Εκπαίδευση Ελλάδα Ηλεία

Στην Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας ο μαθητής του 4ου ΓΕΛ Πύργου Αριστοτέλης Αναστόπουλος!

Ακούστε το άρθρο

Η αγάπη και η…τρέλα του για τη Βιολογία, του εξασφάλισε το «εισιτήριο» για την 29η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ). Έτσι, ο Αριστοτέλης Αναστόπουλος, μαθητής της Γ΄ τάξης του 4ου Λυκείου Πύργου, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το Ιράν, όπου θα συναντηθούν οι εθνικές ομάδες από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Η διάκριση αυτή του Αριστοτέλη στην Βιολογία, έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές επιδόσεις των μαθητών της Ηλείας, σε Πανελλήνιους Εκπαιδευτικούς Διαγωνισμούς – τόσο στα Μαθηματικά, όσο και στη Φυσική και τη Βιολογία – που αποδεικνύουν ότι τα σχολεία του νομού διαθέτουν και έξυπνα παιδιά και ακούραστους εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν τα «παιδιά τους» και τα οποία στην πορεία, δεν κάνουν μόνο υπερήφανους τις οικογένειές τους και την σχολική κοινότητα, αλλά γίνονται και οι πιο σημαντικοί πρεσβευτές του τόπου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η αρχή…

Πριν ένα χρόνο, ο Αριστοτέλης στον Διαγωνισμό Φυσικής, με ομάδα συμμαθητών του από το 4ο Λύκειο Πύργου, καταφέρνοντας να πετύχουν σημαντική θέση στην διοργάνωση. Τότε, είχε συμμετάσχει και στην Α΄ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας, αλλά επέλεξε να μην συνεχίσει στην Β΄ φάση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα που του έδινε ο κανονισμός, να συμμετάσχει στην φετινή Β΄ φάση, όπως και έγινε. «Η προετοιμασία και οι φάσεις του διαγωνισμού ήταν, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, μία ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία που αποτελούσε για εμένα κατά κάποιο τρόπο διέξοδο από την καθημερινότητα της Γ’ Λυκείου», εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στην Β΄ φάση, που διεξήχθη την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Αθήνα και συμμετείχαν 36 μαθητές από όλη την Ελλάδα, κατάφερε να μπει στους 16, που διαγωνίστηκαν στην Γ΄ φάση, στις αρχές Απριλίου, καταφέρνοντας να κερδίσει μια θέση στην εθνική ομάδα, την οποία αποτελούν τέσσερις μαθητές από Λύκεια όλης της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι τέσσερις μαθητές προέρχονται από περιφερειακά σχολεία (Ξυλόκαστρο Κορινθίας, Νέα Αλικαρνασσός Ηρακλείου Κρήτης –  Πύργος Ηλείας – Δροσιά Ευβοίας) της χώρας.

Ο «δικός μας» Αριστοτέλης Αναστόπουλος, με Μ.Ο βαθμολογίας (σ.σ από την Β΄ και Γ΄ φάση) 80,11, πήρε την 3η θέση, γεγονός που τον χαροποίησε ιδιαίτερα. «Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι αναπάντεχο! Να ομολογήσω πως ίσως να είναι και πιο χαρμόσυνο από μία επιτυχία στις Πανελλήνιες (που προφανώς την επιδιώκω). Κι αυτό διότι η συμμετοχή στην IBO θα είναι μία εμπειρία ζωής, ανεξαρτήτως των επιδόσεων μου εκεί, αισθάνομαι ευτυχής γι’ αυτή τη διάκριση», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γονείς του για την στήριξή τους, την βιολόγο Ρωξάνη Χορτάκου, την βιολόγο του 4ου Λυκείου Έφη Βαμβακά και όλους όσοι τον στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια.

Η προετοιμασία και το ταξίδι

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και τη χαρά, και μολονότι ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στην 29η Διεθνή Ολυμπιάδα, ο Αριστοτέλης ξέρει ότι, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και εκεί έχει «ρίξει» όλο το βάρος της προετοιμασίας του αυτή τη στιγμή. Αμέσως μετά όμως, η ομάδα των τεσσάρων μαθητών θα συναντηθεί στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία – από ομάδα εκπαιδευτικών – τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, λίγο πριν ταξιδέψει στο Ιράν, τον ερχόμενο Ιούλιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. «Στόχος δεν είναι το μετάλλιο και η διάκριση», λέει ο Αριστοτέλης, θυμίζοντας πως η συμμετοχή του στον διαγωνισμό πήγαζε από την αγάπη…και τρέλα,  για την επιστήμη της Βιολογίας. Άλλωστε, στόχος και της Διεθνούς Ολυμπιάδας Βιολογίας, είναι η συγκέντρωση των ταλαντούχων σπουδαστών, η επέκταση των ταλέντων τους και η προώθηση της σταδιοδρομίας τους ως επιστήμονες, έτσι ώστε τα ταλέντα της βιολογίας να μη χάνονται.

Όλη η επικαιρότητα