Ηλεία

Στα χέρια του πρωθυπουργού η ανάδειξη του Χελωνίτη

Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε χθες το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, για την παραχώρηση χρήσης δασικής παραλιακής έκτασης 1.100 στρεμμάτων στον Δήμο Ήλιδας για 50 έτη, με αίτημα το καινοτόμο αυτό εγχείρημα να συμπεριληφθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας που διοργανώνεται με κυβερνητική ευθύνη στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.

Το αίτημα παραχώρησης της έκτασης αποσκοπεί στην δημιουργία Διεθνούς Εναλλακτικού Δασικού Τουριστικού Χωριού Χελωνίτη Κόλπου και στη δημιουργία Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής- Καναδά- Αυστραλίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου από κοινού με τον δήμο Ήλιδας διεκδικούν την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ήλιδας που βρίσκεται στον Χελωνίτη Κόλπο.

Ως γνωστόν στις 14 Ιανουαρίου το Κίνημα είχε οργανώσει σχετική ημερίδα στην Αμαλιάδα, όπου είχε περιγραφεί αναλυτικά η ιδρυτική διακήρυξη και οι στόχοι του Κινήματος και η σχετική διακήρυξη εστάλη και στον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί.

Συνοπτικά επισημαίνεται ότι το τουριστικό μοντέλο που προτείνεται έχει ως πηγή υλοποίησης την αυτοχρηματοδότησή του από πολλούς, μικρούς, τοπικούς επενδυτές και από τον Ηλειακό Απόδημο Ελληνισμό. Το εν λόγω εγχείρημα δεν παρουσιάζει εργολαβικό ενδιαφέρον, γιατί δεν απαιτούνται εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι χρηματοδότησης.

Τα χαρακτηριστικά

Ως φορέα διαχείρισης προτείνεται η δημιουργία Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρεία Λαϊκής Βάσης, ώστε ο Δήμος Ήλιδας, ως πυλώνας του Δημοσίου Συμφέροντος, να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης έχουν ως εξής:

«Το μοντέλο καταλύματος που προτείνεται είναι ο ξύλινος οικίσκος, εμβαδού 35 τ.μ. και με όλα τα θετικά πλεονεκτήματα που αναλύονται ευκρινώς στην Ιδρυτική Διακήρυξη, με την επισήμανση ότι το εγχείρημα υπακούει απόλυτα στο νομοθετικό πλαίσιο, όπως περιγράφεται στον δασικό νόμο 4280/2014.  Η επιτρεπόμενη κάλυψη στην συνολική έκταση των 1.100 στρεμμάτων είναι 2.500 οικίσκοι των 35 τ.μ., δυναμικότητας 10.000 κλινών. Η παραγόμενη οικονομική υπεραξία, στην ολοκληρωμένη μορφή λειτουργίας της τουριστικής επένδυσης, ανέρχεται περίπου σε 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία θα διαχέονται στην τοπική κοινωνία».

Το Κίνημα ζητά από τον πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου να δοθεί χώρος για να ακουστεί ο λόγος του περιφερειακού, παραγωγικού κινήματος και να επαληθευθεί το περιεχόμενο του κεντρικού συνθήματος των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, «Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια».

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία του Ηλειακού Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής – Καναδά-Αυστραλίας, για να διατυπώσει τον αίτημα για την δημιουργία Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού.

Το ψήφισμα

Μαζί με την ανοιχτή επιστολή, το Κίνημα απέστειλε στον πρωθυπουργό και το ψήφισμα με τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα.

Τα τέσσερα σημεία του ψηφίσματος, όπως ομόφωνα αποφασίστηκαν, έχουν ως εξής:

  1. Ο Δήμος Ήλιδας να καταθέσει αίτημα προς του Υπουργείο Περιβάλλοντος για παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Ήλιδας για 50 έτη, των 1.100 στρεμμάτων της δασικής έκτασης.
  2. Ο Δήμος Ήλιδας να αναλάβει πρωτοβουλία και αφού να έλθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Πηνειού, από κοινού να ζητήσουν την παραχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των 240 στρεμμάτων δασικής έκτασης του παραλιακού δάσους Σαβαλίων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια και των δύο δήμων, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το προτεινόμενο τουριστικό μοντέλο.
  3. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην σημερινή ημερίδα θεσμικοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων, όπως και οι απλοί πολίτες, δεσμευόμενοι ο καθένας από τον χώρο ευθύνης τους, να συμβάλλουν θετικά για τη νικηφόρα έκβαση του αναπτυξιακού εγχειρήματος, αρχής γενομένης με την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος κοινών συμπερασμάτων.
  4. Να διαβιβαστεί δια μέσω του Δήμου Ήλιδας το παρόν ψήφισμα και το σύνολο των συμπερασμάτων –όπως και το αναλυτικό πλάνο των αναπτυξιακών μας προτάσεων–, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, με το αίτημα να συμπεριληφθούν ως βασικό θέμα ανάπτυξης της Ηλείας κατά το προγραμματισμένο από την πολιτική ηγεσία του τόπου Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενος διάστημα στην Πάτρα.

Όλη η επικαιρότητα