Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης!

Ακούστε το άρθρο

‘Πρεμιέρα’ με μηδενικό ενδιαφέρον για την διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη επιβεβαιώνοντας το ρητό: ‘Κάθε πέρυσι και καλύτερα’.

Στην περιοχή της Αμαλιάδας το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο, παραγγελίες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα.

Παρά το γεγονός ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την φετινή χρονιά ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, τους πρατηριούχους της Αμαλιάδας δεν τους άγγιξε καν η διαδικασία αφού δεν υπάρχει ζήτηση, δεν γίνονται καν ερωτήσεις και είναι σαν μην αφορά τους καταναλωτές η όλη διαδικασία.

Οι αιτίες

Αδιαφορία που έχει τις αιτίες της και η υπαιτιότητα σίγουρα δεν είναι των καταναλωτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη κάθε φορά που πλησιάζει ο χειμώνας και δεν ξέρουν πώς να ζεστάνουν τα σπίτια τους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες όταν ο καιρός δείχνει απειλητικά τα δόντια του.

Πρώτος λόγος στην λίστα με τα αίτια είναι ο οικονομικός, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πάρει την ανιούσα και οι πενιχροί ή ανύπαρκτοι μισθοί δεν επαρκούν για να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο έξοδο. Το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε φέτος πρεμιέρα με περίπου 95 λεπτά το λίτρο και καθημερινά η τιμή διαμορφώνεται, γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να προχωρήσει κάποιος σε παραγγελία.

Νούμερο δύο λόγος είναι η ψαλιδισμένη ‘περιβόητη’ επιδότηση, που κάθε χρόνο συρρικνώνεται και μαζί της συρρικνώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων. Σύμφωνα με τα προαναγγελθέντα, φέτος η μείωση θα αγγίξει το 50% οπότε είναι άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να προμηθευτεί κάποιος πετρέλαιο.

Τρίτος λόγος, βασικός για την περιοχή μας είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για να είναι απαραίτητη η θέρμανση.

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί έκπληξη το μηδενικό ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι νοσταλγούν τους χειμώνες των παλιών εποχών, τότε που άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού τους και ένιωθαν την θαλπωρή και την ζεστασιά. Εποχές που δεν συγκρίνονται με τη σημερινή, που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν μέσα στα σπίτια τους αγκαλιά με τις κουβέρτες!

Δεν έχουν προμηθευτεί

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες, δεν έχουν μπει και οι πρατηριούχοι στην διαδικασία να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, αφού και γι’ αυτούς είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί η οποιαδήποτε παραγγελία από την δική τους πλευρά, σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουν και το αντίστοιχο τίμημα με τον κίνδυνο να τους μείνουν αδιάθετες οι ποσότητες ή να χρειαστεί στην πορεία να τις διαθέσουν σε χαμηλότερη τιμή, οπότε θα βρεθούν χαμένοι. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι προσανατολίζονται σε παραγγελίες προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα και με το πώς θα διαμορφωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Άλλωστε και πέρυσι, που σημειώθηκαν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, η ζήτηση περιορίστηκε στον ένα με ενάμιση μήνα και μάλιστα οι ποσότητες ήταν περιορισμένες μόνο για την κάλυψη των αναγκών, κατά συνέπεια στις δεξαμενές των σπιτιών δεν υπάρχουν αποθέματα αυτή την στιγμή.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι αυτή την στιγμή είναι όλα ρευστά και τα δεδομένα καθημερινά ανατρέπονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι τηρούν στάση αναμονής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Πάντως, με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, εκδόθηκαν οδηγίες από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για με τη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως επισημαίνεται λοιπόν στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

-Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

-Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

-Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

-Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

-Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

-Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία .

Τι λένε οι πρατηριούχοι

Κώστας Δρούλιας

«Είμαστε ακόμη στο μηδέν και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ούτε καν ρωτούν. Από τη μία είναι οικονομικοί οι λόγοι, αλλά είναι και οι καιρικές συνθήκες. Πιστεύω ότι γύρω στις 10 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες. Η τιμή είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά διαρκώς διαφοροποιείται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία δολαρίου- ευρώ. Εμείς θα προμηθευτούμε γύρω στα τέλη του μήνα, αν γίνουν κάποιες παραγγελίες, γιατί μην ξεχνάμε φέτος έχουμε πρόβλημα και με την επιδότηση και είναι όλοι στεγνοί».

Δημήτρης Λάγκας

«Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε ζήτηση, ούτε ενδιαφέρον να ρωτήσουν κάτι. Σε σχέση με άλλες χρονιές απολύτως τίποτα. Ο βασικός λόγος είναι ο οικονομικός, κόβουν και κατά 50% την επιδότηση, είναι και ο καιρός στην μέση, οπότε δεν έχουμε τίποτα. Εμείς θα περιμένουμε να γίνουν κάποιες παραγγελίες πρώτα και μετά θα προμηθευτούμε. Πέρυσι ξεκινήσαμε περίπου τέλος Οκτωβρίου και η δουλειά ήταν ένα με ενάμιση μήνα στα μεγάλα κρύα. Και βέβαια, λίγοι ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν και οι ποσότητες ήταν μικρές. Τώρα, απλώς αναμένουμε…».

Γιώργος Σοφιανόπουλος

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία και το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. Μόνο κανά δυο ερωτήσεις είχαμε και δεν την βλέπω καθόλου καλά την χρονιά. Και φυσικά οι λόγοι είναι οικονομικοί, η τιμή διαμορφώνεται καθημερινά, έκοψαν και το ήδη κομμένο επίδομα πετρελαίου και από την άλλη η περιοχή μας έχει ήπιες καιρικές συνθήκες. Εμείς δεν έχουμε κάνει καμία διαδικασία ακόμη, από Δευτέρα θα κοιτάξουμε να προμηθευτούμε λίγη ποσότητα, αλλά πολύ επιφυλακτικά».

Όλη η επικαιρότητα