Ηλεία Πολιτική

Στα κάγκελα… Κατσιφάρας – Τζαβάρας για την απόσχιση της Ηλείας και το «Πάτρα – Πύργος»

Ακούστε το άρθρο

Η δημόσια αντιπαράθεση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα για την απόσχιση της Ηλείας από τη Δυτική Ελλάδα και την καθυστέρηση στην υλοποίηση του δρόμου «Πάτρα – Πύργος» καλά κρατεί. Η συνέχεια δόθηκε αρχικά χθες το πρωί από τον κ. Κατσιφάρα ο οποίος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «Δεν ακολουθούμε διχαστικές πρακτικές», απαντώντας στη συνέντευξη του Ηλείου βουλευτή στην εφ. «Πατρίς» μέσω της οποίας έθετε θέμα απόσχισης της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αγωνία πολιτικής επιβίωσης

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας «Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μία επίθεση προσωπική του κ. Τζαβάρα. Τα θέματα εναλλάσσονται, το πρόσωπο ίδιο. Μία η απόσχιση της Ηλείας, την επόμενη η Πατρών – Πύργου, αύριο κάτι άλλο. Ίσως το ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι πολίτες της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας είναι προοδευτικοί πολίτες. Αυτό ο κ. Τζαβάρας δεν τους το συγχωρεί και προσπαθεί να διχάσει για να υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία τι λέει τελικά γι’ αυτά; Ειλικρινά, αδυνατούμε να τον παρακολουθήσουμε.

Σε ότι αφορά την Πατρών – Πύργου: Η μνήμη μάλλον είναι κοντή ή η παραπληροφόρηση σκόπιμη. Τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο, το Μάρτιο του 2015, αδιάψευστος μάρτυρας. Στη διάθεσή σας. Τι άλλαξε κ. Τζαβάρα από τότε για εσάς; Ή πρόκειται για αγωνία πολιτικής επιβίωσης;

Αυτά και δεν επανερχόμαστε. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας»

Έκφραση κριτικής και ελέγχου

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση του κ. Τζαβάρα ο οποία επίσης περιείχε πολλές αιχμές κατά του κ. Κατσιφάρα. Το πλήρες κείμενο της έχει ως εξής:

«Λυπάμαι που ο κ. Α. Κατσιφάρας δεν το είχε αντιληφθεί, αλλά όλες οι μέχρι σήμερα δηλώσεις μου, τόσο για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της Πελοποννήσου ως ενιαίας περιφέρειας, όσο και για το τρόπο με το οποίο ανέχθηκε, ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, την από μέρους της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωση τον Μάρτιο του 2015 της δημοπράτησης του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου (και μάλιστα από τον πρώην σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Σπίρτζη), δεν αποτελούσαν προσωπική επίθεση εναντίον του, αλλά έκφραση κριτικής και ελέγχου σε αιρετό άρχοντα του β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος δυστυχώς για τον τόπο μας ευτύχησε 2 φορές να εκλεγεί περιφερειάρχης της ούτω καλουμένης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σε αυτές τις δικαιολογημένες δημόσιες αιτιάσεις μου θα πρέπει να συναριθμήσει ο ίδιος και την από μέρους του, δυσανάλογα εις βάρος της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, μεροληπτική κατανομή των περιφερειακών πόρων, που δυστυχώς για αυτόν κατά ένα περίεργο τρόπο δεν έχει βοηθήσει ούτε την Πάτρα ούτε την Αχαΐα να ανακτήσουν την περίοπτη θέση, που κάποτε είχαν στο οικονομικό (βιομηχανικό και εμπορικό) και κοινωνικό τομέα της ελληνικής περιφέρειας. Προφανώς γιατί τους διαθέτει ασκόπως και αστόχως.

Ως βουλευτής Ηλείας έχω αυτονόητο πολιτικό και θεσμικό καθήκον να προβάλω το σοβαρότερο σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μου: τον διαμελισμό της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου σε δύο περιφέρειες, εκ των οποίων δυστυχώς μόνο η μία δικαιούται να φέρει το όνομα της Πελοποννήσου, η δε άλλη, που δημιουργήθηκε τεχνητά ως αποτέλεσμα εσωκομματικών συμβιβασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, δεν ενώνει αλλά ουσιαστικά αποξενώνει την Ηλεία και την Αχαΐα από το φυσικό γεωγραφικό, οικονομικό, πολιτισμικό και ιστορικό χώρο, στον οποίο επί σειρά αιώνων αναπτύχθηκαν, μεγαλούργησαν και δοξάστηκαν ως αναπόσπαστα τμήματά του. Η τόσο βάναυση κακοποίηση της γεωγραφίας έχει αρχίσει ήδη να μας εκδικείται, με αποτέλεσμα η Αχαΐα και η Ηλεία να συγκαταλέγονται, παρά τα μεγάλα συγκριτικά αναπτυξιακά τους πλεονεκτήματα, στις πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε.. Αυτό προφανώς δεν φαίνεται να συγκινεί τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ο οποίος, αντί να αγωνίζεται για τα κρίσιμα αυτά προβλήματα της περιφέρειας, προτιμά να στρέφεται προσωπικά εναντίον μου, ενώ λέω την πικρή αλήθεια, με υβριστικές και αναιδείς ανακοινώσεις, συμπεριφερόμενος ως τοπάρχης και όχι ως πραγματικός περιφερειάρχης.

