Ηλεία Οικονομία

Στη σκιά του Brexit: Τι φοβούνται οι Ηλείοι που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία

Ακούστε το άρθρο

Τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φανερώνουν την προθυμία της Γερμανίας να «το φτάσει μέχρι τέλους» έτσι ώστε να αποφευχθεί το «σκληρό» Brexit, το οποίο σε συνδυασμό με την ύφεση που παρουσιάζεται στην χώρα αλλά και τις απειλές που εκτοξεύει ο Ντόναλντ Τραμπ για κήρυξη εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη, φαντάζει οικονομικός εφιάλτης.

Κατ’ επέκταση, η Γαλλία, έχει κάνει αντιληπτό πως θα σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη πρόταση χρονικής μετάθεσης του Brexit. Όσο αφορά την πλειονότητα των χωρών – μελών της Ε.Ε., παρατηρείται η έντονη επιδίωξη σύγκλισης με την στάση της Γερμανίας, απέναντι σε όλες τις εξελίξεις του Brexit.

Στα εγχώρια της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πέντε εβδομάδες – κατά τις οποίες η Βουλή θα παραμείνει κλειστή – για να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων και να κάνει ο,τι μπορεί ώστε να αυξήσει την πιθανότητα ενός βέτο στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Τα παραπάνω, απεικονίζουν το χάος που επικρατεί στο γενικότερο πολιτικό τοπίο του Brexit. Τι γίνεται όμως με τους πολίτες; Τι γίνεται με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία.

Η εφ. «Πατρίς» με την βοήθεια της τεχνολογίας και των social  μίλησε με τέσσερις Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία, και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο, για το πώς αντιμετωπίζουν τέσσερις νέοι άνθρωποι το νεφελώδες τοπίο για το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., και ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες τους για το μέλλον.

«Όσοι βιώσαμε την ελληνική κρίση νιώθουμε ξανά τον ίδιο φόβο»

Μεγαλύτερη ανησυχία για τους εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία είναι η ανασφάλεια σχετικά με την αγορά εργασίας, όπως μας λέει η Σταυρούλα Παπαγιαννίδου, η οποία ζει στο Λονδίνο και εργάζεται εκεί ως ψυχολόγος.

«Τα τελευταία 2 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπει σε ταχύτατες  διαδικασίες  αποχώρησης απο την ΕΕ, τα συναισθήματα ποικίλλα όπως και οι απόψεις. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι λοιποί ευρωπαίοι πολίτες που έχουμε επιλέξει τη ΜΒ  για μόνιμη κατοικία παρακολουθούμε τις εξελίξεις και απλά ελπίζουμε να παρθεί μία τελική  απόφαση. Η πολιτική αστάθεια μαζί με την πρόχειρη οργάνωση της εξόδου έχει οδηγήσει αρκετούς από τους υποστηρικτές να αλλάξουν γνώμη. Όσον αφορά όλους εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit μας προβληματίζει το ίδιο με το ενδεχόμενο εξόδου με συμφωνία. Αυτό που μας ανησυχεί κυρίως δεν είναι  η πιθανότητα να μας ‘’ διώξουν ‘’ όπως εικάζονται πολλοί, η μεγαλύτερη μας ανησυχία έγκειται στην ανασφάλεια με την αγορά εργασίας, ήδη με την σκιά της εξόδου να πλησιάζει αρκετές εταιρείες είτε έκλεισαν είτε μεταφέρθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της ΜΒ που βιώσαμε την αστάθεια της κρίσης της Ελλάδας βλέπουμε να επανέρχονται φόβοι και ανασφάλειες του παρελθόντος. Δεν είναι λίγοι οι έλληνες που αποφάσισαν να επιστρέψουν είτε στην Ελλάδα είτε να αναζητήσουν εργασία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.»

Τα πλάνα σου για το μέλλον;

«Δυστυχώς η ανασφάλεια, η αστάθεια και όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία που με οδήγησαν να αλλάξω χώρα τώρα με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit επανέρχονται στο προσκήνιο. Τα πλάνα μου για το μέλλον , όπως και των περισσότερων στην ηλικία μου είναι να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε απ την ΜΒ και στη συνέχεια να επιστρέψουμε είτε στην Ελλάδα είτε να αναζητήσουμε εργασία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.»

«Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια»

Για τον Δημήτρη Μπαλοδήμο, ο οποίος ζει και εργάζεται σε υπηρεσία Κτηματολογίου στο Εδιμβούργο τα τελευταία χρόνια, το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά του για το μέλλον.  Ωστόσο, τον ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο η αβεβαιότητα στην αγορά, όσο και η πολιτική αστάθεια.

«Πρακτικά, στη καθημερινότητα μας, δεν έχουν επέλθει δραστικές αλλαγές μετά τη ψήφο. Υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά η οποία έχει επηρεάσει κάποιους κλάδους -κυρίως manufacturing και τραπεζικά- και έχει οδηγήσει στην πτώση της λίρας που έχει κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές. Το τελευταίο έχει κάνει κάποια προϊόντα και υπηρεσίες πιο ακριβά. Σε γενικές γραμμές ωστόσο η ζωή μας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το πως ήταν πριν τον Ιούνιο του 2016. Το πιο ανησυχητικό είναι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια.»

Και μετά την έξοδο, τι γίνεται;

«Η έξοδος από την Ε.Ε. προβληματίζει κυρίως λόγω του ότι ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι μετά το Brexit. Πιστεύω αυτό ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες που εργάζονται εδώ. Ποιες θα είναι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ και πως θα επηρεαστεί η αγορά εργασίας για τους πολίτες τις ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στο ΗΒ.»

«Πέπλο αβεβαιότητας»

Ο Νάσος Μπαλάσης, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως project manager στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Κι εκείνος, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία, νιώθουν ένα πέπλο αβεβαιότητας να σκεπάζει την καθημερινότητα τους μπροστά στο επικείμενο Brexit, κι αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του για το μέλλον.

Τα σχέδια μου για το μέλλον έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το επικείμενο Brexit και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον. Γι’αυτό το λόγο φέτος μπήκα σε διαδικασίες για να πάρω την Αγγλική υπικοότητα εφόσον πληρώ τις απαραίτητες πρυποθέσεις και επειδή μένω αρκετά χρόνια στη χώρα αυτή. Η Αγγλική κυβέρνηση επίσης έχει ανακοινώσει πως κάθε Ευρωπαίος Πολίτης και Βρετανός Υπήκοος καθώς και τα μέλη της οικογένειας τους μπορούν να συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στη χώρα που τη δεδομένη στιγμή κατοικούν, ενώ αυτοί που θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν εργασία τα επόμενα δύο χρόνια θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα και μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Εφόσον συμπληρωθούν πέντε χρόνια παραμονής στο κράτος, ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση για το Δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ενώ μέχρι να συμπληρωθεί αυτό το απαιτούμενο χρονικό διάστημα το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα θα προστατεύεται από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Tι έχει αλλάξει μετά το Brexit;

«Μέχρι σήμερα έχω παρατηρήσει κάποιες σημαντικές αλλαγές. Από οικονομικής πλευράς βλέπουμε ότι η αξία της αγγλικής λύρας ολοένα και πέφτει. Οι επιπτώσεις για την Μεγάλη Βρετανία προβλέπεται να είναι σημαντικές. Η διεθνή ισχύς της χώρας και διαπραγματευτική της ικανότητα περιορίζονται καθώς η οικονομία και η εμπορική της δύναμη πλήττονται σημαντικά. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα που έχω παρατηρήσει είναι η ανησυχία των ανθρώπων που μένουν εδώ, Βρετανών και Ευρωπαίων, για το τι θα γίνει τελικά και αν θα υπάρξει Brexit με συμφωνία ή χωρίς. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο τωρινός Πρωθυπουργός με τις ακραίες ενέργειες που παίρνει δεν δίνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στο λαό, ούτε καν σε αυτούς που ψήφισαν για Brexit. Το μόνο σίγουρο είναι πως βιώνουμε πολιτικές εξελίξεις που θα μείνουν στην ιστορία της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

«Η κινδυνολογία δεν βοήθησε ποτέ θετικά κανένα ζήτημα»

Η Κωνσταντίνα Δρούβα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως ανώτατη υπεύθυνη ποιότητας και στρατηγικής σε κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία. Η Κωνσταντίνα αντιμετωπίζει το ζήτημα του Brexit με μια πιο αισιόδοξη ματιά, τονίζοντας πως η κινδυνολογία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βοηθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Όσο αφορά το Brexit, το μέλλον θα δείξει τι θα επακολουθήσει. Η κινδυνολογία δεν βοήθησε ποτέ θετικά κανένα ζήτημα. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της θετικής σκέψης, σε οποιοδήποτε εμπόδιο – ευκαιρία εμφανίζεται μπροστά μας. Οι γνώσεις μας, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά στον εαυτό μας γι αυτά  που μπορούμε να προσφέρουμε πρώτα σε μας, στη συνέχεια στην οικογένεια μας και τέλος στη χώρα που έχουμε επιλέξει να ζούμε, θα πρέπει να είναι κατευθυντήριες γραμμές στη ζωή μας και στην πορεία μας»

Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου δεν έχουν αλλάξει λόγω Brexit. Σκοπεύω να μείνω στο Λονδίνο, όπου ζω και εργάζομαι από το 2011. Έχω φτιάξει την οικογένεια μου εδώ, και η κόρη μου είναι ήδη Βρετανίδα υπήκοος. Ίσως η μετακόμιση μας στην Ελβετία για επαγγελματικούς λόγους να υπάρχει στα απώτερα σχέδια μας, αλλά όχι άμεσα. Και φυσικά… η Ελλάδα αποτελεί πάντα ένα κρυφό τόπο.                                                                                                                                    

Όλη η επικαιρότητα