Μεσσηνία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στην Αγία Μαρίνα οι 87 μετανάστες για θεραπευτική αγωγή από το ΚΕΕΛΠΝΟ (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Στους εγωισμούς και τις… ανασφάλειές της συνεχίζει να βαδίζει η Μεσσηνία, αγνοώντας πραγματικές ανάγκες που καθημερινά γίνονται και θα γίνονται επιτακτικές. Η τελευταία διάσωση των 87 μεταναστών, το «γαϊτανάκι» ποιος θα… ρίξει τον εγωισμό του και θα διαθέσει προσωρινό χώρο φιλοξενίας, αλλά και η αναγκαστική δραστηριοποίηση χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι αρκετοί έχουν μολυνθεί από δερματικό νόσημα και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο… ξεβράκωτος είναι ο «Βασιλιάς».

Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι καραβιές των μεταναστών θα αυξηθούν και προς την περιοχή μας. Ας κάνουμε, επιτέλους, ό,τι δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Η ανοργανωσιά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών κοστίζει, άλλωστε, περισσότερο. Σήμερα κιόλας πρέπει να υπάρξει συνεννόηση – χωρίς εγωισμούς και συμφέροντα- και να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος, ο οποίος θα ετοιμασθεί κατάλληλα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή αυτών των ανθρώπων. Κι όταν θα ειδοποιούνται οι Αρχές ότι εντοπίσθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες, θα ξέρουν ποιοι θα πάνε στρώματα και πού, ποιοι θα ξεκινήσουν να ετοιμάζουν είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό και θα τα πάνε πού. Και κυρίως, μόλις αποβιβάζονται από τα πλοία, ομάδα γιατρών να τους εξετάζει, ώστε και οι ίδιοι να προστατεύονται και να αποκλείεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Από χθες το απόγευμα και όταν όλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα ότι περίπου 30 από τους 87 μετανάστες, με μεγάλη πιθανότητα νόσησης και των υπολοίπων, πάσχουν από δερματικό νόσημα (ψώρα), υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να μεταφερθούν στις δημοτικές κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο, όπου υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ θα υποβληθούν όλοι σε θεραπευτική αγωγή.

IMG_4807.jpg

Περιπέτεια
Η περιπέτεια των 87 ανθρώπων (72 ενήλικες και 15 ανήλικοι) ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου, ξημερώματα, από τις ακτές στην Αττάλεια της Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία. Οι δουλέμποροι επιβίβασαν σε ένα ιστιοφόρο 25 μέτρων 48 Πακιστανούς (42 ενήλικοι άντρες και 6 ανήλικα παιδιά), 25 Ιρακινούς (14 άνδρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικα), 7 Ιρανούς (4 άντρες και 3 ανήλικα), 6 Σύρους (3 άνδρες, 3 γυναίκες) και έναν Παλαιστίνιο.
Το βράδυ της Τετάρτης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας δέχθηκε τηλεφώνημα από Ιρακινό που επέβαινε στο σκάφος ότι έχουν μείνει ακυβέρνητοι. Φορτηγό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή ειδοποιήθηκε, τους εντόπισε και τους περισυνέλεξε, ενώ, όπως είπαν οι ίδιοι οι επιβαίνοντες, ο καπετάνιος του πλοίου, όταν σταμάτησαν λόγω μηχανικής βλάβης, επιβιβάσθηκε σε βοηθητική λέμβο και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Τα 87 άτομα περισυνελέγησαν από το φορτηγό πλοίο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ τους αποβίβασε στο λιμάνι της Καλαμάτας έπειτα από 12 (!) ώρες και έντονες διαμαρτυρίες του πλοιάρχου, καθώς κανείς δεν του έλεγε πού θα τους αποβιβάσει. Κι αυτό, γιατί ο Δήμος Πύλου- Νέστορος αρχικά έλεγε ότι δεν έχει χώρο για τη φιλοξενία τους, ενώ ακολούθως (μαθαίνοντας την άρνηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος) είπε όχι και ο Δήμος Καλαμάτας, πάντα με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει χώρος. Αρνητική ήταν και η απάντηση του Δήμου Μεσσήνης.

STM_4341.jpg

Ψώρα

Και καθώς είχε ξεκινήσει αυτό το γαϊτανάκι, τη λύση έδωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» στην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και οι 87 ταλαιπωρημένοι μετανάστες φιλοξενήθηκαν στο Διοικητήριο για ένα βράδυ. Με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και με ευθύνη του Τμήματος ΠΣΕΑ, τους παρασχέθηκαν στρώματα και γεύματα μέχρι χθες το μεσημέρι, ενώ ξεκίνησε η καταγραφή και η μεταφορά των πρώτων χθες το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Σημαντική ήταν η προσφορά εθελοντών, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αρχικά είχαν προγραμματισθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι έπασχαν από δερματικό νόσημα. Γιατρός εξέτασε χθες το πρωί τους μετανάστες, διαπιστώνοντας ότι περίπου 30 εξ αυτών και, κυρίως, οι πακιστανικής καταγωγής, πάσχουν από ψώρα. Επίσης, διέγνωσε ότι καθώς έχουν μείνει μαζί στον ίδιο χώρο για αρκετές ημέρες, το πιθανότερο είναι να νοσήσουν όλοι. Αυτό σήμανε συναγερμό και πλέον ήταν αδύνατο να μεταφερθούν όλοι και να παραμείνουν όσοι είχαν ήδη πάει στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στο δε Τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπως μας εξήγησε και η προϊσταμένη του Ευγενία Παπαδήμα, από το πρωί υπήρχε συνεννόηση για απολύμανση του χώρου και των κλινοσκεπασμάτων – στρωμάτων αμέσως μόλις θα έφευγαν οι 87.
Το Διοικητήριο και το χώρο που φιλοξενούνταν οι μετανάστες επισκέφθηκε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της «ΛΑ.Ε.» στη Μεσσηνία, Θανάσης Πετράκος, που- μεταξύ άλλων- δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ για τη συμπεριφορά των δημάρχων του νομού μας, να κάνουν ότι δε βρίσκουν χώρο να φιλοξενήσουν τους δυστυχείς πρόσφυγες. Όπως εύστοχα γράφτηκε σήμερα, ο ξένιος Ζευς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στη Μεσσηνία».

STM_4728.jpg

Στην Αγία Μαρίνα

Έτσι, με παρέμβαση του αστυνομικού διευθυντή, Παναγιώτη Πούπουζα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας έκτακτη σύσκεψη, όπου δόθηκε εντολή από το δήμαρχο να παρασχεθεί (πλέον) κάθε βοήθεια, καθώς όλοι έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή. Ως καταλληλότερος χώρος επιλέχθηκαν οι κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας.
Μάλιστα, τις λεπτομέρειες ανέλαβαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου. Άμεσα αυτοψία στο χώρο της κατασκήνωσης έκανε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Παν. Πούπουζας, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα βασικά, όπως νερό, θέρμανση κ.ά., ενώ από αργά το απόγευμα ξεκίνησε η μεταφορά τους στον Ταΰγετο, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Εκεί θα παραμείνουν μέχρι να τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν, ενώ άμεσα δραστηριοποιήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ανέλαβε το χειρισμό του ζητήματος που αφορά στη θεραπεία τους.

STM_4633.jpg

Tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα