Πολιτική

Στη Βουλή η μαραθώνια συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis (Δείτε LIVE)

Ακούστε το άρθρο

Μία μαραθώνια μονομαχία άνευ προηγούμενου στην οποία κυριαρχoύν υψηλοί τόνοι και βαριές εκφράσεις τόσο από τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, κατά τη διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική, και αναμένεται να λάβει χώρα κατά τα μεσάνυχτα.

Στην ψηφοφορία οι κάλπες θα αντιστοιχούν στα εξής ονόματα:

  • 1 Αβραμόπουλος Δημήτρης
  • 2 Βενιζέλος Ευάγγελος
  • 3 Γεωργιάδης ’Άδωνις
  • 4 Κουτρουμάνης Γιώργος
  • 5 Λοβέρδος Ανδρέας
  • 6 Λυκουρέντζος Ανδρέας
  • 7 Πικραμμένος Παναγιώτης
  • 8 Σαλμάς Μάριος
  • 9 Σαμαράς Αντώνης
  • 10 Στουρνάρας Γιάννης

Η συνεδρίαση για το σκάνδαλο της Novartis άρχισε σήμερα στις 9:00 το πρωί στην Ολομέλεια με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των πολιτικών κομμάτων και θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες. Στη συνέχεια αναμένεται να λάβουν το λόγο οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί 20 ή 25 λεπτά. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως έχει γίνει γνωστό ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί των ίδιων χαρτοφυλακίων.

Τελευταίοι στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα ολοκληρωθούν γύρω στις 22:00 – 23:00 κάτι που σημαίνει ότι η μυστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σκληρή κόντρα

Με την έναρξη της συζήτησης, ο Νίκος Δένδιας, έθεσε εκ νέου την πρόταση του κόμματος για μία κάλπη λέγοντας: “Γιατί περιορίζουμε την επιτροπή με τις 10 κάλπες; Η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση, η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή γιατί κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι. Να πάρουμε απόφαση για τη μία κάλπη”.

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.

Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem, εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ”μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας”, καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, ”κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».

«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

Η διαδικασία άρχισε στις 9.20 το πρωί, από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Για αρχή έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν 9 ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ′ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Μιλούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου.

Επιπλέον, μίλησε για έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τα οποία, όπως υποστήριξε, αναφέρουν «σημεία και τέρατα», αλλά και για «συναντήσεις υπουργών», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηθούν 10 κάλπες, καθώς -όπως είπε- κάθε ένας αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε μια ποινική διαδικασία.

Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά, σημείωσε, σχετικά με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Λαζαρίδης.

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας», καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο σημειώνοντας ότι «τα διαδικαστικά τεχνάσματα που επιχειρεί η πλειοψηφία διαπλέκονται με ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη». «Εμείς θεωρούμε ότι έτσι όπως έχει κατατεθεί η πρόταση της πλειοψηφίας είναι και ανυπόστατη και άκυρη» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει προκαταρκτική επιτροπή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, «με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, στην οποία η εξέταση της υπόθεσης θα ξεκινήσει από την αρχή. Θα κληθούν οι μάρτυρες, με ή χωρίς την προστασία που επιλέξατε καθυστερημένα και άκυρα να τους δώσετε στις 9 Φεβρουαρίου, θα καλέσουμε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, δράστες, γνώστες της σκευωρίας και συνεργοί τους και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα».

Τέλος ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι «η λάσπη που κατασκεύασε η κυβέρνηση για τους αντιπάλους της θα την καταπλακώσει, ο χρόνος της τελειώνει και αυτή η προανακριτική έχει γυρίσει οριστικά την κλεψύδρα ανάποδα».

 «Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

«Αν επιθυμείτε διαφάνεια φτιάξτε ένα διαφανές σύστημα. Κλείστε τα παραθυράκια. Δεν γίνεται να διατηρείτε την πολυνομία, τα ρουσφέτια και το κομματικό κράτος» είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει τη δημοσιότητα των συνομιλιών για το Σκοπιανό.

Ο βουλευτής είπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση επιτροπής πάσχει σε πολλά σημεία, αφού οι κατηγορίες δεν δείχνουν τεκμηριωμένες και μάρτυρες φέρονται να προχωρούν σε εκτίμηση μίζας κατά προσέγγιση αναλόγως του ύψους της παραγγελίας.

«Είμαστε υπέρ να έρθουν όλα στο φως, αλλά με σωστό τρόπο και με επικοινωνιακά τερτίπια. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική με τις δέκα κάλπες και το μόνο που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι θα συσταθεί, ή όχι, επιτροπή. Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως επειδή θεωρούμε έωλο το κατηγορητήριο, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τη στάση που θα τηρήσουμε» κατέληξε ο Μάριος Γεωργιάδης.

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, ”κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».

«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

«Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που περιγράφει τις διαδικασίες. Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.

«Όλα τα άλλα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια» είπε ο Χρήστος Μαντάς και ζήτησε η διαδικασία να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της πρότασης για την ειδική επιτροπή και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι αυτές τις ημέρες επιχειρείται αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο αλλά και από την 4η αξιολόγηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι αυτή η συζήτηση φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρατηγική σύγκλιση σε όλες τις κεντρικές επιλογές.

«Οι πρακτικές της NOVARTIS είναι πρακτικές που ακολουθούν όλες οι πολυεθνικές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. H Siemens, το σκάνδαλο Volkswagen, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν αποτέλεσμα του ίδιου ανταγωνισμού. Αντικειμενική βάση της διαφθοράς είναι ο πόλεμος των πολυεθνικών, στην περίπτωση της NOVARTIS είναι ανταγωνισμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα στα πρότυπα και γενόσημα φάρμακα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η διαδικασία άρχισε στις 9.20 το πρωί, από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Για αρχή είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν 9 ομιλητές,δηλαδή στον πρώτο κύκλο ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Στη συνέχεια ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ′ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Aπορρίφθηκε το αίτημα για μια κάλπη

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη για τη Novartis. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου να πάρει τον λόγο. Την επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση της και αναγνώρισε ότι όποιος και αν είπε αυτή τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από την πλευρά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Επίσης αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε ενδεχόμενη αξιοποίηση παρακρατικών μηχανισμών για την παγίδευση πολιτικών αντιπάλων του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν αντιπαράθεση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που φέρεται να είχε με δικαστικούς λειτουργούς ο κ. Αθανασίου την εποχή που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και οδηγούνταν σε απολογία στελέχη της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, όταν έρθει στη Βουλή η μήνυση σε βάρος του, διότι σε καμία συνομιλία του δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

«Πράγματι, ευρισκόμενος τότε ως υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες για συνέδριο υπουργών Δικαιοσύνης, έμαθα εδώ τα επεισόδια στην Ευελπίδων για την απολογία των κατηγορουμένων από τη Χρυσή Αυγή. Πήρα την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να δω τι γίνεται, για να ενημερωθώ τι φασαρίες έγιναν. Ουδέποτε παρενέβην να μιλήσω με τους ανακριτές. Και μάλιστα είπα να ανοίξουν και οι τηλεφωνικές μου συνδιαλέξεις και αν βρεθεί ένα τηλεφώνημά μου προς τους ανακριτές του Πρωτοδικείου και τους εφέτες ανακριτές, εγώ θα υπέβαλα την παραίτησή μου και από βουλευτής, όχι μόνο από υπουργός» υποστήριξε ο κ. Αθανασίου και κάλεσε τον κ.. Παπαγγελόπουλο να ανοίξει μόνος του τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με την κ. Τουλουπάκη και «θα δει ότι εδώ και δύο μήνες, τρεις μήνες, μιλάει συνέχεια και από τα κινητά του και από αυτά…». Η παρέμβαση του κ. Αθανασίου προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τον λόγο έλαβε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να εξηγήσει ποιος νόμος καλύπτει τη δυνατότητά του να λάβει τυπική ενημέρωση του φακέλου. «Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου, και το ξέρετε ότι απαγορεύετε να ανοίξετε τον φάκελο, αυτό που κάνατε ήταν άτυπο. Γι′ αυτό λέω ότι η παρανομία και παραβίαση του Συντάγματος έγκειται ακριβώς σε αυτό. Ότι την ίδια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δική του δήλωση, με μερική ενημέρωση, άτυπη θα έλεγα εγώ, ανέφερε τι έλεγε ο φάκελος και την άλλη μέρα ο κ. Κοντονής έκανε και το αμίμητο στην ΕΡΤ. Πριν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή ανέλυε την κατάθεση εναντίον μου. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος, τι είναι;» διερωτήθη ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Κύριε αναπληρωτή υπουργέ, γιατί φοβηθήκατε να ανοίξετε τα τηλέφωνά σας; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας κύριε υπουργέ. Και αν δεν φοβάστε και είναι συκοφαντία, ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε θα πάτε φυλακή. Γι′ αυτό σκύβετε το κεφάλι. Αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε ένα σόου εντυπώσεων. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Και δεν φοβάμαι τίποτα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πως είναι «αγενέστατος» και δεν έχει «το αναγκαίο ήθος μέσα στο Κοινοβούλιο».

«Προαναγγέλλω πως όταν έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου, εγώ θα εισηγηθώ και θα προτείνω να γίνει προανακριτική επιτροπή, να ανοίξουν τα τηλέφωνα και να ανοίξουν και άλλα τηλέφωνα. Διότι κανένα τηλεφώνημα μου δεν έχει παράνομη πράξη. Αυτά τα σόου δείχνουν πανικό» είπε.

Η διαδικασία άρχισε στις 9.20 το πρωί, από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Α. Γεωργιάδης: «Θέλω να καθαρίσει το όνομά μου»

Πολάκης: Παγκόσμιο σκάνδαλο με ελληνική πτυχή η Novartis

Μ. Σαλμάς για Novartis: «Στη θητεία μου είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς»

Βενιζέλος: «Χαίρομαι που βρήκατε και για εμένα μία θέση στην υπόθεση Novartis»

Α. Σαμαράς: «Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω»

Λοβέρδος: «Ο Τσίπρας με πρακτικές αρχισυμμορίτη ανέλαβε αυτή την πλεκτάνη»

Φ. Γεννηματά: «Μεθοδικά και δόλια στήνεται η ιστορία»

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: «Θα τελειώσετε με εκλογές με μία κάλπη και όχι δέκα»

Τσίπρας για Novartis: Αφού υπάρχει σκάνδαλο, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη;

Πηγή: NEWS247, huffpost

Όλη η επικαιρότητα