Παιδί

Στη κατασκήνωση, στις εκδρομές παιδιά…

proskopoi_3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όταν το 1907, πριν από έναν αιώνα περίπου, ο λόρδος Μπέηντεν Πάουελ, δημιουργούσε την εθελοντική κίνηση του προσκοπισμού, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως, λίγα χρόνια αργότερα, αυτή η κίνηση θα αναπτυσσόταν και θα κατάφερνε να βρίσκεται στην κοινωνία μια σημαντική «σανίδα» στήριξης αλλά και ανάπτυξης ικανοτήτων, διαβίωσης με τη φύση και απόκτησης γνώσης και εμπειριών σε όσους συμμετέχουν σε αυτή.

Οι πρόσκοποι, όπως αναφέρεται, προετοιμάζονται 350 ημέρες τον χρόνο για δεκαπέντε ημέρες κατασκήνωση γιατί ο προσκοπισμός ξεκίνησε από μια πειραματική κατασκήνωση και εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό ταξίδι εμπειρίας και γνώσης για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν και οι πρόσκοποι του Πύργου, συμμετέχουν αυτή την περίοδο στην ετήσια κατασκήνωσή τους, στην περιοχή της Σκαφιδιάς, ένα σημείο, που έχουν αγαπήσει για τις πλούσιες δραστηριότητες που μπορεί να τους δώσει.

Οι δύο Αρχηγοί των ομάδων των προσκόπων του Πύργου και πρόσκοποι του Έθνους, όπως χαρακτηρίσθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το έτος 2008, Νίκος Καραχάλιος και Λάμπρος Αντωνόπουλος, μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για την έννοια και τη σημασία του προσκοπισμού, αναφέρουν πως μέσα από τον προσκοπισμό μπορεί κανείς να κερδίσει πολλά πράγματα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του, αναπτύσσοντας τις ικανότητές του και μαθαίνοντας να συνεργάζεται με τον συνάνθρωπό του δημιουργώντας μια σωστή και ισορροπημένη ομάδα διαβίωσης με τη φύση.

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα, τα μικρότερα παιδιά, που υλοποιούν την πρώτη εκδρομή της φετινής χρονιάς, καθημερινά αναπτύσσουν δραστηριότητες από διάφορους τομείς, παίζουν και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, ενώ παράλληλα, μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να διαβιώνουν με τη φύση, δημιουργώντας μόνα τους τον δικό τους χώρο. Εξάλλου όλα αυτά που τα παιδιά κάνουν στην κατασκήνωση, είναι το αποτέλεσμα της κορύφωσης του προσκοπικού παιχνιδιού που γίνεται όλο τον χρόνο.

Οι πρόσκοποι μαθαίνουν να ζουν με τα πράγματα που έχουν σε όποιο μέρος κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι άλλωστε η αρχή και ο σκοπός του προσκοπισμού.

Και μπορεί το να είσαι Αρχηγός μιας ομάδας να έχει πολλές απαιτήσεις όμως όπως μας αναφέρουν οι δύο Αρχηγοί των προσκόπων του Πύργου αν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις όρεξη το αποτέλεσμα είναι αυτό που σου δίνει περισσότερο κουράγιο για να πετύχεις ακόμα περισσότερα. 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα