Πολιτική

Στα Σκόπια οι εξελίξεις για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Ακούστε το άρθρο

Πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο σήμερα για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11:00 και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» επ’ αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Οι πολιτικές αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.
Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.

Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης Ζάεφ και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει κόκκινο.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή χιλιάδες άτομα να συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, επιχειρώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Συγκρούσθηκαν σφοδρά με τις δυνάμεις καταστολής. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 διαδηλωτές, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν και άλλοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο από τη χρήση χημικών. Μεταξύ των άλλων, το βράδυ της Κυριακής άγνωστος δράστης έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο του βουλευτή του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Χάρι Λόξενετς. Το αυτοκίνητο του, φαίνεται πως πυρπολήθηκε ως αντίποινα για την παρουσία του στη συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα