Αγροτικά Ηλεία

Σταφιδοπαραγωγοί Ώλενας και άλλων περιοχών της Ηλείας: Μπορεί να γλυτώσει η σταφίδα με τόσο νερό;

Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα μήνα πριν ξεκινήσει το «άπλωμα» στα αλώνια οι συνεχόμενη βροχόπτωση της «Νεφέλης» προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειες της σταφίδας. Πλήγμα που «τσακίζει» το ηθικό των καλλιεργητών που είδαν και πέρυσι τα σταφιδοχώραφα τους να αναστενάζουν λόγω καύσωνα!

Σταφιδοπαραγωγοί σε χωριά του πρώην δήμου Ωλένης (Χειμαδιό, Λάνθι, Καράτουλα, Αρβανίτη, Σόπι, Μαγούλα, Χειμαδιό, Χαριά, Ώλενα,  κ.α.) και άλλα χωριά του δήμου Πύργου (Βροχίτσα, Άγιοι Απόστολοι, Κορυφή), αλλά και άλλων περιοχών της Ηλείας, βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται καίτοι περίμεναν ότι φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά αφού τα δέντρα ήταν φορτωμένα με καρπό, ενώ οι προβλέψεις για την τιμή ήταν πάρα πολύ καλές…

«Πεθαίνει κανείς 7 φορές για να φέρει την σταφίδα σπίτι του»… έλεγαν σε παλιότερες εποχές για την καλλιέργεια της σταφίδας, του «μαύρου χρυσού» -τότε- της Ηλείας. Σήμερα τα πράγματα είναι σίγουρα διαφορετικά όμως και πάλι φανερώνεται η δυσκολία στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος που τούτη τη φορά έγινε έρμαιο στις διαθέσεις του καιρού και δη της ασταμάτητης βροχόπτωσης…

Η ζημιά που ήδη υπάρχει είναι μεγάλη και θα γίνει πολύ μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμούν οι καλλιεργητές…

Μοναδική ελπίδα για να μειωθεί –έστω και ελάχιστα- το μέγεθος της καταστροφής (και να μην γίνει ολοκληρωτική), είναι και πάλι ο καιρός! Αν η βροχόπτωση –επιτέλους!- σταματήσει θα γίνει ένα πρώτο βήμα, ενώ τα πράγματα θα εξελιχτούν καλύτερα αν φυσήξει αέρας έτσι ώστε να «στεγνώσει» το σταφύλι και να μην «βράσει» από τη ζέστη και τον ήλιο…

Παράλληλα οι σταφιδοκαλλιεργητές «ποντάρουν» στην άμεση παρουσία γεωπόνων-εκτιμητών του ΕΛΓΑ και στην όσο το δυνατόν συντομότερη αποζημίωση τους προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και ν` αντιμετωπίσουν το μέλλον (τους) με μεγαλύτερη αισιοδοξία…

Κώστας Παρασκευόπουλος (Λάνθι)

«Έως τώρα (σ.σ. μεσημέρι Πέμπτης) η ζημιά με γυμνό μάτι είναι στο 40% όμως μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται κι όταν βγει ήλιος κι ανέβει η θερμοκρασία η σταφίδα θα “βράσει” και το ποσοστό της ζημιάς θα ανέβει κατά πολύ! Καταβάλλουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ στην ώρα τους και απαιτούμε άμεσα επίσκεψη κλιμακίων γεωπόνων για εκτίμηση των ζημιών. Οι μεγαλύτεροι λένε ότι παλιότερα είχαμε μπόρες το καλοκαίρι αλλά τέτοιο πράγμα, να βρέχει συνεχόμενα, δεν έχει ξαναγίνει. Ζούμε από τη σταφίδα και φέτος περιμέναμε να πάμε καλύτερα αφού και πέρυσι, λόγω καύσωνα, πάθαμε ζημιά. Απ` ότι φαίνεται δεν θα βγει ούτε η μισή παραγωγή! ».

Χρήστος Σταυρόπουλος (Σόπι)

«Πρώτη φορά στα χρονικά βρέχει 5 μέρες συνεχόμενα τον Ιούνιο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Η σταφίδα έχει αρχίσει να σκάει και ν σαπίζει και σε λίγες μέρες η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Είμαστε χρεωμένοι σε γεωπόνους, φάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαια… εάν δεν μας βοηθήσει ο ΕΛΓΑ και η Πολιτεία θα `ρθουν πολύ δύσκολες μέρες. Το καφενείο είναι άδειο, οι παραγωγοί δεν βγαίνουν από το σπίτι τους λόγω στενοχώριας που βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται ένα μήνα πριν τον τρύγο! Η βροχή τα σάπισε και τα κατέστρεψε! Πληρώνουμε τις εισφορές μας και πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις. Τα προβλήματα με τον καιρό είναι από την αρχή του χρόνου κι έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες γενικότερα… για τους σταφιδοπαραγωγούς όμως είναι το τελειωτικό χτύπημα».

