Αθλητισμός

Στη Νότια Κορέα η Λυδία Κονιόρδου στο πλαίσιο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πιονγκτσάνγκ

Ακούστε το άρθρο

Η Υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπακών Αγώνων Πιονγκτσάνγκ  2018 στη Νότια Κορέα, στις  9 Φεβρουαρίου 2018.  Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός στη δεξίωση των Υπουργών Αθλητισμού που προηγήθηκε της τελετής έναρξης, τόνισε μεταξύ άλλων «τη σημασία του Ολυμπιακού πνεύματος». Και στάθηκε στον «έντονο συμβολισμό» των συγκεκριμένων Αγώνων, γιατί «αναδεικνύουν το πνεύμα της εκεχειρίας, που συνάδει με την Ολυμπιακή Ιδέα, με την συνύπαρξη των δύο ομάδων, από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, κάτω από κοινή σημαία».

Την επομένη, στις 10 Φεβρουαρίου 2018, η κα. Κονιόρδου επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Χωριό και συναντήθηκε με τους αθλητές  που εκπροσωπούν τη χώρα μας στη διοργάνωση, καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στο περιθώριο των Αγώνων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  συνάντησε τον Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Κορέας, κ.Do Jong Hwan. Κατά τη συνάντησή τους  συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους τομείς των Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στον τομέα του Αθλητισμού συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας από την κορεατική πλευρά στο Tae Kwon Do και επισημάνθηκε η βούληση των δύο χωρών για την ανάπτυξη των ανταλλαγών στο συγκεκριμένο άθλημα και τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων.

Στον τομέα του Πολιτισμού συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγής εκθέσεων και η επιθυμία της κορεατικής πλευράς  να φιλοξενήσει μια ελληνική έκθεση με αρχαιοελληνικό θέμα και εκθέματα, στο προσεχές μέλλον. Περαιτέρω συζητήθηκαν οι δυνατότηττες ανταλλαγών στον τομέα του θέατρου και του κινηματογράφου και σημειώθηκε το ενδιαφέρον της κορεατικής πλευράς για συμμετοχή στα διεθνή σεμινάρια που διεξάγονται στην Επίδαυρο και τους Δεσμούς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, καθώς και η προώθηση των συμπαραγωγών θεατρικών έργων.

 

Τέλος, η κα.Κονιόρδου  προσκάλεσε τον κ.Do Jong Hwan να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεώσουν την ήδη υπάρχουσα Μορφωτική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που λήγει το 2018.

Όλη η επικαιρότητα