Όμως απέναντι σε αυτή την προσωπική πρόκληση που μου απευθύνει δεν πρόκειται να μείνω απαθής. Οφείλω να μην σιωπήσω, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την δεκαετή παρουσία μου στην πολιτική, απευθύνοντάς του τα εξής:

  1. κ. Απόστολε Κατσιφάρα μέχρι σήμερα δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να απευθυνθώ προσωπικά στο άτομό σας δημοσίως, γιατί έχω συνείδηση του γεγονότος ότι εσείς και εγώ ανήκουμε σε δύο διαφορετικά πολιτισμικά, πολιτικά και ηθικά παραδείγματα. Κάθε προσωπική μεταξύ μας επικοινωνία δεν θα είχε κανένα νόημα. Για αυτό και ούτε είμαι, ούτε και προσπάθησα ποτέ να γίνω «προοδευτικός» με το νόημα που εσείς δίνετε σε αυτόν τον όρο. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν προέκυψα από αριστερό ή δήθεν αριστερό κομματικό σωλήνα, δεν με έφερε στην πολιτική η αξιοποίηση κάποιου οικογενειακού πολιτικού καταπιστεύματος, ούτε και κατέφυγα στην πολιτική για να καλυτερεύσω τους όρους της ατομικής και της οικογενειακής μου ζωής. Πολύ προτού ασχοληθώ με την πολιτική είχα ολοκληρώσει μια επιτυχημένη επί 30 χρόνια επαγγελματική πορεία. Για αυτή την πορεία μου με τιμούν οι συμπολίτες μου στην Ηλεία και περιμένουν από εμένα να είμαι ασυμβίβαστος και θαρραλέος αντιπρόσωπός τους στο Κοινοβούλιο και μαχητής σε όλα τα μέτωπα που προσφέρονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
  2. Η αγωνία της πολιτικής επιβίωσης δεν με κατέχει σήμερα, ούτε με διακατείχε ποτέ, γιατί απλούστατα δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εξακολουθώ να είμαι ενεργός επαγγελματίας δικηγόρος. Αν αισθανόμουν το άγχος μιας τέτοιας επιβίωσης δεν θα είχα τολμήσει το 2009 (νέος τότε βουλευτής) να αντιπαρατεθώ χωρίς κανένα δισταγμό στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εκπροσωπούσε τότε το Mega, παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να με είχε αναγκάσει σε πρόωρη και βίαιη έξοδο από την Πολιτική. Απεναντίας, μετά το 2009 έχω εκλεγεί στην Ηλεία άλλες 4 φορές πρώτος βουλευτής, με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όλους τους εκλεγέντες ανεξαρτήτως κομμάτων στις περιπτώσεις που ίσχυσε ο σταυρός προτίμησης.
  3. Για όλα αυτά συμμερίζομαι και κατανοώ την αδυναμία σας να με παρακολουθήσετε, εσείς προσωπικά. Διερωτώμαι όμως εάν, εκτός από θεατής των εξελίξεων και υβριστής όσων τολμούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, που οδηγεί την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας στην αφάνεια και την απομόνωση, είστε σε θέση να αντιληφθείτε ότι ως εν ενεργεία περιφερειάρχης ενδεχομένως να έχετε όχι μόνο πολιτική αλλά και ποινική ευθύνη, με βάση το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα, για τις μέχρι σήμερα εκατόμβες των θυμάτων της καρμανιόλας Πατρών-Πύργου, αφού έχετε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέπετε, με λήψη των αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων, τα τραγικά αυτά αποτελέσματα της διατήρησης χωρίς καμία οδική ασφάλεια ενός τέτοιου εθνικού δρόμου. Αλλά για αυτό θα επανέλθω, σας το υπόσχομαι προσωπικώς.»

Όλη η επικαιρότητα