Εκπαίδευση Ηλεία Υγεία

Στα σχολεία του δήμου Ήλιδας: Ανεμβολίαστο το 30% των μαθητών!

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των βιβλιαρίων εμβολιασμού για την ιλαρά όλων των μαθητών των σχολείων του δήμου Ήλιδας, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, και παράλληλα προχώρησαν και οι εμβολιασμοί στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι δεν είχε διενεργηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Με δεδομένο ότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και είχε προκληθεί έντονη ανησυχία, η 6η ΥΠΕ στις αρχές του έτους έδωσε εντολή στα νοσηλευτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε έλεγχο των βιβλιαρίων όλων των μαθητών για να διαπιστωθεί εάν είχαν καλυφθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση έπρεπε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Μεγαλύτερο ποσοστό στα Λύκεια

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ανταποκρίθηκε άμεσα, και σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε ελέγχους με ευθύνη των επισκεπτριών υγείας σε όλα τα σχολεία του δήμου Ήλιδας.

Όλο αυτό το διάστημα ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια των μαθητών σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια και όπως προέκυψε είχε καλυφθεί με το εμβόλιο το 70% του μαθητικού πληθυσμού.

Όπως ανέφερε η επισκέπτρια υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Αθανασία Γαλλίου- Λυμπέρη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα Λύκεια. Εκεί ήταν το μικρότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους μαθητές, καθώς όπως προέκυψε δεν είχε γίνει το εμβόλιο στον προβλεπόμενο χρόνο για διάφορους λόγους και εν συνεχεία είχε ξεχαστεί!

Με δεδομένο ότι λοιπόν ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται επιδημία ιλαράς, αφού καταγράφηκαν όλα τα στοιχεία από τις επισκέπτριες υγείας, ενημερώθηκαν οι διευθυντές των σχολείων οι οποίοι με την σειρά τους ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών για την μη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους και παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά.

Η κα Γαλλίου- Λυμπέρη επεσήμανε ότι υπήρξε ανταπόκριση και από το 30% του μαθητικού πληθυσμού που δεν ήταν εμβολιασμένο, προχώρησαν οι εμβολιασμοί και έχει καλυφθεί ήδη το 25% του ποσοστού.

Το ποσοστό που έχει μείνει ανεμβολίαστο αυτή την στιγμή ανέρχεται σε 5%, ωστόσο όπως εξήγησε η κα Γαλλίου- Λυμπέρη, είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμη μικρότερο ή και μηδενικό, γιατί κάποιοι ενδέχεται να μην μετέβησαν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας αλλά να επισκέφθηκαν ιδιώτες γιατρούς για την χορήγηση του εμβολίου.

Το εμβόλιο

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διενεργήθηκε ο συγκεκριμένος έλεγχος, γιατί πλέον διαμορφώθηκε μία ολοκληρωμένη εικόνα και το κυριότερο καλύφθηκαν με εμβόλια τα παιδιά που ήταν ανεμβολίαστα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Επίσης, κατά την διάρκεια του ελέγχου των βιβλιαρίων γινόταν και ενημέρωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλα όσα αφορούν την ιλαρά και να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης.

Πάντως ο πληθυσμός πρέπει να γνωρίζει ότι από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συστηθεί ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Όλη η επικαιρότητα