Μεσσηνία

Στα Φιλιατρά ο ελληνικός Πύργος του Άιφελ (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για ομοίωμα του διάσημου Πύργου που βρίσκεται στο Παρίσι.

Η διαφορά τους είναι ότι, ο ελληνικός είναι χαμηλότερος σε ύψος, κατά περίπου 300 μέτρα, καθώς αγγίζει μόλις τα 26μ., σε αντίθεση με τον κανονικό που φτάνει τα 325 μ..
Βρίσκεται στην βορειοδυτική είσοδο της κωμόπολης που τον φιλοξενει και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη ή αλλιώς Χάρυ Φουρνιέ, που ήταν διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της γενέτειράς του.

«Προ ολίγων ημερών εστήθη ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ ύψους 26 μέτρων.

Όπως και το πρωτότυπον, ούτω και η κατασκευή του πύργου, έχει γίνει μόνον από σιδηράς δοκούς, έχουν δοθεί τα ίδια χρώματα και γενικώς έχουν τηρηθεί αι ίδιαι αναλογίαι.
Εκτός των άλλων ο Πύργος συμβολίζει την συνεργασίαν των δύο λαών εις το μορφωτικόν και το έπίπεδον των τεχνικών κατακτήσεων, καθώς και τον θαυμασμόν των Ελλήνων δι ό,τι ωραίον και ευγενές έχει να επιδείξη το γαλλικόν έθνος.

Ο Πύργος έγινε με δαπάνες του ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού Χαρ. Φουρναράκη, διαμένοντος εις Σικάγον, διευθυντού του χειρουργικού κέντρου της πόλεως, όστις από πολλών ετών διδάσκει χειρουργικήν τεχνικήν εις το πανεπιστήμειον του Ιλλινόις και εις την ιατρικήν σχολήν του Σικάγου ως τακτικόν μέλος», έγραφε ο τύπος της εποχής.

Πρόκειται για το Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά του δήμου Τριφυλίας, που αποκαλείται επίσης «Μικρό Παρίσι», λόγω του αντιγράφου.

Ο πύργος ανακατασκευάστηκε από το Δήμο το 2007.

Πηγή: valueforelife.gr

Όλη η επικαιρότητα