Ηλεία

Στα ΠΣΕΑ οι καμένες ελιές στα Καλυβάκια – Τι απάντησε ο ΥΠΑΑΤ, Ευάγ. Αποστόλου στον βουλ. Ηλείας, Κ. Τζαβάρα

Ακούστε το άρθρο

Μέσα από πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρµοδιότητας ΠΣΕΑ, που θα αφορά στις πυρκαγιές του 2018, θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί της ζώνης Φρίξα-Σκιλλουντία-Καλυβάκια, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγ. Αποστόλου.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, ο υπουργός αναφέρει ότι για τις ζημιές στα ελαιόδενδρα διενεργούνται επισηµάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και εν συνεχεία θα διενεργηθούν οι σχετικές καταγραφές των ζηµιών, σύµφωνα µε τη γεωπονική επιστήµη και τον Κανονισµό Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων.

«Οι ζηµιές του φυτικού κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισµός Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραµµές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τοµέα της γεωργίας και δασοκοµίας, θα ενταχθούν σε πρόγραµµα χορήγησης Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρµοδιότητας ΠΣΕΑ, που θα αφορά στις πυρκαγιές 2018. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς µετά την έγκριση του προγράµµατος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονοµικών και, οπωσδήποτε, µετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζηµιών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έγγραφήγ απάντησή του ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι μόλις εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του προγράµµατος σε ΦΕΚ, ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε ανακοίνωση και θα καλεί τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς να υποβάλουν την τελική αίτηση ζηµιάς που προξενήθηκε στη γεωργοκτηνοτροφική τους εκµετάλλευση από την πυρκαγιά, συνοδευόµενη από τα σχετικά δικαιολογητικά που θα αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι έχει συντομευθεί ο χρόνος έγκρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων και κατ’ επέκταση η καταβολή των ενισχύσεων.

«Οι πυρκαγιές έτους 2016 εγκρίθηκαν εντός του πρώτου εξαµήνου του επόµενου έτους (2017), όταν στο παρελθόν ξεπερνούσαν τα δυόμισι χρόνια. Σηµειώνεται ότι η καταβολή των κρατικών ενισχύσεων σκοπό έχει τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας των παραγωγών στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκµεταλλεύσεις που υπέστησαν ζηµιές, στηρίζοντας µε τον τρόπο αυτό την απώλεια του γεωργικού τους εισοδήµατος για το επόµενο χρονικό διάστηµα µετά τη ζηµιά, έτσι ώστε το γεωργικό τους κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο κ.λπ.) να επανέλθει σε παραγωγική δραστηριότητα», αναφέρεται στην απάντησή του.

Όλη η επικαιρότητα