Αποδράσεις

Στη Ναύπακτο των ηρώων και του φθινοπώρου

nafpaktos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ώρες από την Αθήνα, αν δεν έχεις πάει ποτέ στη Ναύπακτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η καλύτερη ευκαιρία: το Λεπάντο (όπως είναι το ενετικό όνομα της πόλης) γιορτάζει την 443η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έγινε ανάμεσα στις ενωμένες δυνάμεις της Δύσης και τους Οθωμανούς, με νικητές τους πρώτους.

Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Με 19.768 μόνιμους κατοίκους, απέχει 42 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 10 χιλιόμετρα από το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου – ουσιαστικά το δύσκολο ταξίδι είναι η Αθηνών – Πατρών που παραμένει ένας εξαιρετικά επικίνδυνος δρόμος.

Τα τελευταία χρόνια η γραφική πόλη, που η ζωή της συμπυκνώνεται γύρω από το μικρό ενετικό της λιμάνι, εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται ο απαιτητικός επισκέπτης: περιποιημένη διαμονή, νόστιμο φαγητό, εναλλακτικές δραστηριότητες στην πολύ κοντινή εξοχή (φημισμένος ο Εύηνος για τις αθλητικές πίστες καγιάκ στην περιοχή Χάνι Μπανιά), περαντζάδες μέσα στην πόλη που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το παραδοσιακό ύφος της.

Εννοείται ότι το «σήμα κατατεθέν» παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του, θα γοητεύσει ακόμα κι αυτόν που ξέχασε το ρομαντισμό του στο σπίτι, ενώ η βόλτα στο βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι σχεδόν επιβεβλημένη:

πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα της Ελλάδας, με τις υποδομές να κάτσεις να πιεις και το ποτό σου απολαμβάνοντας τη θέα όση ώρα επιθυμείς. Συμβουλή: αν είσαι εκεί Σάββατο βράδυ, θα έχεις την ευκαιρία να βλέπεις εκ δεξιών σου τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου φωτισμένη και ιδιαιτέρως εντυπωσιακή (τα φώτα δεν ανάβουν άλλες μέρες για λόγους οικονομίας).

Το καλό με τη Ναύπακτο είναι ότι παραμένει ζωντανή, δραστήρια, γεμάτη κόσμο (και νιάτα από τις σχολές) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι, καθώς μέσα στην πόλη υπάρχουν παραλίες, καθαρές και περιποιημένες. Αν δηλαδή ο καιρός ευνοεί, το Σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις και μια βουτιά στην Ψανή, την πιο δημοφιλή παραλία για τους κατοίκους.

«…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, για τη σπουδαία Ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571. Ο Θερβάντες στα νιάτα του είχε πολεμήσει στη Ναύπακτο – γι’ αυτό και το άγαλμά του κοσμεί τον ένα από τους δύο προμαχώνες στην είσοδο του λιμανιού, στον δεύτερο θα δεις το άγαλμα του Γιώργου Ανεμογιάννη, ξακουστού μπουρλοτιέρη της Επανάστασης από τους Παξούς.

Φέτος, ο Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνει τη γιορτή μνήμης για την 443η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και φέτος, η αναπαράσταση θα είναι πρωτότυπη και διαφορετική αφού θα ζωντανέψει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο 11 Οκτωβρίου το βράδυ στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα