WEB tv Ηλεία Πολιτισμός

Στιγμές ζωής Μ. Αναγνωστάκη στην Αμαλιάδα… (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μέσα από έντεκα ενότητες, όπου κάθε μια αντιστοιχεί σε μια ποιητική συλλογή, θα «αποτυπώνεται» ο βίος και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση που θα φιλοξενείται από αύριο στην αίθουσα εκθέσεων του Πολυχώρου Πολιτισμού του δήμου Ήλιδας στην Αμαλιάδα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις 7 το απόγευμα στο θέατρο του Πολυχώρου και την πρωτοβουλία έχει λάβει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και τον δήμο Ήλιδας.

«Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», είναι ο τίτλος της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Από χθες έχει ξεκινήσει η οργάνωση της έκθεσης  από την μουσειολόγο – επιμελήτρια του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής  των Ελλήνων Άννα Ενεπεκίδου, με την συμβολή του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Ήλιδας Βασίλη Καψή και της Χριστίνας Παπασπυροπούλου από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Η κα Ενεπεκίδου ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί το έργο του, αλλά και στιγμές από τη ζωή του, ως ενεργού πολίτη, με τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείου του συγγραφέα και ποιητή, όπως τα ταξινόμησε ο γιος του Ανέστης.

«Έχει ενδιαφέρον για εμάς να δούμε την κριτική σκέψη αυτού του ανθρώπου. Το έργο του είναι επίκαιρο και νομίζω ότι έχει και μια αμεσότητα για τον καθένα, γι’ αυτό είναι και τόσο γοητευτικός, γιατί νοιώθεις ότι σου μιλάει. Δεν προσπαθεί να το κάνει πολύπλοκο, αντίθετα του βγαίνει μια αμεσότητα, μια ειλικρίνεια, με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή τελικά», επεσήμανε η κα Ενεπεκίδου, η οποία έκανε το δικό της κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, αλλά και να επισκεφθεί την έκθεση της επόμενες μέρες.

Ότι ο δήμος Ήλιδας ανταποκρίθηκε με χαρά σε αυτή την πρόσκληση για την εκδήλωση και για την έκθεση, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Καψής και μετά από κάποιες παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στον Πολυχώρο, το αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη με την συμβολή του Ιδρύματος της Βουλής και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι ότι καλύτερο για να «εγκαινιαστεί» μια σημαντική περίοδος πολιτιστικών δράσεων για την επόμενη περίοδο στον συγκεκριμένο χώρο.

«Μέσα από τα έργα των ανθρώπων της τέχνης πέρα από το έργο τους, μπορούμε να γνωρίσουμε και την εποχή, πέρα από το ότι ο Μανόλης Αναγνωστάκης είναι διαχρονικός ποιητής. Είναι σημαντικό να έρθει ο κόσμος στα εγκαίνια της έκθεσης το Σάββατο το απόγευμα και να παρακολουθήσει και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο», είπε ο κ. Καψής.

Από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας η κα Παπασπυροπούλου, κάλεσε το κοινό της Ηλείας να παρακολουθήσει την αυριανή εκδήλωση και να περιηγηθεί στο χώρο της έκθεσης για τον Μανόλη Αναγνωστάκη.

Κατά την αυριανή εκδήλωση ο κριτικός λογοτεχνία Αλέξης Ζήρας θα μιλήσει με θέμα «Μανόλης Αναγνωστάκης: Η δημόσια και προσωπική ηθική στην ποίησή του» ενώ  θα προβληθεί η  ταινία: «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη.

Το αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει το αποτύπωμά του Μανόλη Αναγνωστάκη «πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και για όσο αυτή λειτουργεί,  θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Ο στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Αναγνωστάκη και κυρίως να αναδείξουν βιωματικά κάποιες πτυχές της ποίησης αυτής.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 19:00 – 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα