Αγροτικά Οικονομία

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα αγροτικά χρέη

Ακούστε το άρθρο

Μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορούν να ρυθμίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα χρέη τους και οι αγρότες, καθώς ανοίγει και για αυτούς η σχετική εφαρμογή.

Χρέη προς Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, χρέη προς ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ληξιπρόθεσμα δάνεια σε τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση και συγκεκριμένα προς τις πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, FBB, Probank, Proton Bank, θα μπορούν να ρυθμιστούν και να αποπληρωθούν σε έως και 120 δόσεις.

Ωστόσο από τις ρυθμίσεις θα εξαιρούνται οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργία κ.λπ.) που μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές επιχειρήσεων.

Δικαίωμα ένταξης δεν θα έχουν και οι αγρότες με υψηλά εισοδήματα, για τη διασταύρωση των οποίων θα πραγματοποιείται σχετικός έλεγχος. Οι ρυθμίσεις οφειλών θα αφορούν:

  • 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της σχετικής ρύθμισης θα υπάρχει επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθούν υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Μάλιστα, εφόσον ο αγρότης το επιθυμεί, θα του παρέχεται και η δυνατότητα να προχωρά σε πώληση ακινήτων του σε τρίτους, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους του.
  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
  • Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα