Στην ελίτ των Χημικών ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος από τη Ροδιά Πηνείας

Ο Ηλείος επιστήμονας, υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, που κατάγεται από την Ροδιά Πηνείας και κάνει υπερήφανη ολόκληρη την Ηλεία, βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις Υποψήφιους Διδάκτορες του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο 67ο Lindau Nobel Laureate Meetings το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 και είναι αφιερωμένο στον Κλάδο της Χημείας. Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, γιος αγροτικής οικογένειας από την Ροδιά, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες επιστήμονες και μάλιστα με διακρίσεις. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο με την μεγαλύτερη βαθμολογία από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας το 1985 και τώρα εκπονεί την Διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Χημείας με επιβλέποντα καθηγητή τον Αθανάσιο Κουτσολέλο.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διάκριση για τον κ. Παναγιωτόπουλο, καθώς, όπως αναφέρεται, από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν, με αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, πέντε υποψήφιοι διδάκτορες, οι τρείς εκ των οποίων προέρχονται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνολικά 500 νεαροί επιστήμονες από τουλάχιστον 80 χώρες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με 30 κατόχους βραβείων Νόμπελ και για ένα πενθήμερο θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από εξέχοντες επιστήμονες στον κλάδο της Χημείας. Από το 1951 ο θεσμός των Lindau Nobel Laureate Meetings (www.lindau-nobel.org/) στις Φυσικές και Βιοϊατρικές Επιστήμες, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και πραγματοποιείται ετησίως στη μεσαιωνική πόλη Lindau της Γερμανίας. Το Ίδρυμα Ωνάση εκπροσωπεί από το 2008 την Ελλάδα στον θεσμό αυτό ως ακαδημαϊκός συνεργάτης και χορηγός.

Για την διάκρισή του

Ο ίδιος μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για την πολύ σημαντική αυτή διάκριση αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτήν την διάκριση. Η χημεία αποτελεί το κέντρο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Η χημεία είναι η επιστήμη που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλων των επιστημών. Είναι σε θέση να λύσει πολλά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, ερευνώντας και εξετάζοντας εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής πολύπλοκων χημικών ενώσεων και βιομηχανικών υλικών μιας και εφευρίσκει ηπιότερες και αποδοτικότερες συνθετικές μεθόδους, εξετάζοντας εναλλακτικές, ήπιες και αποδοτικές θεραπευτικές μεθόδους σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας κ.α.

Περιμένω με ανυπομονησία να συναντηθώ και να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην χημεία. Να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το τμήμα χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, του καλύτερου τμήματος χημείας όπως δείχνουν διεθνή στοιχεία και έρευνες για τα εφόδια που μου έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερα τον Καθηγητή μου κ. Αθανάσιο Κουτσολέλο για την άριστη συνεργασία και τους γονείς μου Ελένη και Αντώνη!»

Με πλούσια επιστημονική δράση

Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος έχει συμμετάσχει σε μία πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει παρουσιάσει τις ερευνητικές του εργασίες τόσο με την μορφή αναρτημένων εργασιών (Posters) όσο και με προφορικές παρουσιάσεις (προσκεκλημένος ομιλητής). Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία για την εργασία του στην φωτοκαταλυτική παραγωγή Η2, με σημαντικότερα τις υποτροφίες για την συμμετοχή του στα διεθνή συνέδρια και το 1ο βραβείο της Royal Society of Chemistry για την καλύτερη αναρτημένη εργασία στο διεθνές συνέδριο ‘’Organic & Perovsite Solar Cells Conference and MCWG Meetings of Cost Action MP1307’’ το 2016 στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Τόσο κατά την διάρκεια των προπτυχιακών όσο και κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του έχει αποσπάσει υποτροφίες λόγω της άριστης απόδοσης του.

«Άριστο μυαλό»

Επίσης ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί την διδακτορική διατριβή του στο εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα την ‘’φωτοκαταλυτική παραγωγή Η2’’. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της ανόργανης χημείας με θέμα την ‘’φωτοκαταλυτική παραγωγή Η2 με μεταλλοπορφυρίνες’’ (βαθμός: Άριστα, 9.83/10.0, 1ος σε κατάταξη). Σημειώνεται, ότι επιλέχθηκε πρώτος για την εισαγωγή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Χημείας το Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Συμμετείχε σε πειράματα φωτο-ηλεκτροκαταλυτικής παραγωγής Η2 στο κέντρο πυρηνικών ερευνών (CEA, Γκρενόμπλ, Γαλλία) στο εργαστήριο του καθηγητή VincentArtero την περίοδο του Ιουνίου 2015. Απέκτησε πτυχίο στην Χημεία τον Ιούλιο του 2014 με βαθμό ‘’Άριστα, 9.30/10.0’’, τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου από την ίδρυση του τμήματος του (1987, 1254 απόφοιτοι), σύμφωνα με τα πρακτικά της γραμματείας του τμήματός του. Πραγματοποίησε διπλωματική εργασία με θέμα την ‘’σύνθεση και χαρακτητισμό νέων πορφυρινικών παραγώγων’’ στο εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας. Τέλος εκπόνησε πρακτική άσκηση στο εργαστήριο Βιοχημείας-Μικροβιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας Ηλείας, όπου σκοπός της άσκησης ήταν οι αναλύσεις κλινικής χημείας.