Ηλεία

Στενή συνεργασία για τον Αλφειό και το οδικό δίκτυο

Ακούστε το άρθρο

Η επέκταση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Αλφειού ποταμού και η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού Πύργος-Καλόνερο ήταν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν χθες στο δημαρχείο Κρεστένων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, παρουσία του διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, και άλλων αιρετών του δήμου.

Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι η κοιλάδα του Αλφειού, μαζί με τις εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, είναι οι περιοχές στις οποίες πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές εξυπηρέτησης των παραγωγών για να μη «σβήσει» η οικονομική ζωή της περιοχής.

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που λαμβάνονται αποφάσεις ευνοϊκές για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό, ταυτόχρονα με την υλοποίηση που έχουμε και στη μία εργολαβία και στη δεύτερη του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε σχετικά με το Φράγμα του Αλφειού ότι μετά τις πλημμύρες του 2003 το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, και αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη καθαρισμού της κοίτης.

«Φέτος έχουμε την εκτέλεση μεγαλύτερου τμήματος και έχουμε και δεύτερο έργο το οποίοεξοπλίσαμε με μία άλλη περιοχή που ήταν επισφαλής και έχουμε την παρουσία του δήμου αλλά και της Περιφέρειας διαρκώς στην όχθη του ποταμού. Δεν υπάρχει κίνδυνος, απλά πρέπει να καθαριστεί και η κοίτη. Η κοίτη είναι στο κάτω μέρος του Αλφειού ποταμού. Εάν δεν έχουμε διασφαλίσει τον “ανάντη”, ό,τι και να κάνει στον “κατάντη”, θα περάσει ο Αλφειός πάλι από εκεί, για αυτό και η ένστασή μου ήταν στο ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τα Καλυβάκια και να επεκταθούμε στα Μακρίσια», εξήγησε ο κ. Μπαλιούκος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος συμπλήρωσε για τον Αλφειό ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε φάση διεκδίκησης χρηματοδότησης.

«Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε μια σημαντική χρηματοδότηση, για να κάνουμε πολύ μεγάλες παρεμβάσεις έως ότου προχωρήσει η μελέτη που έχει ζητήσει ο δήμος και έχει προκηρύξει η Περιφέρεια για την οριοθέτηση του Αλφειού και στα υπόλοιπα 14 χλμ “ανάντη” του ήδη εκτελούμενου έργου», τόνισε.

 Σε πρώτο πλάνο οι οδικοί άξονες

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για τους οδικούς άξονες που περνούν από τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με σημαντικότερο την Εθνική Οδό Πύργος-Καλόνερο, την επαρχιακή οδό Κρέστενα-Ανδρίτσαινα, αλλά και τον επαρχιακό δρόμο Κρέστενα-Μακρίσια-Αρχαία Ολυμπία και τον παραποτάμιο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας επισήμανε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του εθνικού άξονα που διατρέχει τη νότια Ηλεία.

«Προ ημερών είδα τον γ.γ. υποδομών κ.Γ.Δέδε, ο οποίος θα είναι εδώ μετά τις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να ανακοινωθεί και επισήμως ό,τι ξέρετε ως σήμερα για αυτό το έργο. Είναι διεκδίκηση όλης της Ηλείας η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας αυτού του δρόμου.  Ο δήμος μάς έχει θέσει τον παραποτάμιο και τον δρόμο Κρέστενα-Μακρίσια-Αρχαία Ολυμπία. όσον αφορά τη συντήρηση του εθνικού άξονα, υπάρχει μια μικρή εργολαβία 650.000 ευρώ μέσα από την οποία έχουμε πει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια σημεία. Στόχος μας είναι η νότια Ηλεία να έχει τον δρόμο που του αναλογεί, στο ωραιότερο κομμάτι του νομού και στον ωραιότερο δρόμο που διατρέχει τον νομό μας, παράλληλα με τη θάλασσα, μέσα από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι για τον δρόμο Διάσελλα-Μπαρακίτικα-πΛατιάνα εκκρεμεί η εργολαβία των 3,4 εκατ. ευρώ, η οποία έχει δημοπρατηθεί από το καλοκαίρι, με την οποία ολοκληρώνεται το έργο στο σύνολό του, και πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με τα  έργα που θα υλοποιηθούν από το Ταμείο Μολυβιάτη, επιδίωξή του είναι με τις κατάλληλες υποδομές να εξυπηρετούνται οι παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα.

«Θέλουμε να παρασύρουμε τους νέους της περιοχής αυτή την αγροτική παραγωγή γιατί δεν μπορεί να υλοποιείται με κανόνες και όρους άλλων εποχών», σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος, λέγοντας επίσης ότι συζητήθηκε και η ανάδειξη του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα και της ευρύτερης περιοχής της Ανδρίτσαινας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για την περιοχή και την Περιφέρεια είναι το
μεγάλο έργο του Καϊάφα,  που μπορεί να μην είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά επηρεάζει την οικονομία  της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα