Ηλεία

Στην κορυφή του κόσμου της Ρομποτικής, η Hλεία Μαρία Παναγοπούλου!

Ακούστε το άρθρο

Η μαθήτρια της 1ης λυκείου εντυπωσίασε με την ομάδα της στην ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής.. 

 

Μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, την Πάτρα και την Ηλεία είχαμε στον παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2019 (Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής) που φέτος έλαβε χώρα στην πόλη Γκιούρ της Ουγγαρίας το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου και είχε ως θέμα «Έξυπνες πόλεις».

Η Ελληνική ομάδα αποτελούμενη από την Ηλεία στην καταγωγή Μαρία Παναγοπούλου (ο πατέρας της Νικόλαος Παναγόπουλος κατάγεται από το Πελόπιο και είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα βιολογίας, ενώ η μητέρα της Παναγιώτα Παπανικολάου κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη Πύργου και είναι δασκάλα σε σχολείο στην Πάτρα), και τις Πατρινές Εύα Λαμπροπούλου και Μαρία Στεφανίδη και με προπονητή τον εκπαιδευτικό Πάνο Βέρρα κατέκτησε στην κατηγορία γυμνασίου, τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Μαλαισία και μπροστά από το Ιράν!

Πρόκειται για την ανώτερη διάκριση που έχει κατακτήσει ελληνική αποστολή, στην ιστορία του θεσμού!

Το πρόζεκτ Θαλλής των Smartbirds από το Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και το 2ο Γυμνάσιο Πατρών πήρε δίκαια το ασημένιο μετάλλιο και θα μπορούσε ακόμη και το χρυσό, που «χάθηκε» στις λεπτομέρειες. Η ίδια ομάδα το 2017 με διαφορετική σύνθεση βγήκε 3η στον κόσμο ενώ μαζί με τον προπονητή της είναι η μόνη που σε δύο συμμετοχές σε ολυμπιάδα ρομποτικής έχει διακριθεί και τις δύο φορές.

 

«Με περιορισμένο μπατζετ φτάσαμε στην κορυφή»

Η εφημερίδα Πατρίς Πύργου συνομίλησε με την νεαρή μαθήτρια (της 1ης Λυκείου) Μαρία Παναγοπούλου, που είναι μια από τις μεγάλες ελπίδες της χώρας μας στην ρομποτική και που όπως τόνισε θέλει να ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά με την τεχνολογία αιχμής και συγκεκριμένα να  σπουδάσει χειρούργος ιατρός με ειδικότητα στην ρομποτική χειρουργική.

Κάτι που φυσικά της ευχόμαστε να συμβεί.  

 

– Είχες συμμετάσχει σε παρόμοια διοργάνωση παλιότερα;

«Είχα συμμετάσχει σε παρόμοιους αγώνες στην δευτέρα γυμνασίου πάλι με την ίδια ομάδα, απλά δεν τα είχαμε καταφέρει τόσο καλά. Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή μου και τυχερή».

– Μπορούσατε να κατακτήσετε και την πρώτη θέση στον διαγωνισμό;

«Απ’ ότι μάθαμε η νικήτρια ομάδα από την Μαλαισία είχε μεγαλύτερη βαθμολογία στο τεχνικό κομμάτι, γιατί είχαν φτιάξει ένα ρομπότ που χειρουργούσε, είχαν πολλούς βραχίονες και γενικά ένα πιο περίπλοκο project. Αλλά ως ιδέα ήμασταν περίπου το ίδιο. Τα χρήματα σε μας ήταν λίγο περιορισμένα, σε αντίθεση με την ομάδα από την Μαλαισία».

– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ρομποτική;

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ρομποτική στην 1η γυμνασίου επειδή είχαμε έναν όμιλο πληροφορικής στο σχολείο και έτσι ξεκίνησα από περιέργεια. Μετά και επειδή έγινε άλλη μια δραστηριότητα στο παλιό μου δημοτικό, πάλι με ρομποτική, είπα να συμμετάσχω και μπήκα σε όλη αυτή την διαδικασία και σε αυτή την ομάδα».

– Πλέον θέλεις να ασχοληθείς και επαγγελματικά με την ρομποτική τεχνολογία;

«Πριν από την ρομποτική ήθελα να γίνω παιδίατρος. Τώρα που ασχολούμαι ενεργά με την ρομποτική θέλω να γίνω χειρούργος και συγκεκριμένα να σπουδάσω ρομποτική χειρουργική, κάτι που είναι συναρπαστικό με τα νέα μέσα που υπάρχουν. Ιδίως με την χειρουργική εξ’ αποστάσεως».

Η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής

Συνολικά η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής με μαθητικές ομάδες αποτιμάται θετικά καθώς επιστρέψαμε στη χώρα μας με 4 μετάλλια!

3 ασημένια, 1 χάλκινο, 1 τέταρτη θέση, 1 έβδομη και 1 ένατη θέση στην Ολυμπιάδα απογειώνουν τη χώρα μας κυριολεκτικά στο διεθνές στερέωμα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στον παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2019 βρέθηκαν 10 ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και 28 μαθητές προκειμένου να συναγωνιστούν 423 ομάδες από 73 χώρες… και τα κατάφεραν! Σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια (μαζί με τη Ρωσία).

πρόκειται για μία σημαντική διάκριση σε έναν τομέα
που οδηγεί στην ανάπτυξη
και την καινοτομία.

Όλη η επικαιρότητα