανεμήθηκε επίδομα θέρμανσης (159 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένα, κατά 100 εκατ. ευρώ, τα οικογενειακά επιδόματα, κατά 55 εκατ. ευρώ η κοινωνική χρηματοδότηση, και κατά 20 εκατ. ευρώ το ΕΚΑΣ.

Συνεπώς, συμπερασματικά, έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις.

 

–          Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 6,65 δισ. ευρώ, περίπου 540 εκατ. ευρώ υψηλότερες από πέρυσι, στο ύψος του επικαιροποιημένου στόχου. Και αυτό γιατί το Δεκέμβριο, όπως έγινε και τον αντίστοιχο μήνα του 2012, εκταμιεύθηκαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα