Πολιτική

Στα χέρια της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ακούστε το άρθρο

Στην διάθεση του ελληνικού ΥΠΕΞ βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να το παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους, όπως του ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Αυτό δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του κειμένου, παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.

Στην τουρκική Βουλή η συμφωνία

Επισπεύδει τις κινήσεις της με την ΑΟΖ η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι η Άγκυρα φέρνει σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για μια “ιστορική συμφωνία” που αποτελεί μέρος “της προσπάθειας για ειρήνη” στην περιοχή. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία “που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή” είναι μια προσπάθεια “για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη”.

Την ίδια στιγμή τη δική του απάντηση – καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο  Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat την οποία επικαλείται το sigmalive, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην “αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή”. Επιπλέον, περιέγραψε το GNA ως “νεκρό εγκέφαλο”, λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως “επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα”. “Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης”, προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα, Antonio Guterres να ανακαλέσει την αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Στην επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη ο Aguila Saleh ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να δεχτούν τη Βουλή ως τη μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη. Ταυτόχρονα αρνήθηκε να δεχτεί το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Fayez Sarraj. Στην επιστολή τόνιζε μάλιστα ότι η συμφωνία αποτελεί “απειλή στο κράτος της Λιβύης, περιλαμβανομένων της ασφάλειας και του μέλλοντος της”.

via

Όλη η επικαιρότητα