Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στα λευκά η ορεινή Αχαϊα – Υπέροχες εικόνες από τα χιονισμένα Καλάβρυτα

kalavrita.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στα λευκά ντύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορεινή Αχαϊα, με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους ώστε αυτοί να παραμένουν ανοιχτοί.

Ωστόσο, αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου, Καλαβρύτων – Χιονοδρομικού κέντρου, Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσσών.

Επίσης δυσχέρεια στην κυκλοφορία υπάρχει λόγω πιο αραιής χιονόπτωσης και παγετού στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Λουσσών, στο Άνω Διακοπτό και στο Πυργάκι Αιγίου.

Το δριμύ ψύχος έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Πάτρα με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους 2 βαθμούς κελσίου, αλλά αισθητά στους -3!

Ο καιρός μέχρι το Σάββατο:

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας και οι θυελλώδες βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη 31/12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και τη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές όπου θα έχουμε χιονόπτωση, όπως είναι η Τρίπολη, η Κοζάνη, τα Τέμπη, το Δομοκό και η Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά πολύ θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

Το Σάββατο 2/1 αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και χιόνι στα ημιορεινά και ορεινά, χιονοπτώσεις στη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και βροχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει συννεφιά. Την Κυριακή 3/1 τα φαινόμενα θα ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα περιοριστούν στα ορεινά. Στη Μακεδονία όμως και τη Θράκη αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Χρήσιμες συμβουλές όσους ταξιδέψουν:

-φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

-φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

-φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

-παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

-τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

-εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Πηγή: patrastimes.gr

Όλη η επικαιρότητα