Γιώργος Διαμαντόπουλος (Σόπι)

«Υπολογίζω ότι με την βροχόπτωση τουλάχιστον η μισή παραγωγή σταφίδας θα πάει χαμένη. Τι θα γίνει από δω και πέρα δεν ξέρω… θα κρατήσουν λίγα σταφύλια δεν θα κρατήσουν καθόλου;  Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και η Πολιτεία πρέπει να δείξει ενδιαφέρον. Έχουμε κάνει πολλά έξοδα ως τώρα κι αν δεν δοθούν αποζημιώσεις θα είμαστε στο έλεος του θεού».

Αριστείδης Γιαννόπουλος (Σόπι)

«Έχω 25 στρέμματα σταφίδα και θα τολμήσω να πω με την εμπειρία που διαθέτω στην καλλιέργεια της πως η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια βροχόπτωση. Ζητάμε από την Πολιτεία να `ρθουν οι αρμόδιοι και να δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε την ζημία που πάθαμε. Να πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ως τώρα για φάρμακα, θειάφι, εργατικά και άλλα».

Βασίλης Αναστασόπουλος (Σόπι)

«Στα 83 μου χρόνια δεν έχω ξαναδεί να βρέξει τόσο πολύ Ιούνη μήνα! Όλοι όσοι έχουν σταφίδα έχουν πάθει ζημιά. Άλλος πολύ άλλος λιγότερο… όσα σταφύλια ήταν άγουρα έχουν πιθανότητες να μην καταστραφούν. Ας δώσουν αποζημιώσεις γιατί έχουμε κάνει έξοδα… ο καυγάς είναι ότι `φάγαν τα λεφτά οι άλλοι και δεν πήγε κανείς φυλακή και τα πληρώνουμε εμείς!».

Τρύφωνας Χριστόπουλος (γραμματέας Αγροτικού συλλόγου, Χειμαδιού-Σοπίου)

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά στην περιοχή μας στα κτήματα με σταφίδες. Με την συνεχόμενη βροχή δεν μπορούμε να μπούμε στα κτήματα και να φροντίσουμε το καρπό που υπάρχει. Ο αντιπεριφρειάρχης κ. Γεωργιόπουλος υποσχέθηκε άμεση εκτίμηση και πλέον είναι αυτό που περιμένουμε. Βρέχει εδώ και 10 ημέρες, γιατί στην περιοχή μας είχε βρέξει και πριν την περασμένη Κυριακή. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική κι αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Κάθε ημέρα που θα περνάει το σταφύλι θα σκάει και θα σαπίζει και θα γίνεται χειρότερα. Θα μαζευτεί κουνούπι, η μυρωδιά θα είναι άσχημη… περιμένουμε τους γεωπόνους».

Σωτήρης Θεοδωρόπουλος (Χειμαδιό)

«Βρέχει συνέχεια… μπορεί να γλυτώσει η σταφίδα με τόσο νερό που έριξε; Πόσο ν` αντέξουν οι σταφίδες; Έχουν σκάσει οι ρόγες και θα επεκταθεί τα επόμενα 24ωρα. Θα βρωμίσουν όλα ότι κι αν κάνεις… σήμερα η καταστροφή είναι στο 50%, αύριο όμως θα φτάσει στο 70%, στο 80%. Μέσα στιες επόμενες 3 ημέρες πρέπει να `ρθουν ο γεωπόνοι να δουν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και να δούμε τι θα γίνει… πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει τέτοιο πράγμα! Συνεχόμενη και δυνατή βροχή».

Θοδωρής Τζίφας (πρόεδρος Τ.Κ Αγίων Αποστόλων)

«Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις πλήγωσαν την παραγωγή, έχουν σκάσει όλες οι ρώγες και τα σταφύλια έχουν ήδη αρχίζει να σαπίσουν. Όσο και να έχουμε ραντίσει, δυστυχώς το σκάσιμο δε θα το γλυτώσουμε. Ήταν πιο ακατάλληλη στιγμή για την παραγωγή να βρέξει, γιατί είναι πάνω στην ωρίμανση και όσα σταφύλια έχουν ωριμάσει έχουν σκάσει. Επίσης, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, θα επιταχύνει τη ζημιά. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια ζημιά τουλάχιστον 40% και μέχρι να τρυγήσουμε θα σαπίσει πιο πολύ το σταφύλι. Δεν υπάρχει τρόπος ή φάρμακο να σταματήσει τη ζημιά. Κι αν συνεχιστεί η κακοκαιρία, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή».

Αχιλλέας Παρασκευόπουλος (Μακρίσια)

«Όπως και πέρσι με τον καύσωνα, έτσι και φέτος, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη στην παραγωγή της σταφίδας! Κάθε χρόνο ζούμε με τον άγχος αν θα βγει η οποιαδήποτε καλλιέργεια μας έως το τέρμα διότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει! Είμαι 20 χρόνων αλλά όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου Ιούνιο μήνα δεν είχε ξανακάνει τέτοιο καιρό λες και είναι Ιανουάριος! Πέρσι από τον καύσωνα δεν ανταπεξήλθαμε με την αποζημίωση που πήραμε διότι η ζημιά ήταν μεγάλη και η αποζημίωση μικρή! Τώρα, δεύτερη σερί χρόνια που χάνουμε το προϊόν μας, ποια θα είναι η ανταπόκριση από την Πολιτεία;».

Όλη η επικαιρότητα