Στα «σκαριά» πρόταση αποκατάστασης για το Ποτόκι

potoki_2.jpg

Πρόταση για την αποκατάσταση της περιοχής του Ποτοκίου από τα δεματοποιημένα σκουπίδια, που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο σημείο και προκειμένου να απομακρυνθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υπάρχει από τα αποθηκευμένα απορρίματα, έχει υποβάλει προς τη δημοτική αρχή Πύργου ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική», Αργύρης Σαλπέας και οι συνεργάτες του.

 

Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, έχει ήδη συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο Πύργου με την ομόφωνη απόφαση, να ορισθεί μια ειδική επιστημονική επιτροπή με μέλη που θα ορίσουν οι παρατάξεις και θα αποτελείται κατά προτίμηση από Επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης, στους οποίους στη συνέχεια, θα αναλυθεί η συγκεκριμένη πρόταση και με την σειρά της (η επιτροπή) θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την τελική αποδοχή ή την απόρριψή της.

 

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η οποία αφορά ουσιαστικά δύο στάδια, προτείνεται να γίνει ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση από τον χώρο των εύφλεκτων και άκρως επικίνδυνων για τον χώρο και την πόλη υλικών, μέσω μιας αποκλειστικής τεχνογνωσίας της εταιρείας, που περιλαμβάνει τη χρήση υδατοδεξαμενών διαλογής που είναι ειδικά σχεδιασμένες για την εν λόγω περίπτωση.


Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη βιοχημική ανάλυση των υπολοίπων δεμάτων ώστε να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες επεξεργασίας τους ή όχι κάτι που όπως αναφέρεται, δεν θα στοιχίσει για τον δήμο περισσότερα από 150 χιλ. ευρώ προκειμένου να γίνει η ολοκλήρωση των δύο πρώτων σταδίων.

 

Επίσης η πρόταση της «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική» περιλαμβάνει ακόμα ένα στάδιο το οποίο θα «λειτουργήσει» και με τη συνεργασία του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, οι αποφάσεις του οποίου θα απαντήσουν στο τι πρέπει να γίνει με την αποκατάσταση των απορριμμάτων του Β’ Σταδίου, τα οποία, όπως ξεκαθαρίζεται, δεν θα απειλούν άμεσα το περιβάλλον και την πόλη γενικότερα.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Αργύρης Σαλπέας, «η αρχική επεξεργασία θα γίνει επί τόπου με μηδενικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και κατόπιν ανάλογα με την σύμβαση που θα υπογραφεί με την δημοτική αρχή Πύργου θα αποφασισθεί και που θα γίνει η μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων, που δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο για την πόλη.

 

«Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρχει άλλη πρόταση ικανή να λύσει το πρόβλημα και αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο, εμείς θα αποσύρουμε την δική μας. Το θέμα είναι να λυθεί το πρόβλημα, όχι να κάνουμε εμείς κάποια δουλειά διότι ιδιαίτερα αυτή είναι εξαιρετικού οικονομικού ρίσκου», επισημαίνει ο κ. Σαλπέας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο απαιτούμενος χρόνος της υλοποίησης των δύο πρώτων σταδίων θα διαρκέσει 6 με 8 μήνες ενώ η εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ Συμβουλευτική» αναμένει τον ορισμό της Επιστημονικής Επιτροπής, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου

 

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com